Oude vloerbalken met een geurtje

Hebeentuin

 • #1
Beste lezer,

Ik heb een aantal vloerbalken gekregen welke ik wil gebruiken om een speelhuisje voor de kinderen te maken.

De balken zijn lichtbruin dus mijn aanname is dat dit een of ander teer is. zie foto: De balken zijn in 1950 geplaatst. Het ruikt een beetje.

Ik weet dat die middeltjes niet goed zijn voor de gezondheid maar vraag mij af of dit nu nog kwaad kan. En of het uberhäupt kwaad kan als ik een aantal van die balken voor een speelhuisje buiten ga gebruiken. Weten jullie dit?

Alvast bedankt.

20210125_165712.jpg
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #3
Dat is wel zo ver uitgedampt dat het geen kwaad kan, je kunt er een laag tuinbeits overheen zetten om contact te voorkomen./
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #4
ruikt het naar een teerproduct dan?
ik denk eerder aan een laagje beits carboleum dringt altijd diep in het hout dat zie je duidelijk als je het zaagt
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #5
Voor beits vind ik het te schraal, volgens mij is dit carbolineum.
Ik denk dat het hout niet droog was bij het opbrengen.
 

Hebeentuin

 • #6
Nee het ruikt eigenlijk niet naar teer. maar het ruikt wel. ik vroeg me eigenlijk af of het niet gewoon muf was maar het is denk ik toch wel het goedje dat er overheen zit. Het dringt niet door in het hout maar is oppervlakkig.

Het hout is en was wel droog. Carbolineum lijkt voor de hand te liggen. Ik kon er niet meer opkomen maar dacht alleen maar aan teer. Maar vroeg mij inderdaad af of het kwaad van het carbolineum ligt in het verwerken ervan en of het met de jaren vervalt. Maar zeker voor het onzekere dacht ik later.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
 • #7
Een mogelijkheid waar ik niet aan gedacht heb is bruinoleum, dat is de vervanger van carbolineum toen dat verboden werd.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #8
Ik zou er zeker een goede verf overheen zetten. Kinderen zitten (terecht :wink: ) overal met hun handen aan.
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
 • #9
en als je ze onbehandeld wilt laten zou ze schaven.
 

Hebeentuin

 • #10
ik had al met een handschaaf geprobeerd. wil opzich wel maar wel wat werk. de balken zijn ook niet 100% strak maar soms wat bollig.

Zou ik met een elektrische schaaf dit makkelijk kunnen klaren? Moet ik dan nog wel kopen. Of kun je daar niet een hele lange strook gelijkmatig mee verwijderen?

In het verleden heb ik wel paddenstoelen gemaakt met die schaven. Op een ronddraaitafel een stapel planken draaien en dan rondschaven, dat ging wel goed.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
 • #11
Ken je niet iemand met een vlakvandiktebank die je even mag gebruiken? Dan is dit een fluitje van een cent. Ik heb een vrij kleine machine maar werkt prima voor dit soort dingen.
 

Hebeentuin

 • #12
Nee, ik ken niemand met zo'n machine helaas.

Maar als ik zo'n elektrische schaaf koop. Is het dan ook goed te doen? Kan ik daar over de gehele lengte een lange laag afhalen? Of ga ik allemaal hoogte verschil creëren in zo'n balk omdat zo'n schaaf veel te grof te werk gaat?
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
 • #13
Dit is lastig te doen met een schaafmachine die smaller is dan de balk. Als je niet te kritisch bent kan het voldoende zijn.

Ook na schaven in de verf zetten. Als het een schadelijk materiaal is, dringt dat heel diep door in het hout.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu