Relais aansturen vanaf 2 schakelaars

DiyDude

  • #1
Hey klussers,

Ik wil een buisventilator vanuit mijn toilet & badkamer kunnen aansturen. Momenteel in het toilet is er een enkelvoudige schakelaar & in de badkamer een dubbelpolige schakelaar. Als ik het goed begrijp kan ik door middel van een relais de buisventilator in en uit schakelen vanuit beide ruimtes.
Uit een andere vraag op deze forum heb ik een relais gevonden (dan kan ik de ventilator ook wat langer laten draaien door het vertraagd terugval)

Mijn idee is dan om vanaf de stopcontacten in de badkamers af te takken om de relais van constante stroom te voorzien. De fase sluit ik dan aan op A1 & 15 & de nuldraad sluit ik aan op de ventilator & A2. De fasedraad van de badkamer & toilet sluit ik allebei aan op B1. Als laatste stap sluit ik 18 aan op de ventilator.

relaisTest.png


Hopelijk is dit tekening een beetje duidelijk het is al meer als 10 jaar geleden dat ik zoiets heb gedaan.

Klopt dit? Is het ook veilig om de toilet & badkamers schakelaars op deze manier met elkaar te verbinden? Is dit ook het juiste soort relais, waarbij er dus door middel van constante stroom van de badkamer of toilet het relais inschakelt?

Bedankt als iemand mij hier een beetje de juiste richting kan wijzen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
De schakelaars, gaan die alleen het relais schakelen of ook het licht?
 

DiyDude

  • #3
Ook het licht. Op dit moment schakelen ze alleen het licht aan & uit en de bedoeling zou zijn om daar dus een ventilatie aan te koppelen.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Dan heb je twee relais nodig om het licht in wc en badkamer te ontkoppelen.
 
  • Like
Waarderingen: XanderH

XanderH

Specialist Elektra
  • #5
Als je het aansluit volgens jouw schema, gaat ook het licht in de badkamer aan als je het licht op het toilet inschakelt en andersom...

Vanwege precies dat probleem kwam je waarschijnlijk op de oplossing met relais, maar dan moet je het niet zo doen dus. :wink:

Met 2 relais en daarvan de uitgang parallel aansluiten kan het wel.

Zitten beide lichtpunten wel op dezelfde groep?
 

DiyDude

  • #6
Nee de lichtpunten zitten op verschillende groepen, ik heb een nieuwe schema gemaakt van hoe ik het nu begrijp. Het is natuurlijk niet de bedoeling om de lichtpunten meet elkaar te verbinden :lol:

relaisTest2.png
 

Lampje45

  • #7
Ja en zo kan het ook niet, want je koppelt via B1 de groepen aan elkaar.
Je zult voor beide groepen een apart relais moeten nemen die in een parallelschakeling de voeding voor het tijd nalooprelais schakelt.
Als ik naar de specificaties kijk, dan denk ik dat de component keuze van het relais niet zo verstandig is.

Want hij kan op werkelijk alle spanningen van zowel gelijkstroom als wisselstroom en van zwakstroom tot sterkstroom.
Zelfs B1 mag je volgens de datasheet koppelen met een vreemde afwijkende voeding. Dan begin ik echt te huiveren. Hoe zit het met de galvanische scheiding?

Dan gaan bij mij onmiddellijk alle alarm bellen af.
Want die voedingen worden worden vaak verzorgd door de hele goedkope linkswitches. Die je werkelijk overal tegen komt. Zelfs in ledlampen, die eigenlijk het eeuwige leven hebben, maar door de toepassing van deze componenten heel vaak vroegtijdig overlijden.
Zoek gewoon goede kwaliteit relais met een spoelspanning van 230 volt AC en koppel deze uitgangscontacten parallel met de voeding van een tijdrelais. Waardoor de twee groepen echt gescheiden blijven.
 

DiyDude

  • #8
Ok nog een poging :mrgreen:

relaisTest4.png


Hierbij ga ik er altijd vanuit dat de verbinding tussen 15 & 18 een NO is.

Is dit bijvoorbeeld dan een betere keuze voor een relais (zonder vertraagd afvallen):
Voor de vertraagd afvallen zal ik dan verder moeten kijken, want de meeste die ik vind bij het googlen werken op alle spanningen.
 
Laatst bewerkt door een moderator:

Lampje45

  • #9
zoek op nalooprelais 230 v din
en 2 relais din 230 v.
Deze monteer je in een kast met een din rail.
Want het lijkt er op dat je de draden in een leiding wilt trekken en dat mag dus niet.
Als je met relais werkt kun je de schakelaar in badkamer enkelpolig houden
 

DiyDude

  • #10
Ok bedankt. Ik ga het dan in een din kastje monteren op de muur op de zolder, daar komt ook de ventilator dus is dat geen probleem. De badkamer schakelaar is momenteel dubbel-polig dus wou ik het zo houden als het kan.
Klopt het dat ik enkel maak contacten (NO) nodig heb in de relais?
Klopt mijn laatste schema? Ik vraag me nog af waarom je soms een extra aansluiting hebt op naloop relais. Is dat omdat de relais dan altijd onder stroom staat en je via een impuls stroom (druk knop) dan de timer kan starten?
 

Lampje45

  • #11
Voor het vasthouden van het relais en de electronica daarvan is dus ook energie nodig na het tijdstip dat de voeding er af gaat.
Ja ik zou het met maakkontakten opzetten
 

Jackd

Vaste Beantwoorder
  • #12
Is het niet eenvoudiger dit draadloos te doen?
 
  • Like
Waarderingen: Vonken_trekker

Lampje45

  • #13
Draadloos ben ik op 't ogenblik helemaal van genezen, sinds de uitrol van het 5 G netwerk.

De bediening van mijn lampen en ook het uitlezen van het weerstation, het is allemaal knudde.
Toeval nee, want het probleem waar ik tegen aanliep bleek bij mijn vriendin, die 80 km verderop woont niet te spelen, maar na een maand wel en ook daar is het nu knudde en deze data van storing heb ik kunnen verifieren met het indienstellen van de zenders, die op het net gepubliceerd staan.
Ook het automatisch gestuurde zonnescherm van de buren doet het niet meer.
En het antwoord dat men dan geeft, dat het een heel andere frekwentie heeft, dat doet er weinig toe, want op deze relatief korte afstanden blazen deze zenders alles dicht of verzwakken jouw signalen ernstig.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #14
Vervelend dat jij er problemen mee ervaart. Doorgaans werkt draadloos echter prima en is zeker voor dit soort doeleinden ideaal.

Volgens mij past menig vast beantwoorder hier met regelmaat naar tevredenheid draadloze schakelingen toe, ook beroepsmatig.
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #15
Ter informatie. @Lampje45 heeft over dit onderwerp al eens eerder een eigen topic gestart. Zie daarvoor:
 

DiyDude

  • #16
I heb niets tegen draadloze oplossingen. Het enige was dat ik tot nu toe alleen een aparte schakelaar vond en liefst wil ik het integreren met de huidige schakelaars.

Ik zie nu dat er ook inbouw zendertjes zijn, maar als ik naar de grootte ervan kijken denk ik dat het moeilijk gaat passen achter de schakelaar.

Ook als ik naar de kosten kijk, denk ik niet dat een draadloze oplossing goedkoper is ofwel? Lijkt rond de 60-100 euro.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #17
Een draadloze oplossing zou ik alleen nemen als het of lastig is om de leidingen te leggen of je baat hebt bij een smart home oplossing.
Je zou nog kunnen overwegen om twee ventilatoren te nemen.
 

Lampje45

  • #18
Vonken_trekker schreef:
Volgens mij past menig vast beantwoorder hier met regelmaat naar tevredenheid draadloze schakelingen toe, ook beroepsmatig.
Ja Vonkentrekker, dat is net zo lang als tot het tijdstip dat het tegendeel bewijst.

Ik heb twee van die peperdure draadloze microfoonsets, die in de studiowereld gebruikt worden. Kosten 1200 euro per stuk

Totdat onze lieve regering die frekwenties geveild heeft voor het grote geld. En de fabrikant modificeert niet omdat de omloopsnelheid in de pro wereld de kosten van de modificatie er niet uithaalt.
Daar zit ik dan als amateur filmer, die er langer mee wil doen als 3 jaar mooi mee in de shit, want ik kan er niets anders meer mee als storing van telefoons oppakken.
Dus wie garandeert dat die frekwenties ook niet aan een ander worden toegewezen, in de toekomst?

Ik ben groot geworden met koperdraad en glasvezel en daar vertrouw ik op.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #19
Ieder zijn ding he. Het is maar om aan te geven dat draadloze schakelingen doorgaans prima werken en in vraagstukken zoals die van TS ook een oplossing kunnen bieden.

Voor alle producten die men koopt zijn er positieve en negatieve recensies. Dan is het aan de koper om te bepalen of hij er voldoende vertrouwen in heeft.
 
  • Like
Waarderingen: Lampje45

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu