Reinigen vóór acryl schilderen/gronden

Red

  • #1
Het valt me op dat in mijn MDF keukendeurtjes project, dat acrylverf wat kritisch lijkt mbt reinigen.

Ik gebruik sikkens Rezisto primer en straks de aflak van dit merk en type.

Op een houtbewerkings forum heb ik al een levendige discussie gezien, dat je onbehandeld MDF beter niet reinigt, om evt paraffine te verwijderen. Het middel is erger dan de kwaal, vooral het harig worden vd MDF. Nu heb ik dat luchtig wel gedaan en wel met thinner en dat even laten verdampen. Van harige MDF heb ik niet zon last gehad want ik heb MDF gebruikt van een hoge densiteit en watervast.

Nu viel mij op dat ik soms last had van miniscule visoogjes en ik dacht dat dit aan de schuimroller lag en evt te weinig laagdikte. Nu vraag ik me af of dit niet gewoon aan het gebruik van thinner ligt? De 'visoogjes' rol ik er uiteindelijk wel uit, maar dit wil je niet in de aflak meemaken.

Het gebruik van de bekende reinigers van bv Alabastine, een paar dopjes op bodempje water is ook niet altijd handig, zolang de MDF niet volledig dekkend is, want daar waar geen verf zit wordt de MDF ietwat pluizig en kun je weer (fijn) schuren.

Waarmee reinig je nu het best?
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #2
Ik heb al veel MDF geschilderd.

Eerst schoonmaken met de doekjes van het oranje merk. Daarna 2 x gronden met een grondverf van een goed merk (Si**ens). De speciale MDF-grondverf van het oranje merk is slecht (weinig tot niet vullend).

Na het gronden de kopse kanten goed schuren (de vlakke delen zijn al vrij glad en hoeven maar een klein beetje geschuurd te worden), dan zijn deze nagenoeg helemaal glad. Zo nodig een derde keer gronden.

Hierna aflakken met een goede kwaliteit lak en alles is glad en strak.
 

Red

  • #3
Dat begrijp ik, maar ik vroeg me vooral af of het ontvetten met thinner zgn visoogjes kan veroorzaken. Wanneer de grondverf er strak op staat, trekt deze soms terug alsof je met de schuimroller niet goed hebt uitgerold (belletjes). Narollen lost het probleem meestal weer op, maar dat zou niet moeten hoeven.
 

Red

  • #4
Heb Sikkens gebeld en die gaven aanvankelijk aan dat thinner juist goed was, maar na ruggespraak sloeg de twijfel toe. Mogelijk dat er toch toeslagen inzitten en het advies is een verfreiniger, of spiritus gebruiken, dat laatste staat ook op hun site.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #5
Waarom gebruikt u een schuimroller? Hiervan is alom bekend dat luchtbelletjes in de verflaag door de schuimsctructuur belletjes trekken.
Gebruik eens een viltroller.

Ontvetten van mdf kunt u met een biologische verfeiniger doen. Mdf is een product samengesteld uit houtvezels met harslijm. Die hars lijm lost u met thinner op. Dit veroorzaakt een onsamenhangende oppervlaktestructuur van het product.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #6
Mijn ervaring is dat ik al jaren voor al mijn verf (alkyd grondverf en alkyd lak en acryllak) een schuimrolertje gebruik. De belletjes (waar ik alleen bij acryllak last van heb) trekken snel weg. Een viltrollertje geeft alleen maar pluisjes in de verf.
 

Red

  • #7
@Kees Daar zou je gelijk in kunnen hebben. Tijdens de eerste grondlaag (Sikkens RUbbol BL Rezisto Primer) viel me dit op, nadat ik het kale (licht) geschuurde MDF had gegrond met de roller. Na de grondlaag geschuurd te hebben, dan ga je er hier en daar door heen, gebeurde het opnieuw. Vervolgens gebruikte ik de bekende Alabastine reiniger en leek het niet te gebeuren. Wel werd toen de MDF ietwat harig op de plaatsen waar ik er net doorheen had geschuurd. Om die reden adviseerde Sikkens spiritus te gebruiken, dat staat ook ergens op hun site.

Ik heb de Anza viltrollers liggen, maar gebruikte zgn grondverf schuimrollers voor de grondverf alleen.

@Bert, ik begrijp je dilemma. Schuimrollers pluizen niet, maar goede viltrollers geven een strakker resultaat.

Maarja, ik heb 22 te schilderen objecten (2 zijdig)dus ik kan mijn lol op
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu