Riool lucht uit alle afvoerputjes.

Eva6

 • #1
Ik woon als een alleenstaande moeder die niks van klussen weet met mijn kleuter in een benedenwoning sinds september. In het begin was er alleen een riool lucht die kwam uit het doucheputje. Er zat al een zo’n dop op die ik er af moest halen als we gingen douchen. Dit hield de stank wel tegen.
Toen het in de winter begon te regenen, kwam de lucht ook uit de wasbak in die badkamer. Maar ook buiten loopt een afvoer in de tuin en daar rook het ook vaag naar riolering.
Nu in hitte deze zomer ruikt het uit alle afvoeren ontzettend sterk naar riolering en als ‘s avonds alle ramen en deuren dicht zijn dan is het echt niet te doen met die riolering lucht die dan ook in de keuken te ruiken is.
Is dit een ontwerpsfout of een verstopping? En wat kan ik het beste doen?
Bedankt voor de moeite
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #2
De woning heeft onder elke kraan of waar water wordt afgevoerd ergens een stankafsluiter of sifon. Die dingen moet je onderhouden, vooral waar haar in zou kunnen komen. Je kan beginnen de stankafsluiters te vullen met water. Daarna zou je fotos kunnen plaatsen om aanwijzingen te krijgen hoe die stankafluiters te reinigen. Er is ook een firma bekend van de TV die doet wat wordt beloofd.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #3
Gebruik je alle afvoeren wel regelmatig? Anders komen de sifons inderdaad droog te staan en krijg je stank overlast.

Begin in dat geval eens met regelmatig alle afvoeren even door laten spoelen door de kraan een halve minuut open te zetten. Dat kan al veel helpen.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #4
Ook vuil/haren in de sifons willen dit dikwijls veroorzaken.
Door de haren hevelt het water in de sifon over in de afvoer, en komt de sifon droog te staan en gaat dan stinken.
Plaats anders een even een foto van het douche putje als dat gaat.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
 • #5
Kan ook een bijna verstopping van het riool tussen huis en straat zijn.
Bij een kennis begon het ook met dat de stop in de douche moest enzovoorts.
Waren wortels in het riool gegroeid, gelukkig op gemeente terrein dus kostte niks, behalve dan de kosten van de camera inspectie die hij zelf had laten doen.

Maar eerst bovenstaande tips proberen.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
 • #6
als je sifon of putje niet vaak gebruikt verdampt het water
:idea: giet er een beetje slaolie in dan kan het niet verdampen het water en geen stank.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Eva6

 • #7
Bedankt voor alle reacties.
Ja, alle afvoeren worden in dit mini huis elke dag gebruikt. Douche, wasbak naast douche, toilet, en keuken aanrecht. Daarnaast loop er een goot buiten in de grond, waar die zelfde lucht uitkomt. Alle afvoeren maak ik regelmatig schoon en is er geen vuil in zicht op dit moment.
Is een stankafsluiter die extra ruimte om het doucheputje heen? Want daar staat wel altijd water in. Maar als ik die dop eraf haal dan ruik je gelijk het riool. Dop zet ik er na het douchen dan ook gelijk weer op.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #8
Als je zeker weet dat de sifons schoon zijn en gevuld met water, kijk dan eens naar de reactie hierboven van Jackd.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
 • #9
Wil dan toch mijn laatste ervaring met ons riool kwijt. Geen verstopping geen geborrel maar wel plotseling werd het doucheputje op 1hoog bij het doortrekken van het toilet benenden opengezogen. Bij ons is de hemelwaterafvoer van de berging in de tuin tevens rioolontspanning. Een deel van die buis ligt niet genoeg op afschot. Waar de afvoer van de berging de grond in gaat heb ik met een put en een goed bereikbare ontstopping voorzorgen genomen. Even een veer met veel water er door gejast en het probleem is weer voor een paar jaar onder controlle.
Merk op dat het putje van de douche met weinig onderdruk in het riool als eerste wordt opengezogen is mijn ervaring nu.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #10
Eva6 schreef:
Is een stankafsluiter die extra ruimte om het doucheputje heen? Want daar staat wel altijd water in. Maar als ik die dop eraf haal dan ruik je gelijk het riool. Dop zet ik er na het douchen dan ook gelijk weer op.
Plaats daar maar even een foto van, met de dop er los naast. Waarschijnlijk ontbreekt hier het deksel.

Bij de rest: is na gebruik of na er een beker water erin de stank er ook? Dan zijn je sifons niet aanwezig of niet goed. Plaats daar dan ook foto's van.

Gaan ze pas na een tijdje weer stinken, bv. na het doortrekken van het toilet, dan is er iets mis met de be/ontluchting.
 
 • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu