Reparatie boeideel

Andre

 • #1
Hallo. Ik ben bezig onderhoud aan de boeidelen van mijn huis. Nu zit er op de kopse kant van één boeideel een rotte plek. Nu wil ik hier een hoek uit halen en een nieuw deel erin lijmen. Hoe kan ik hier het beste een hoek uitzagen, zonder hetgene wat achter de boeideel zit te beschadigen? Huidig materiaal is 18mm multiplex. Ik wil dus een maximale zaagdiepte van 18mm. Iemand tips?
ps. Ik heb geen cirkelzaag waar ik de zaagdiepte op kan instellen
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Millew

  • #2
  Hoe je zoiets doet, hangt sterk af van het beschikbare gereedscap en de bereikbaarheid van het boeideel.

  Met een handzaag heb je de beste beheersing over wat je wegzaagt.

  Met een decoupeerzaag (als je die hebt) zou het ook kunnen, door deze net genoeg voorover te kantelen, zodat je wel door het multiplex zaagt, maar niet door het achterliggende materiaal. Vereist wel de nodige handvaardigheid met het apparaat.

  Met een bovenfrees (als je die hebt) op de dikte van het multiplex instellen en een sleuf frezen.

  In alle gevallen oppassen dat je niet op een spijker o.i.d. terechtkomt.
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #3
  Andere opties:
  - met een occilerende machine
  - met een schrobzaag
  - met een kapzaag vanaf de zijkant
  - (cirkelzaag)machine huren
   

  Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #4
  Andre, ik heb laatst hetzelfde gedaan. Boeidelen deels vervangen door ze 18mm in te zagen. Het makkelijkst gaat dat als volgt: men neme een decoupeerzaag met een oud zaagje. Dat zaagje trek je zoveel mogelijk uit de decoupeerzaag zodat deze zijn maximale slag maakt. Even aftekenen op 18 mm en dan het zaagje (schuin) afknippen met een blikschaar o.i.d. Zo kan de decoupeerzaag nooit dieper zagen dan 18mm.

  Gaat perfekt.
   

  Millew

  • #5
  Iets dergelijks heb ik ook wel eens geprobeerd.
  Ik had alleen het probleem dat de slag van de decoupeerzaag groter was dat (in dit geval) 18 mm. De zaag komt dan telkens boven het hout uit en als je maar iets scheef gaat, dan beukt de zaag bovenop het hout.
  Vandaar mijn truc om de machine te kantelen om de zaag op diepte te houden.
   

  Cyruse

  Vaste Beantwoorder
  • #6
  Je hebt gelijk. Om dat probleem op te lossen zaagde ik schuin (in verstek). Mijn decoupeerzaag kan 45 graden gekanteld worden t.o.v. het onderblad. Zo bleef het zaagblad lang genoeg terwijl ik toch maar 18mm diep zaagde.

  Nadeel is wel dat je wat langer aan het passen en meten bent om het nieuwe stuk (wat dan ook in verstek moet) passend te krijgen maar het levert wel een betere verbinding op (waarbij je ook in het midden schroeven kan gebruiken)
   

  Millew

  • #7
  Goeie tip, zal ik onthouden. Is niet altijd toepasbaar, maar in dit geval zelfs beter voor de verbinding. Zeker, als je ook nog wat watervaste lijm gebruikt.
   

  Andre

  • #8
  Bedankt voor de reacties. Ik heb het gedaan met een decoupeerzaag en dan onder een hoek houden zodat ik niet dieper ga dan 18mm, ging best goed.
   
  Status
  Niet open voor verdere reacties.

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu