Regenwater tuin afkoppelen van riolering

Deurmat

  • #1
Wij hebben achter in de tuin een afvoer van dak (woning). En van een schuurtje. Deze zijn aangesloten op het afvalwaterriool. Wij hebben geen gescheiden riool. Vervolgens lijkt het erop dat de regenwaterafvoer van de buurman ook op ons riool zit.

Nu wil ik riolering van de tuin afkoppelen. Wil de buis voor andere doeleinden gebruiken. Heb op internet gelezen over een grind- of infiltratieput. Zou ik daar 3 afvoeren op uit kunnen laten komen (schuurtje, plat dak woning en hemelwater buurman)? En waar moet ik op letten om te kijken of een dergelijke put een goede keuze is in mijn situatie? Kan het in elke situatie (grondsoort)?

Verder wil ik weten wat het beste is; grondwater via de grond afvoeren of via het riool? Wat is jullie mening hierover?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Ik zou eerst eens met een loonwerker uit de buurt gaan praten die wel eens zo'n put gegraven heeft, het is belangrijk de grondsoort goed te kennen, vooral de ondergrond want daar moet het water doorheen kunnen sijpelen.
U kunt zich wel voorstellen dat dit via een forum niet mogelijk is.

Ik ken de regeltjes niet zo goed maar volgens mij moet u toestaan dat het water (en gewone) van de buurman via de bestaande riolering loopt als dat altijd zo geweest is, gezamenlijke riolering heet dat dan.
Dat zou betekenen dat u de riolering van de buurman niet mag afkoppelen zonder overleg/toestemming van de buurman.
 

Hans V

  • #3
Het afkoppelen van regenwater is ten eerste milieuvriendelijk, ten tweede financieel voordelig.
De waterzuivering hoeft na afkoppelen van de toevloed regenwater veel minder troep te zuiveren. In veel steden krijgt u subsidie voor afkoppelen.

Regenwater kan gebruikt worden voor het toilet, om de auto te wassen en nog veel meer toepassingen.
Op internet zijn veel sites te vinden die allerlei waterbergingen aanbieden, zowel boven als ondergronds. Pompen, filters enzovoort in goedkope en dure uitvoeringen.
Pik dan het water van de buurman graag mee!
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #4
In eerste instantie had je het niet over het gebruik van regenwater. Je wilde het op een betere manier afvoeren. :prima:
Wil je het gaan gebruiken zal je een opslag moeten voorzien. De inhoud van die opslag kan je bepalen aan het dakoppervlak wat je tot je beschikking hebt.
De gemiddelde neerslag per jaar is op het Internet te vinden X de oppervlakte van de daken en je weet hoeveel m3 je zou kunnen opslaan.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #5
De reactie boven die van jou is van iemand anders. :wink:
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Zo vroeg was het niet en er is geen lampje gaan branden. :oops:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu