Reparatie horizontale scheur dragende binnenmuur

Pe1dtq

  • #1
Hallo. Ik lees al jaren op dit mooie forum. Altijd een mooie bron van info om ideeën op te doen of iets te checken :!: Ooit hier wel eens gepost. Maar geen idee meer onder welke naam en met welk E-mail adres.

Momenteel ben ik een traditioneel gebouwde hoekwoning met zadeldak van 1955 aan het moderniseren/opknappen. Was nog grotendeels in originele staat.

Na het verwijderen van 5 lagen behang, constateerde ik horizontale scheuren in zowel de binnenmuur aan de voorkant als die aan de achterkant. Aan beide kanten over de hele breedte van het huis. Is een twee onder één kap. Ander huis heeft dit probleem ook.

Na het verwijderen van het behang van een scheidingsmuur begreep ik de oorzaak. De houten spant van de dakconstructie steunt niet op de bovenkant van de binnenmuur maar eindigt een aantal stenen lager. Door het zetten/krimpen van de dakspanten is het dak iets gezakt (grotere hoek gekregen) en heeft de bovenste laag van de binnenmuur (kalkzandsteen) iets naar buiten gedrukt.

Dat dit euvel zich lang geleden al geopenbaard heeft, blijkt uit een reparatie met plamuur. Die overigens ook netjes oogt zonder brokken of nieuwe scheuren. Stabiel dus! Deze reparatie zat onder de 5 lagen behang. De onderste laag was ook duidelijk een jaren 60 behang.

Als ik de 2 meter lange waterpas verticaal langs de muur zet, zie je de muur bovenin ook wijken.

Wat is nu een goede manier om de lagen weer te hechten. Een diepe V-groef flexen en vullen met cement of een speciaal chemische mortel? Dit dan om de halve meter doen en na een tijdje de andere tussenliggende delen. Breedte huis is 6.5 meter.

Ben benieuwd naar de reacties. Foto's heb ik al gemaakt. Nu nog uitzoeken, hoe ik die hier kan plaatsen.

M.vr.grt.

Willart.
 

Pe1dtq

  • #2
Gelukt!

 

Pe1dtq

  • #3
 

Pe1dtq

  • #4
Toen bleef het stil :D

Geen interesse, geen expertise?

M.vr.grt.

Willart.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #5
Het spant zit boven het plafond of in/achter de muur?

Ondanks dat de scheur misschien stabiel is, heeft het huis een aardige knauw gekregen. Mogelijk is de stabiliteit niet voldoende meer. Dit is duidelijk een constructief probleem. Ik vind het verstandig dat een constructeur of andere deskundige dit ter plekke bekijkt.

Misschien wat overdreven, maar ik geef liever een veilig advies dan dat er een risico overblijft na reparatie.
 

Marcn88

  • #6
Als op deze muren je muurplaat ligt is het cker raadzaam om er een constructeur naar laten te kijken. waarschijnlijk zullen er trekstangen tussen de spanten geplaatst moeten worden om verder uitzakken te voorkomen,en de muren zullen verstevigd/gerepareed dienen te worden
 

Pe1dtq

  • #7
Inmiddels begonnen met de reparatie. Oude studievriend van de HTS die bouwkunde deed, is langs geweest. Ik had de afwijking al voor hem opgemeten. Ook volgens hem een stabiele status.

Hij herkende dit symptoom bij gezinswoningen uit de jaren '50, waarbij de dakconstructie laag gehouden is en de spant in de muur eindigt i.p.v. op de binnenmuur.

Grt. Willart
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #8
Heeft je vriend ook vastgesteld dat de oorzaak van het doorzakken (onvoldoende kunnen opnemen van spatkrachten) is verholpen?
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Een of meer (stalen) trekstang(en)of trekbalken zou het constructieve probleem op kunnen lossen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu