Renovatie / repareren enkelsteens muur

Marsmellow

  • #1
Nu we binnen met onze grootschalige verbouwing klaar zijn gaan we verder met de tuin en de bijgebouwen (tuinhuis en schuur).

Situatieschets
We hebben een schuur met enkelsteens muur die op een, ik denk betonnen, ondergrond staat. Op twee plekken ervaar ik een vochtprobleem. In de werkruimte (atelier) voor en in de klusruimte achter (zit een wandje tussen beide ruimtes). In de werkruimte voor zien we in de hoek van de schuur terugkerend optrekkend vocht via de gipsplaten. In de klusruimte achter heb ik de loszittende stuclaag binnen afgestoken en gezien dat ook daar vocht op de muur blijft staan.

Ik ben er ondertussen achter dat dit komt omdat de schuur met de onderste twee steenlagen onder de grond staat en geen goede afwatering heeft. Daarnaast is aan beide zijde de zinken dakgoot op plekken doorgeroest.

Problemen:
In de werkruimte voor ben ik erachter dat niet alleen de stenen onder de grond staan. Daarnaast is ook de voeg en op delen ook het cement tussen de stenen weg. Los daarvan ben ik erachter dat een stuk fundering / betonnen onderlaag ook weg / zacht geworden is. Ik heb voor de verduidelijking foto's gemaakt.

In de klusruimte achter zie ik hetzelfde. De onderlaag heb ik nog niet bekeken maar ik heb al wel gezien dat ook hier stenen onder de grond staan, vochtig worden en ook hier de voegen en cement deels loslaat.

In de klusruimte achter is door een vermoedelijk harde windhoos het afdakje gaan bewegen en heeft hiermee een stuk muur meegenomen. Deze is dus ontzet en zal teruggeplaats moeten worden.

Vragen aan jullie:
1. Zijn dergelijke problemen zelf oplosbaar? De grond afgraven zodat het droog ligt en vervolgens opnieuw voegen kan ik bv zelf. Ik vraag me alleen af of hier niet serieuzer naar gekeken moet worden door een specialist.
2. De ontzette muur zou ik terug willen brengen door de bovenlaag te ondersteunen en het losgekomen deel terug te duwen. Is dit een realistische actie of zullen we beter deze hele muur af moeten breken en opnieuw op moeten bouwen?

Foto's werkruimte:

Dit is buiten op de hoek waar we binnen zien dat er optrekkend vocht is op de gipsplaat. Fundering eronder is deels broos en kan mijn vinger bijna voorbij de steen naar binnen duwen.
IMG_20210410_131809_Bokeh (2).jpg


Hier een wat grotere foto met de verdere muur.
IMG_20210410_142545.jpg


Klusruimte achter:
Foto buitenkant. Klimop heb ik onlangs verwijderd want deze groeide door de muur naar binnen... De stenen muur loopt nog twee stenen door naar beneden na de onderste zichtbare stenenlaag.

IMG_20210410_142623.jpg


Foto van de binnenkant waar je goed kan zien dat er optrekkend vocht is. Dit werd mooi zichtbaar na afsteken oude stuclaag. Wil dit probleem eerst oplossen.
IMG_20210410_142643.jpg


En als laatste nog de ontzette muur. Ik krijg er geen beweging in maar dit komt volgens mij doordat de muur erboven erop drukt. Ben nog wat zoekende of dit probleem oplosbaar is zodat we de schuur weer dicht kunnen maken en verder kunnen repareren.
IMG_20210410_142655.jpg
 

Crxzeeland

  • #2
Marsmellow schreef:
1. Zijn dergelijke problemen zelf oplosbaar?
Zelfvertrouwen is de keyy :lol:
maargoed, optrekkend vocht dus. Zoals je zelf al aangeeft is de afwatering rond de schuur belabberd. Vraag: Staat de schuur in een put? Op de 2e foto lijkt het behoorlijk drassig uit te zien?
Misschien een regenwater afvoergoot rond de schuur leggen?


Dat de dakgoten lek zijn maakt het natte grond --> optrekkend vocht natuurlijk alleen maar erger. dus dat moet vernieuwd/ gerepareerd worden.

Die muur is even oppassen. eerst dat buitenhok wat weghalen, dakpannen eraf en schade goed inspecteren. Zal een stukje opnieuw opgemetseld moeten worden nadat het gestut is. Nieuw stuk dakbeschot erop..

Alle binnenrommel/meuk stucwerk/gipsplaten eruit halen en alles een goed laten drogen van de zomer.
 

Marsmellow

  • #3
Hahaha, dat met dat zelfvertrouwen klopt!

Dank voor de snelle reactie. Vandaag ga ik speciale kit halen om zsm (als het droog blijft) de gaten van de dakgoot met EPDM dicht te maken. Aan de andere kant zal ik met een stuk zink de dakgoot moeten verlengen, hier moet ik nog ff kijken hoe ik dat doe.

Tip voor het dak en de muur van de schuur neem ik mee. Denk inderdaad dat het slim is eerst de boel bij droog weer bloot te leggen om te kijken wat kapot is en hoe dit te repareren. Zal sowieso moeten stutten dus daar kan ik alvast iets voor gaan regelen
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #4
Als in zink de gaten vallen is deze niet meer te verlengen met een nieuw stuk, u zult dan de goot in zn geheel dienen te vervangen op oud zink is (bijna) niet meer te solderen
 

Marsmellow

  • #5
Ah kijk. Ik zat al te twijfelen wat handig was maar dan gaan we aan die kant meteen volledig vernieuwen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #6
Inderdaad dakgoot in orde maken en grote kans dat de vochtproblemen verdwijnen.
Als tenminste de bestrating niet afwatert richting schuur, dan daar een goot plaatsen.
 

Crxzeeland

  • #7
Al wat progress kunnen boeken?
 

Marsmellow

  • #8
Zeker!

De dakgoten aan beide zijden zijn gerepareerd. Al het stucwerk is van de muren af en kan nu goed zien waar nog meer vochtproblemen zijn. Zodra het droog weer is wil ik de buitenmuren met een (staal)borstel schoonmaken en kijken hoe ik de voegen kan repareren, deze zijn op veel plekken broos geworden, met name het deel wat onder de grond ligt.

Hebben jullie nog tips hiervoor? Ik heb ook een paar stenen waar ik gevoelsmatig met mijn vinger helemaal door de muur kan. Is dit op te lossen met voeg of zal ik ook cement tussen moeten brengen?
 

Boertje125

Vaste Beantwoorder
  • #9
geen staalborstel gebruiken dan haal je de toplaag van de stenen en worden ze alleen meer poreus.

zaag of hak de voegen uit en voeg ze opnieuw te plaatsen van de slechte plekken
(of doe de hele schuur dat is mooier.)
daarna kan je de stenen waterdicht maken door ze te impregneren.

ps. jouw muur is halfsteens bij enkelsteens of kortweg steens is de dikte van de muur gelijk aan de lengte van de steen.
 

Brickx

  • #10
Hoi....dit ziet er enigszins herkenbaar uit!
Ik weet niet wat je exacte plannen zijn, maar ik heb zeer goede resultaat met half/enkelsteens muren door middel van het volgende:
Ga ervan uit dat de muren altijd vocht blijven opnemen en afgeven, al kan impregneren of spatrand helpen.
Op advies van de aankoopmakelaar heb ik de enkelsteens muur boven en onder op ongeveer een meter afstand van elkaar voorzien van (boor)gaten. Die dienen ter ventilatie van een ‘minispouw’: ik heb aan de binnenkant een voorzetwand geplaatst van simpel raster-iso-raster-gipsplaten. Zo kan de buitenmuur gewoon vocht opnemen en uitdampen. Als isolatiemateriaal heb ik dun iso gebruikt van isodiscount. Erg gemakkelijk te verwerken, lekker dun, en isoleert prima. Waar ik eerder last had van muf vakantiehuisje-geur, is dat nu volledig verdwenen.
Wat betreft de koppeling tussen muur en vloer heb ik in mijn situatie een vloertje gestort met foam tussen vloer en muur. En als deze in de minispouw valt kan het door de ventilatie ook vocht kwijt.
Hoop dat je hier iets aan hebt! Succes!
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Ik zie hier geen optrekkend vocht. Waarschijnlijk lekkage van het dak of doorslaand vocht omdat het halfsteens metselwerk is.

Hier is gipsplaten plaatsen vragen om problemen! Gebruik alleen materialen die tegen vocht kunnen :idea:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu