Restspanning of inductie opvangen

Gilze

  • #1
In de pas verbouwde wc zijn nu LED spots ingebouwd. Deze blijven bij het uitschakelen of zelfs losmaken van de schakelaar zachtjes branden. Ik meet bij de lampen 0.9V. Iemand een idee hoe ik dit op kan lossen? Ik kan geen draad meer bijtrekken voor een dubbelpolige schakelaar. Kan ik bijvoorbeeld een weerstand in serie voor de LED-lampen zetten o.i.d.? Of moet ik bij elke LED-lamp een compensator parallel zetten?
 

Kaajee

  • #2
Al eens geprobeerd fase en nul om te draaien/wisselen?
 

Gilze

  • #3
Zou dit hetzelfde effect hebben als de lampen gedraaid in de houders klikken? Dan lijkt het me erg toevallig dat ze het alledrie hebben zelfs nadat ze alledrie al een paar eruit zijn geweest...
 

Kaajee

  • #4
Ik weet niet precies wat voor LED lampjes het zijn, maar ik denk niet dat dit hetzelfde resultaat hoeft te geven. Je moet bij de "voeding" (de bron) van de LEDs zijn. Dus bij de voedende, 230V, kant zijn, daar fase en nul eens omdraaien.......
 

Tiec

  • #5
Deze problemen treden vaker op met led verlichting. Als er fase draden naast elkaar liggen in een buis met schakeldraden of nul draden word er een inductie spanning opgewekt over de schakeldraden (magnetisch veld) het resutlaat van deze kleine spanning is dat een led lamp zuinig genoeg is om dit weer te geven in de vorm van licht.

Mocht er een bewegingsmelder tussen zitten dan gaan leds ook vaak licht branden omdat bewegingsmelders (zeker de goedkope) vaak een restspanning doorgeven.

Wat ik thuis gedaan heb is gebruik maken van een dubbele schakelaars (twee polig) voor zowel de nul als de schakeldraad. Op een punt was dit niet mogelijk zonder nieuwe draden te trekken en hier heb ik een lichte weerstand (270kΩ) over de schakel en de fase draad gezet. Dit lost het probleem ook op.
 

Raudi

  • #6
Kaajee schreef:
Ik weet niet precies wat voor LED lampjes het zijn, maar ik denk niet dat dit hetzelfde resultaat hoeft te geven. Je moet bij de "voeding" (de bron) van de LEDs zijn. Dus bij de voedende, 230V, kant zijn, daar fase en nul eens omdraaien.......
Als je de lampjes (indien het een GU10 fitting betreft) omdraaid, dan heeft dat hetzelfde effect wanneer je de fase op het gehele armatuur omdraaid, alleen is het effect dan beperkt tot de lampjes die je omdraaid.
 

Kaajee

  • #7
Als het die lampjes betreft wel ja. Maar we weten niet of het die lampjes zijn hè? Voor hetzelfde geld zijn het zwakstroom lampjes en dan kan het wel schelen om de voeding/trafo qua fase/nul eens om te draaien. (En anders Tiec's advies)
 

Gilze

  • #8
Tiec schreef:
Op een punt was dit niet mogelijk zonder nieuwe draden te trekken en hier heb ik een lichte weerstand (270kΩ) over de schakel en de fase draad gezet. Dit lost het probleem ook op.
Deze situatie heb ik ook. Ik kan dus over de schakelaar een weerstand plaatsen? Ik heb wel diverse koolstof-film weerstanden liggen kan ik deze daar gewoon voor gebruiken? (inpakken in een krimpkousje?)
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #9
Standaard weerstanden kunnen niet tegen 230v en slaan dan door.
Meestal kies je er dan voor om 2 of meer weerstanden in serie te zetten zodat de spanning over de weerstanden word verdeelt en ze dan binnen hun specs kunnen werken.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu