Resonerende vloer (door warmtepomp / boiler?)

Hypercube

  • #1
Hi,
Sinds een paar weken woon ik in een huis met lucht/water warmtepomp, met op zolder een grote Bosch EnviLine boiler. Het is een nieuw huis, met dikke muren en vloeren. Ik heb echter last vast een heel bijzonder probleem. Snachts heb ik 2-3x dat mijn bed dusdanig trilt/resoneert dat ik hier wakker van wordt. Het voelt een beetje alsof de wasmachine van de buren aan het centrifugeren is, maar beide buren geven aan niet snachts te draaien. Ook is het idee van een goederentrein opgekomen, maar ik woon echt te ver van een spoor om dat te kunnen voelen.
Nu heb ik het 2 nachten terug gekeken via zo'n energie-app of er snachts iets aan slaat, en het blijkt inderdaad dat vlak voor de 'tril momenten' er een spike is van de warmtepomp. De vloerverwarming heb ik nog niet aan gehad, dus dit moet voor het bijvullen van de boiler zijn, wat op zich logisch is.

De warmtepomp staat aan de andere kant van het huis in de tuin, en die staat echt stevig. Die kan dus niet zelf de trillende factor zijn. Het enige wat er dan volgens mij nog overblijft is de boiler op zolder. Wat ik alleen echt niet begrijp, is wat voor bewegende onderdelen er in zo'n boiler zitten die een trilling van 1-2 minuten kunnen veroorzaken. Het enige wat mij nog opviel is dat de drukmeter op zolder van de vloerverwarming op 1 bar staat (van slaap + werkkamer), en beneden geeft hij 2 bar aan (van de woonkamer + keuken). Kan zo'n drukverschil een trilling veroorzaken als er nieuw warm water in de boiler komt?

Overigens had ik afgelopen nacht het idee dat ik wel vaker een lichte trilling voelde, terwijl ik de warmtepomp helemaal had uitgezet. Ik kan m'n vinger er echt niet op leggen. Als iemand een idee heeft hoor ik dat heel graag. Ik kan evt ook foto's delen als dat nodig is.
 

ADDave

  • #2
De druk van het systeem heeft niks met de trilling te maken en ook niet met de boiler. Verwarmingswater en tapwater zijn 2 verschillende dingen.
Dat er boven minder druk is dan beneden komt door de zwaartekracht.

Heb je een warmtepomp boiler of een "gewone" elektrische?
 

Hypercube

  • #3
@ADDave Het is de Warmtepomp Enviline IDU Split 2-6T 400V Bosch
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #4
meten is weten er zijn apps om trillingen te meten met je telefoon.
om eens mee te beginnen (nooit gebruikt geen idee hoe gevoelig ze zijn)

weet je 100% dat je het voelt en niet hoort? een matras zou een trilling eigenlijk moeten dempen.

hoe ver woon je van het spoor? trillingen van het spoor kunnen zeker tot een paar 100 meter gemeten worden in bepaalde grondsoorten.

je hebt toevallig geen elektrische onderdelen in je bed bijvoorbeeld om je matras omhoog te zetten.
zo ja dan zou ik daar eerste de stekker een uittrekken
 

Hypercube

  • #5
@Boertje125 Ja zo'n app zal ik inderdaad eens proberen. Maar het is 100% een trilling. Een soort deining, maar in een redelijk snel, constant tempo. Geen elektrisch bed.
Ik woon 1,5 km van het spoor vandaan. In mijn vorige woning was dat nog geen 500 meter, en voelde ik niks.

Overigens hebben de buren nergens last van.
 

ADDave

  • #6
Hypercube schreef:
Het is de Warmtepomp Enviline IDU Split 2-6T 400V Bosch
Aha ik had het verkeerde model voor me. Dit is die toren, waar de boiler al bij in zit.

Als je hem al uitgezet hebt zou dat het eigenlijk niet mogen zijn.
Het kan nog zijn dat hij een of andere cyclus draait, ook al heb je hem uit gezet.
Bij sommige apparaten is "uit" toch niet helemaal uit.

Probeer het nog een nachtje met de stroom eraf, dus de groep uitzetten.
Voel je dan nog steeds iets, dan kan je de warmtepomp uitsluiten en moet je het ergens anders gaan zoeken.

Een trilling meten met je telefoon is leuk speelgoed, maar je hebt er niet zoveel aan. Je kan een trilling misschien wel detecteren (in bepaalde mate) maar je kan nog steeds niet zien waar hij vandaan komt. Daar heb je zeer specialistische apparatuur voor nodig.
 
Laatst bewerkt:

Hypercube

  • #7
@ADDave Ik zal de stekker ook eens uit de toren halen vannacht. Ik had enkel de warmtepomp buiten uitgezet via het klokschema. Zal morgen de resultaten delen ;)
 

Hypercube

  • #8
Ik kon helaas geen stekker vinden, aangezien de kabel direct naar de meterkast loopt. Alle stoppen in de meterkast lijken er ook niet mee verbonden te zijn. Er hangt nog een andere kast naast met stoppen, maar ik weet niet of het de bedoeling is dat ik die uit zet (met een plastic kap ervoor). Waarschijnlijk zijn die namelijk ook verbonden met de zonnepanelen.
Overigens krijg ik de vloerverwarming met geen mogelijkheid aan. Er staat een 'klokprogramma' actief, maar zelf als ik deze uit zet of overschrijdt met een andere temperatuur, gebeurt er precies niks..
Iemand ervaring met zo'n Enviline of kan ik beter even een installateur laten langskomen?
Edit: Hij lijkt nu toch aan te slaan. Zit blijkbaar een vertraging op..

Screenshot 2022-09-26 at 15.58.59.png
 
Laatst bewerkt:

Jeroen Hermans

  • #9
Een goederentrein herken je wel qua bron, het is toenemende, korte tijd constante en daarna afnemende grond- en/of geluidstrilling.

Warmtepomp als bron niet op voorhand uitsluiten, laagfrequent geluid kan voelen als grondtrilling en vice versa en bovendien flinke afstand overbruggen.

Bovendien is ie via leidingen verbonden en misschien daarbij iets niet perfect trillingsvrij geïsoleerd.

om uit te sluiten dat het een elektrisch apparaat van u is, gewoon in meterkast een hele nacht hoofdschakelaar uitzetten.

Bron zal waarschijnlijk zijn een pomp, ventilator of compressor… maar die zitten in veel apparaten, bij u of buren.
 

Hypercube

  • #10
@Jeroen Hermans Via zo'n energie app kan ik zien wanneer de warmtepomp aan slaat (dan zijn er flinke spikes). Dat gebeurt niet op de momenten van trilling. Inmiddels nog steeds niet achter de bron.. De vloerverwarming hebben we ook nog niet aan gehad.
De stoppen in de meterkast kan ik allemaal uit zetten, maar dan blijft er nog wel stroom op de Toren/Boiler, aangezien die op een eigen meterkast aangesloten lijkt te zijn (samen met de zonnepanelen). Die durf ik eigenlijk niet zomaar allemaal uit te zetten.
Wat voor apparaten zouden het nog meer kunnen zijn (evt van buren)? Wasmachine's zijn al uitgesloten. Koelkast staat een verdieping lager en kan lijkt me niet de vloer laten schudden.
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #11
kijk eerst eens of het toestel langs alle zijde waterpas staat! daar zou ik mee beginnen. Vervolgens had ik persoonlijk waar de warmtepomp/boiler kwam te staan deze opstelling zwevend gemaakt in de betonvloer.
Vergt wat voorbereidend werk maar dit had je problemen kunnen, voorkomen. Was een kwestie van werkvoorbereiding, maar ja daar schort het nogal eens aan helaas.
Je hebt waarschijnlijk last van resonantie van het binnendeel wat doorslaat naar de vloer en daardoor duidelijk hoorbaar is.
Geen nood is op te lossen.
 

janejane

  • #12
Ik heb hier dus ook last van en voel ook trillingen in mijn bed. Raar en lijkt me ook niet echt gezond. Ik heb ook een warmtepomp, 2 etages lager, en de omvormer grenst aan mijn slaapkamer.
 

ADDave

  • #13
Kan een van beide zijn. Ook omvormers kunnen trillingen produceren, al zal dat niet zoveel zijn als een warmtepomp. Laat er goede trillingsdempers onder zetten dan zou het 9 van de 10 keer opgelost moeten zijn.

Overigens is het niet zo netjes om iemand anders zijn topic te kapen. Graag altijd je eigen onderwerp aanmaken.
 

SJKR

  • #14
Beste mensen,

Ik reageer op dit onderwerp omdat wij al inmiddels tot grote frustratie al 1,5 jaar lang last hebben van trillingen, vooral in de nacht in huis. Wij zijn zeer benieuwd of er inmiddels een oplossing is voor het probleem dat u had? Het probleem lijkt sterk op ons probleem. We hebben al heel veel verschillende metingen gedaan, maar komen er niet achter wat er aan de hand is.
Ons huis is verbouwd. We hebben vloerverwarming. maar ook Liander heeft in dezelfde periode kabels aangelegd naast onze woning.
We zijn ten einde raad en erg vermoeid, het niet weten waar het vandaan komt. Wij voelen iedere dag trilling in huis, vooral 's nachts. Het lijkt op een vreemde interferentie tussen diverse systemen. We hebben het ook als we alles uitzetten. Vreemd genoeg hebben we het 1 maand in november 2023 niet gehad. December begon het weer. Wij hopen weer rustig te kunnen slapen, na onze mooie verbouwing. Ik hoop een reactie te krijgen. We hopen te weten waar het vandaan komt zodat we weer rustig en fijn kunnen slapen. Het voelt alsof we op een trillende wasmachine liggen. Kan het ook de keuken zijn? Die ligt onder onze slaapkamer. Wat springt
s nachts aan? het is ook niet constant en ook niet op vaste tijden.
Wie heeft een idee?
Hoop op oplossingen. Ik zou graag telefonisch contact hebben met degenen met hetzelfde probleem. Het is echt niet te doen en duurt te lang. Welke slimme kop kan ons helpen? We hopen zo dat het over gaat.
Ik heb nog nooit iets op dit forum gezet, is het de bedoeling dat ik een eigen onderwerp aanmaak hierover? Ik hoor het graag hoe het werkt. MVG
 
Laatst bewerkt:

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #15
@SJKR inderdaad beter een eigen onderwerp te maken, het is onwaarschijnlijk dat u dezelfde warmtepomp-boiler heeft die hier genoemd wordt.
Vermeld dan ook
- uw woonsituatie (flat, rijtjeshuis, hoekhuis, vrijstaand) en of al met eventuele buren is overlegd
- Hoe verwarming en eventueel koeling geregeld is
- Hoe u heeft gezorgd dat 'we alles uitzetten' (alle u bekende apparatuur? Hoofdschakelaar van groepenkast? spullen van buren ?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #16
@SJKR Ja, het is de bedoeling om dat je voor jouw vraag een eigen onderwerp begint. Echter de vraag is of een klusforum de aangewezen plek is om antwoord te krijgen. Er kunnen letterlijk 100-en verschillende factoren zijn welke invloed op elkaar kunnen hebben en zo de bron van jouw trillingen kunnen vormen. Probeer daar maar eens uit te destilleren wat de primaire oorzaak is...
 
  • Like
Waarderingen: SJKR

Hypercube

  • #17
@SJKR Helaas heb ik de oorzaak nooit gevonden. Op gegeven moment ben ik zelfs op allemaal 'spirituele' forums beland, toen heb ik de hoop maar opgegeven :P. Ik moet ook zeggen dat ik er na een aantal maanden geen last meer van had. Ik voelde de trillingen niet meer. (Of ik was er aan gewend). Pas sinds een paar weken heb ik soms weer snachts dat ik de trilling heel licht nog voel. Ervaren jullie het allebei even sterk? En de buren? Want mijn vriendin heeft het maar 1-2 keer ook gevoeld, dus het zou ook kunnen dat het stress is of iets vergelijkbaars. Ik ben zelf ook redelijk gevoelig voor geluid bijvoorbeeld. Mocht ik ooit nog vinden wat het is, zal ik het hier iig laten weten.
 
  • Like
Waarderingen: SJKR, Jackd en Wgb

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #18
Gevoel is persoonlijk.
Er zijn mensen genoeg die in een volle trein ook zo in dromenland zijn.
 
  • Like
Waarderingen: SJKR

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #19
Trillingen zijn soms eenvoudig zichtbaar te maken.
Bijvoorbeeld met water, zet een glas water of een bord met water neer en trillingen zullen te zien zijn op het oppervlak.
Dan weet je ook zeker dat het niet in je hoofd zit.

En als je ze zichtbaar kan maken, dan kan je ook makkelijker zien wanneer het precies is, want mogelijk trilt het overdag net zo, alleen heb je er dan geen last van.
 
  • Like
Waarderingen: SJKR

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #20
Laat een geluidsonderzoek doen. Kost geld maar dan weet je wel de oorzaak van het trillen.
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Waarderingen: SJKR

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu