Renoveren / isoleren aanbouw

muddyfox

  • #1
In het voorjaar wil ik de aanbouw achter ons huis renoveren en isoleren. Het idee is om de aanbouw meer bij de woning (nieuwe keuken) te betrekken door de oude achterdeur (zie foto's) te verwijderen. De muur boven het deurkozijn zal dan worden opgevangen met een latei - er is al een constructeur aangehaakt. Natuurlijk wel belangrijk om de boel dan ook gelijk zo goed mogelijk te isoleren. De rest v/h huis is inmiddels zo goed als mogelijk geïsoleerd dus het zou zonde zijn als straks de kou via de aanbouw naar binnen komt. Nu wil ik het volgende doen:

1. Het platte dak zal worden vernieuwd en van buitenaf worden geïsoleerd met PIR en daarna afgewerkt met EPDM.
2. Ik wil de vloer isoleren met drukvaste platen (het is een betonnen vloer op zand dus van onderaf isoleren gaat niet). Daardoor krijg je wel hoogteverschil met het woonhuis maar een andere/betere oplossing zie ik zo 1-2-3 niet? Als iemand die wel ziet hou ik me aanbevolen. :-)
3. De schuifpuien zullen worden vervangen door nieuwe kozijnen met HR+++ glas.

Nu zit ik alleen nog met twee praktische vragen / uitdagingen (zie ook de foto's):

1. Als ik de vloer van bovenaf isoleer, hoe doe ik dat dan bij het plaatsen van de nieuwe schuifpui? Als de vloer ca. 10 cm omhoog komt, hoe zorg je er dan normaliter voor dat het kozijn ook 10 cm omhoog komt?
2. De buitenmuur loopt door in de aanbouw en helaas hebben ze toen de aanbouw geplaatst werd (jaren 80) niet nagedacht over zaken als koudebrugonderbreking. Hoe kan ik het beste voorkomen dat de muur een koudebrug gaat vormen? Is het een optie om de muur van binnenuit te isoleren met bijv. PIR-platen of is dat niet de juiste manier? Liefst laat ik de gevels verder in tact, als ik in die zijmuur moet hakken dan kan ik zo bij de buurvrouw naar binnen kijken. :-)

Bedankt voor het meedenken!

IMG_0648.jpeg

IMG_0649.jpeg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als je het echt goed wilt doen ben je op slopershoogte... Aan gezien de kozijnen er ook al uit gaan: Voor die paar m2 zou ik wel de moeite nemen om de hele vloer eruit te halen.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Al met al is het best een dure aangelegenheid. Om dan met half werk te eindigen (een verhoogde vloer) is eeuwig zonde. Ik zou die vloer er ook uithalen. In het algehele kostenplaatje van puien, dak etc. is de vloer waarschijnlijk zelfs het goedkoopste deel, zeker omdat je tegelwerk en isolatie toch al gaat doen.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
Tegen de buitenmuur is een kozijn gemonteerd. De muur loopt waarschijnlijk door daar is geen voorziening voor getroffen om aan de binnenzijde geen koudebrug te krijgen.
Die koudebrug zal bij lage temperaturen zichtbaar worden.
 

muddyfox

  • #5
Bedankt voor jullie adviezen! Van die koudebrug ben ik me bewust; hoe zou ik die het best kunnen oplossen? Belangrijk om te noemen: dat stukje buitenmuur naast de originele buitendeur is er straks niet meer, dat wordt gesloopt en opgevangen met een latei. Maar de muur op de erfgrens van de buren blijft natuurlijk wel... Wat zouden jullie daarmee doen?

Ik snap ook jullie overweging om de aanbouw volledig slopen, maar daarmee wordt het wel een aanzienlijk ingewikkelder project en ik weet niet of ik het dan zelf nog aandurf. Constructief wilde ik nu niks aanpassen (op die latei dan - die ik ook niet zelf ga plaatsen). Ga ik even over denken, want jullie hebben natuurlijk wel gelijk dat zo'n opgehoogde vloer zonde is. Ik stuitte nog wel op een vrij nieuwe techniek om een betonvloer op zand van onderaf na te isoleren (ze zuigen dan banen zand weg en spuiten er een constructieve schuim onder). Geen idee wat zoiets kost; anders zou dat misschien op den duur nog kunnen en dan hoef ik nu de vloer niet op te hogen met PIR-platen.
 
Laatst bewerkt:

muddyfox

  • #6
Ik heb over die koudebrug nog even na zitten denken. Ik zit eraan te denken om de koudebrug bij de zijmuur op te lossen door de gevel te onderbreken (in het plaatje hieronder in rood). Vraagt wat metselwerk maar dat moet wel goed komen. Bij de achtergevel zal het grootste deel van het muuroppervlak dat een koudebrug vormt dus verdwijnen. Ik zou het laatste hoekje aan de binnenkant goed in kunnen pakken met bijv. PIR + Gips (in het plaatje hieronder in groen). Is dat acceptabel? Bij de dakaansluiting kan ik een rij stenen vervangen door foamglas, dat was ik sowieso al van plan.

Scherm­afbeelding 2023-12-10 om 07.45.03.png


Ik ga vandaag die vloer eens even wat beter onderzoeken.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #7
Wat je met rood doet is goed. Kun je dat ook doen bij de groene cirkel?
 

muddyfox

  • #8
De vloer er maar even uitgehakt omdat ik al vermoedde dat er een luik in zat (een deel van de voegen was gevuld met kit ipv voegsel). Ik verwachte daar een soort inspectieputje tegen te komen maar het was veel beter dan dat: er blijkt wél een kruipruimte te zijn en er zit al een aardig pak EPS tegenaan aan de onderkant. Dus de vloer toch maar laten zitten denk ik? :-)

IMG_0656.jpeg
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu