Resten harig vinyl verwijderen

Ruben de Boer

  • #1
Hallo KlusIdee,

Hier een nieuw lid, meteen met een interessante vraag! :D

Recentelijk heb ik een jaren '60 huis gekocht in Houten. We hebben besloten om het huis helemaal te strippen. Als matroesjka poppetjes ontdekken we laag over laag: 3 lagen plafonds, 4 lagen behang, 3 lagen vloerbedekking, 2 lagen tegels in de badkamer en keuken (jaja, met bisonkit erop geplakt).

We zijn nu bij de laatste laag van de vloer aangekomen in de kamers op de eerste verdieping: vinyl met een bruine harige onderkant die verlijmd is aan hardboard ondervloer. Het lostrekken van het vinyl gaat OK, die is er nu overal af. Maarrrrr, de haren blijven zitten :-|

Vraag 1: Hoe krijg ik de haren eraf?

We hebben het met een behangstomer geprobeerd in 1 kamer. Gaat wel, maar geeft een nare lucht (we activeren de lijm immers weer), en het duurt erg lang. Iemand een anders idee?

Vraag 2: Hoe werk ik de vloer het beste af?

Ik denk eraan om het geheel op te schuren met een vloerschuurmachine voor een egale basis voor de nieuwe vloer (kurklaminaat). Is dat verstandig als er lijmresten op zitten? Of gewoon mondkapje op een gaan?

Vraag 3: Asbest of niet?

En dan nog een subvraag... Herkent iemand deze hardboard platen (zie foto - met daarnaast "Made in Finland" print). Zou zo'n hardboard platen asbest kunnen bevatten? (De losse opgeplakte stukjes zijn nog resten van het harige vinyl / lijmresten.)

 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #2
Bij een vloerschuurmachine hoort een stofzuiger met geschikte filters. Daarbij ramen open en nauwelijks stof.

Kraakt de vloer?
Dan zou ik het hardboard eruit halen. Veel extra schroeven erin draaien en eventueel OSB platen erop schroeven, of nieuw hardboard.
Zo duur is hardboard niet, afhankelijk van het oppervlakte zelfs goedkoper dan een vloerschuurmachine met geschikte stofzuiger huren.

Hardboard platen bevatten geen asbest:
Wil je het nog zekerder weten:
Breek een stukje af, aansteker erbij: verbranden de vezels dan is het zeker geen asbest.
Asbest gloeit, aansteker even weg en opnieuw en het gloeit weer dan is er een grote kans op asbest en kan je het laten testen.
 

Tegel

  • #3
Ik zou me meer zorgen maken over het vinyl dan over de hardboard platen, wat betreft asbest.
Dat werd in die jaren soms gebruikt in vinyl.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Plaats even een foto van de vloerbedekking, zo is het niet erg duidelijk.
 

Ruben de Boer

  • #5
Bedankt voor de reacties! Ik maak morgen even een foto van het harige vinyl en zal beter beschrijven hoe de situatie is.

P.s.: De aannemer (heeft Cursus Asbest herkennen gedaan) geeft aan dat het harige vinyl zeker weten geen asbest bevat.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #6
Dat verwacht ik ook niet maar zekerheid voor alles.
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #7
De vloerbedekking er is toch al uit,
onder vinyl zit het meestal in de vorm van asbestpapier.

Ook dan geldt: Vlam erbij en je weet zeker dat het geen asbest is. (niet je huis in de brand zetten)
Foto is zo goed als nutteloos, asbest is niet te herkennen op een foto behalve als het zo duidelijk is dat de aannemer het al lang gezien had.
 

Ruben de Boer

  • #8
Daar ben ik weer. Het blijkt dus dat alleen de randen van de hardboard platen aan de plinten zaten gelijmd, maar dat het hele middenstuk gewoon met spijkers vast zat. Dus dat gaat er redelijk makkelijk uit (alleen miljoen spijkertjes in de vloer). In ieder geval een stuk makkelijker en schoner dan al het haar eraf stomen!



Voor 'future reference' nog wel even de foto's met wat er op zat. Hier kan je zien hoe het vinyl eruit zag. De aannemer gaf dus aan dat er geen asbest in zit. En op deze website lees ik het ook: https://www.infomil.nl/onderwerpen/asbest/asbest-in-panden/herkennen/


De aannemer gaf bovendien aan dat hardboard platen vroeger altijd in Finland werden gemaakt, dus nog een signaal dat het OK zit met de "made in Finland" platen die onder het haar zat/zit.

Enfin, volgens mij kan ik met een gerust hart de hardboard platen eruit halen.

Dank voor de reacties lieve mensen!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu