Renovatie badkamer; graag feedback op plan

Henkjanvanderkolk

  • #1
Beste klussers,

Ik zou graag jullie feedback willen. Na een aantal uren lezen op het forum heb ik het volgende plan opgevat. Daarbij heb ik nog wel wat vragen, die staan onderaan de post.

Situatie: onze badkamer is lek. Dat wil zeggen; voegen zijn gebarsten/weggespoeld waardoor het op het onderliggende plafond en aan de andere kant van de muur zichtbaar is. Omdat de badkamer al oud is, gaan we renoveren.

Huidige constructie: rechthoekige badkamer ca. 2m2 waarvan ca. 1m2 inloopdouche. Houten balken met 2,2cm vloerdelen, folie, betonplaat van ca. 10 cm, daarover tegels. Muren van kalkzandsteen, betegeld, hier en daar een barst aan buitenkant zichtbaar. Muren zijn niet dragend.

Renovatieplan: Zelfde indeling, maar iets groter. Daarom muren en vloer eruit.
- Lewisplaat direct op balken met ca. 7cm lichtgewicht fijn grind beton. Plaat wordt geaard.
- Douchegoot met flens wordt ingestort, afschot (2cm/m) wordt direct bij storten in beton gemaakt.
- Muren optrekken van 7 of 10 cm gasbeton, onderste laag stenen van kalkzandsteen (weet niet waarom, werd geadviseerd in een ander topic).
- Vervolgens wil ik de vloer en muren van de inloopdouche insmeren met epoxyhars en lamineren met 1 laag glasweefsel. Natte epoxy wordt ingestrooid met kwartszand voor een goede hechting van tegellijm.

Mijn voornaamste vragen:
1: Ik ben doodsbang voor nieuwe lekkage, daarom mijn plan om epoxy te gebruiken. Ik heb er eerder mee gewerkt. Ben ik paranoia en is epoxy grote onzin en kan ik daarvoor net zo goed kimband en -pasta gebruiken?
2: Stel ik gebruik geen epoxy. Er komt in dit plan geen afwerkvloer. Wat komt er op het beton? Kimpasta en -band, en dan direct tegelen? Of eerst een primer, dan kimpasta en -band en vervolgens de tegels?
3: Hoe lang moet ik de betonvloer laten uitharden en/of drogen, voordat ik verder kan met kimpasta/epoxy en tegelen?
4: Eén muur blijft overeind. Kan ik de vloer hier tegenaan storten, of moet hier van dat blauwe isolatieband tussen (wat ook voor zwevende vloeren wordt gebruikt)?

Ik hoor het graag, ook als er onduidelijkheden zijn. Alvast hartelijk dank.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #2
1: Geen epoxy gebruiken, is nergens voor nodig.
In de inwendige hoeken kimband en pasta gebruiken.
Dat is ook flexbeler als epoxy en scheurt of breekt niet.
Je kunt ook op de vloer en tegen de muur in het douche gedeelte kerdy doek aanbrengen, dan is het 100 % waterdicht.

2: Op de droge vloer, kun je meteen de kimband en pasta gebruiken, zonder primer.

3: Na een dag of 4 zal de vloer voldoende uitgehard en droog zijn.

4: Vloer los leggen van de muren, door gebruik te maken van randisolatie.
 

Henkjanvanderkolk

  • #3
Hallo Peter,

Bedankt voor je reactie. Daar ben ik erg blij mee. Ik laat de epoxy achterwege.

Nog een aanvullende vraag over punt 4; Ik leg de vloer los van de bestaande muur door randisolatie. Kan ik de nieuwe muren het beste rechtstreeks op de nieuwe vloer lijmen?
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #4
Ja dat kan, en er hoeft niet eerst een kalkzand steen onder.
 

Henkjanvanderkolk

  • #5
Ontzettend bedankt voor je tips. Ik ga aan de slag.
 

Henkjanvanderkolk

  • #6
Voor wie het interesseert; een (foto-)verslag van de bouw van onze nieuwe badkamer. Ik ben erg blij met alle tips die ik op deze post kreeg en de tips/ervaringen die ik in het forum vond. Misschien kunnen mijn ervaringen anderen nog van dienst zijn.

Wat is er gedaan?
Het meeste hebben we zelf gedaan. Na het sloopwerk konden we bij de buren naar binnen kijken. Dat was even schrikken en een bouwbedrijf heeft de muur weer in orde gemaakt. We hebben een houten verdiepingsvloer. Daarop is een lichtgewicht betonvloer gestort op zwaluwstaartplaten. In de vloer zit vloerverwarming met op het einde van de slang een rtl-ventiel (dus geen verdeler, oppervlakte is niet meer dan 2,5 vierkante meter). Een rvs-douchegoot is meegestort in de vloer en met een contramal is er in het douchegedeelte een afschot van 2% in de vloer gemaakt. De vloer bestaat dus uit één stuk beton. Met schuim is de vloer los gelegd van de bestaande muur.

Op de vloer is een gasbetonwand gelijmd met daarin de waterleidingen (perskoppelingen Rehau, fijn spul) en elektriciteitsleidingen. De leiding vanuit de kelder was 12mm (uitwendig!). Dat vonden we wat aan de magere kant, ook met in het achterhoofd de gedachte 'stel dat je nog eens een wastafel, toilet o.i.d. wilt aansluiten. Daarom is er een Rehau stabil slang van 20 mm naar boven gelegd. Vanuit de badkamer gaat deze over naar 16 mm naar de kranen (koud) en de combiketel op zolder. De wand/hoek bij de wastafel is houtskelet met fermacell. Hierdoor lopen alle water-, cv- en elektriciteitsleidingen.

Sleuven in het gasbeton met gips dichtgemaakt en vervolgens wanden en vloer voorgestreken en overal Ottoflex (afdichtingsdoek, zelfde principe als Kerdi doek) gelijmd met flexibele tegellijm. De douchegoot heeft een flens en daarop is het doek gelijmd met een msp-kit, evenals de doorvoeren van de douchekraan. Vervolgens alles betegeld en gevoegd met epoxy voegmortel. Een kitbedrijf heeft alle inwendige hoeken afgekit.

De inbouwwastafel zit in een massief eiken blad met doorlopende planken (geen vingerlas) van 28mm. Blad heeft zeven lagen Epifanes transparante bootlak. Laatste lagen geschuurd met korrel 2000 en daarna gepolijst met autopoetsmiddel. Is nu spiegelglad.

Voor de rest zijn in de babykamer en douche nieuwe plafonds gemaakt met gips. In de badkamer zijn de naden gladgestreken met vuller. Geschuurd en gesausd met schimmelwerende latex. Het plafond in de babykamer heb ik gestuct met geelband (schuurwerk). De muren zijn omwille van de tijd niet gestuct maar direct gesausd met een leuk kleurtje. Alle vd-kabels (elektra) zijn eruit geweest of zijn nagekeken en deels opnieuw aangelegd. De vloerbedekking en het hardboard is van de houten verdiepingsvloer gehaald. Alle loszittende/krakende planken zijn vastgezet en daarop is een ondervloer met daarop grenen vloerdelen gelegd. De vloer heeft twee lagen hardwax.

Wat rest?
Wat nu rest zijn details. We verwachten (zeer) binnenkort ons eerste kind, dus douche en babykamer hadden de eerste prioriteit. Boven de wastafel komt een spiegel over de hele breedte met daarboven en -onder twee eiken plankjes waarin sleuven zijn gefreesd. Daarin komen rgbw-ledstrips die met een afstandbediening zijn in te stellen. Het onderste plankje is wat breder zodat daarop tandpasta e.d. gestald kan worden. Het is een inpandige badkamer. Boven de spiegel komt een klein klapraam voor ventilatie en daglicht. Onder de wastafel komt een kastje met deurtjes in dezelfde stijl of wit. Dan hier en daar nog een laagje lak, een plintje, een deur, een roostertje en nog het e.e.a. En de overloop kan ook wel een nieuw behangetje gebruiken. Op de buitenwand van de douche wil ik misschien - als behang - een zelfgemaakte collage van oude landkaarten plakken.

Heb je vragen of wil je mijn ervaringen weten naar aanleiding van bovenstaand; vraag gerust. Één tip: koop goede materialen als je flink gaat verbouwen! Dus niet bij de doorsnee bouwmarkt, maar bij een bouwmaterialenhandel als het even kan.

Oude badkamer


Zwaluwstaartvloer met douchegoot


Contramal


Leidingen


Gasbetonwand


Tegelwerk en afdichtingsdoek


Voeg en kitwerk


Idem


Kastje met wastafel (komt een spiegel en een raam boven)
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #7
Ziet er goed uit. :prima:

Alleen lijkt het zo te zien, dat de zwaluwstaart platen op de balken vast geschroefd zijn.
Dat had eigenlijk niet gemoeten met vloerverwarming er op.
 

Henkjanvanderkolk

  • #8
Bedankt!

Ik snap wat je bedoelt over het schroeven in de zwaluwstaartplaat. Op aanwijzen van de fabrikant heb ik de plaat op 'een enkele plaats' vastgenageld op de planken, door de bovenflens. Echt vast zitten de platen dus niet, is meer voor wat meer gemak tijdens het maken van de vloer. De nagels hier en daar zouden voldoende rek geven voor een verwarmde vloer.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #9
Slimme optie om de schuinte van de trap onder de wasbak te verwerken. En ook de thermostaatknop. Komt daar nog een kastje?
 

Henkjanvanderkolk

  • #10
Er komt inderdaad nog een kastje onder de wasbak. Een plank (op de balkjes) en twee deurtjes ervoor. Daaronder is dan ruimte voor de aansturing van de ledverlichting, twee rgbw-strips.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu