Buitengevel renoveren/reinigen

LeroyKlus

  • #1
Beste,

Ons huis uit de jaren '70 heeft de nodige gevel problemen. De voegen springen eruit als je er naar kijkt en de bakstenen zelf zijn behoorlijk aangetast en vies.

Ik ben aan het kijken of ik dit zelf wil gaan doen of dat ik dit uitbesteed. Na wat onderzoek heb ik nog een aantal vragen waar wellicht men hier antwoord op heeft.

1. Wat is de juiste volgorde van renoveren? Ik zelf dacht aan: Voegen eruit, schoonspuiten, dan zandstralen, voegen erin en dan eventueel laten impregneren? Of klopt deze niet?
2. Waar ik vooral mijn vraagtekens bij zet is hoe ga je qua voegwerk en bijv. zandstraling om met de plekken waar je het kozijn hebt? Heb je hier extra kleine, of speciale beitels voor? Of is het een kwestie van voorzichtigheid en geduld?

Alvast bedankt

Leroy

huis.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik ben altijd even van het verder kijken dan alleen deze klus. Wat zijn je plannen op de lange termijn met het huis? Wil je het toekomstproof hebben?

Stel dat je het goed wilt gaan isoleren (wie wil dat niet :lol:) dan is soms het buitenspouwblad eraf halen een hele goede optie. Zeker als er zoals bij jou zoveel aan moet gebeuren.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #3
Zo te zien is het een tussenwoning, wellicht zijn er veel vergelijkbare woningen in de wijk. Heeft iemand hetzelfde gedaan (dat zie je zo....)? Of willen de buren meedoen? Dan kun je de kosten drukken.
 

LeroyKlus

  • #4
@IJkenhout We wonen er bijna 8 jaar en het plan is er nog wel even te blijven. Toevallig een lange tijd geleden iemand langs gehad om onze spouw te isoleren, deze heeft een aantal "test" boringen gedaan en overal zag hij isolatie dus dit is niet echt nodig. Daarnaast vind ik het buitenspouwblad eraf halen wel wat veel maar ik snap wat je zegt. Enig idee of mijn volgorde klopt zoals ik het eventueel wil aanvliegen? Vooral vraag 2 ben ik benieuwd naar.

@Edwinnn Ik kan je zeggen dat ik dit gedaan heb. Van de 11 mensen die in ons 'huizen' blok vallen deedt maar de helft mee. En jammer genoeg voor ons zelf niet eens de aansluitende. Men vind het op het moment erg duur. Wat je zegt qua kosten drukken, dat gaat niet echt meer op, daar is het de tijd op dit moment niet naar. Het is inderdaad een tussenwoning en achter ons het rijtje hebben ze het al laten doen. Maar die prijs is een jaar behoorlijk gestegen. Jij nog suggesties over mijn aanpakken?
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #5
Het voegen uitkappen kun je zelf nog op een stukje uitproberen, maar zeker bij het nieuw voegen vraag ik me af of dat een doe het zelf klus is, nog afgezien van het netjes krijgen kan daar van alles bij mis gaan (waarna je na de eerste winter weer losse voegen hebt). En het stralen van een gevel: daar zitten de kosten niet, maar ook daar geldt dat je wel een hoop kunt verknoeien.
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Dat je bij inspectie isolatie ziet, wil niet zeggen dat deze aan de huidige eisen voldoet...
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Het zandstralen is niet echt een klusje om zelf te doen. Dan is er een groot risico dat je niet een egaal resultaat krijgt en stenen gaat beschadigen.

Bij kozijnen het voegwerk weghalen moet inderdaad gewoon iets voorzichtiger.
 

LeroyKlus

  • #8
Bedankt voor de (nieuwe inzichten), het heeft me op een aantal vlakken aan het denken gezet. Voor wat betreft voegsel, zijn er ook voor gemixte voegselsoorten waar je het mengen bijna niet mis kunt doen, wat zou er dan misgaan vraag je je af?

@Walker Nee dat is waar....
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Te veel of te weinig water..
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #10
Let op, want voegen is ook een vak apart waarbij van alles mis kan gaan.
Als de stenen te droog zijn, valt je voeg er straks weer uit.
Als de stenen te nat zijn heb je grote kans dat je de stenen heel erg bevuild met specie die je er bijna niet meer af krijgt.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu