Remeha avanta 28c icm "zonneboiler"

BastiaanBaaijens

  • #1
Beste allen. Nieuw hier en om maar gelijk met de deur in huis te vallen. Ik heb een storing welke ik nog niet heb kunnen oplossen en kunnen vinden op internet.

De set-up is het volgende.
Er hangt een remeha avanta 28c welke al 10 jaar prima draait. Nu heb ik jaarlijks een overschot aan kwh's van de zonnepanelen. Nu heb ik een boiler van 80 liter aangeschaft welke schakelt zodra de zonnepanelen meer dan 1000w terug leveren. Zo heb ik bedacht dat dit een opslag van mijn energie overschot zou zijn. Je krijgt maar 9 cent per kwh terug namelijk.
De boiler heb ik voor de ketel in het systeem zitten. Het warme water van de boiler (als deze is opgewarmd) komt door de cv ketel heen. In de gebruiksaanwijzing van remeha doen ze dit ook met de zenta zonneboiler van remeha. Dus het moet kunnen. Nu is het winter en kom ik niet boven de 1000 watt uit en is mijn boiler een legionella bron als ik hem niet eens in de 2 weken aanzet tot 60 graden. Dus netjes elke zondag gaat hij een paar uurtjes aan om niet ziek te willen worden.
De cv ketel doet alleen nu moeilijk. Deze gaat na de ochtend douche in stand 8 en komt hier niet meer automatisch uit. Handmatig moet ik de ketel op L3 zetten om de verwarming functie weer op gang te krijgen. Ik kreeg vanmiddag een vriendelijk verzoek van mijn vrouw dat ik naar huis moest komen. Ze had het koud....

Mijn vraagtekens zijn nu het volgende. Moet ik de boiler nu met een ander systeem buitenom de ketel schakelen? Of is misschien er een onderdeel in de avanta 28c stuk. 3wegklep oid? Hoe kan ik dat controleren?
Alvast bedankt!
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #2
Volgens mij moet er een setje tussen en een mengventiel.
Het setje vertelt Remeha welke temperatuur er áan komt en of de ketel wel of niet hoeft te starten, en het mangventiel moet ervoor om niet te heet water de ketel in te sturen.
Wat ik denk is dat de boiler veel te heel is en zo de ketel in gaat, de ketel start omdat deze stroming ziet echter is de wisselaar al heet dus kan zijn warmte niet kwijt en blokkeerd daarop.
 

BastiaanBaaijens

  • #3
dus toch. ik heb al eens contact met remeha hier over gehad. maar dit hebben ze me niet verteld.... dank. ik ga het onderzoeken
 

BastiaanBaaijens

  • #4
de boiler heb ik gelimiteerd op 60 graden water. net zo heet als de ketel op ingesteld staat.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #5
Het is ook onzin om die boiler op te stoken, als je een Nz aansluitset gebruikt en de sww op 60 graden hebt staan is er geen legionella gevaar.
 

BastiaanBaaijens

  • #6
Ik ben wel heel benieuwd hoe je dat onderbouwd. Ik kan namelijk nergens vinden dat legionella dood gaat in die 15 seconden dat het door de cv ketel heen gaat richting de douche. Ik heb namelijk ergens gelezen dat de bacteriën minimaal 5 tot 10 minuten boven de 55 graden moeten zijn om dood te gaan.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #7
Dan zou je met een zonneboiler direct een probleem hebben als de zon niet schijnt.

Het staat ook gewoon in de documentatie van de ketel.
Daar is het NZ keurmerk voor.
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #8
als de doorstroming voldoende is, is de kans op legionella vrij klein als het lang stilstaat tussen de 25 en 50 graden wil het wel gaan lukken.
voor de avanta is een mengventiel noodzakelijk, hier is een complete set voor leverbaar die de temperatuur terug mengt
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu