Riool loopt te traag weg

Np89

  • #1
Hoi Forumleden,

Normaal gesproken gebruik ik dit forum vooral om eea op te zoeken, nu wil ik een beroep doen op jullie expertise!

Ik heb een riolering aangelegd over een afstand van ongeveer 60m. Deze ligt voor zover ik weet op afschot, echter kan ik bij de aansluiting in het huis zien dat als men de douche voor een aantal minuten laat lopen, de buis langzaam volstroomt met water. Een aantal uur later is dit weer gezakt. De riolering is zo nieuw in gebruik (net een kleine maand) dat een verstopping mij niet aannemelijk lijkt.

Enige wat ik mij kan voorstellen is dat het verloop van de leiding niet constant is, met andere woorden het water moet waarschijnlijk op sommige stukken of een stuk omhoog waardoor de leiding eerst vol moet lopen om door te kunnen stromen. Vervolgens is de hoeveelheid water die aankomt teveel waardoor de leiding het niet snel genoeg kan afvoeren.

Nu ben ik geen loodgieter en op dit moment vooral aan het gissen. Hebben jullie ideeen wat dit zou kunnen zijn? Of mogelijk hoe dit te achterhalen zonder 60 meter tuin om te spitten... beluchtingspijp zit ook aangesloten.
 

Verwarming Sp.

Specialist Verwarming
  • #2
Het lijkt er inderdaad op, dat het riool niet goed op afschot ligt.

Als er ook maar 1 meter een beetje omhoog loopt, gaat het gegarandeerd verstopt zitten.

Hoe is het aangelegd? Met behulp van een laser?

Het lijkt er inderdaad op dat je kunt gaan graven. Maar begin eens met een camera inspectie, dan weet je waar het probleem zit.
 

Np89

  • #3
Bedankt voor je reactie!

Het is aangelegd zonder laser, daar zal het em onder andere wel in zitten.

Ik zat zelf te denken om, om de 10m de leiding op te graven en een gaatje te boren om te zien tot waar er water in de leiding staat. In theorie zou ik dan op een gegeven moment moeten kunnen zien waar het onvoldoende weg loopt dacht ik zo.

Of denk ik hier te makkelijk over?
 

Marcn88

  • #4
Makkelijker is een camera inspectie zoals aangegeven, deze kunnen precies waar de buis vol begint te staan en waar die droog is en exact op welke lengte
 

CV__

  • #5
Ook als je het zonder laser legt kun je het met de waterpas gewoon op afschot leggen. Hoeveel hoogteverschil heb je in die 60m? Buizen van 4m? Liggen ze allemaal op stevige ondergrond?
 

Np89

  • #6
Hij begint op 15/20 cm onder de grond en de aansluiting van de gemeente zit dacht ik op 60 cm. Het lastig is alleen dat ik niet precies weet of die 40cm ook wel echt 40cm is gezien de afstand en de mogelijkheid dat er hoogte verschil in de kavel zit!

Het zijn buizen van 4 meter inderdaad!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Wat is de diameter van je leiding over 60 meter?
 

Np89

  • #8
110mm zijn de buizen!
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #9
Eigenlijk is dat te dun voor de gehele lengte.

Als je wc door spoelt met behoefte dan spoelt het water weg en blijft rommel liggen dus op den duur verstopt.

zie ook deze topic klik hier
 

CV__

  • #10
Henk; dan bedoel je juist 'te dik'? In de video gebruiken ze 90mm om die kroketten weg te spoelen en met 5mm/m gaat dat goed. Als TS hier 40cm over 60m heeft, is dat 6,7mm/m

Hoe groter je de buis maakt, hoe makkelijker het is voor de drollen om te bezinken en het water er omheen. Lijkt mij althans.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #11
Maar als ze bezinken dan spoelen ze later verder en verstoppen ze niet.

ook is van belang hoeveel water er gebruikt word.
 

CV__

  • #12
Niet als ze vastplakken en daarna steeds verder aangevuld worden.

En ja, een waterbesparend toilet helpt dan ook niet.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu