Randisolatie overbruggen met egaline - drempelloos

Duifje

 • #1
Beste allemaal,

2 weken terug is op een groot deel van de beganegrondvloer een anhydrietvloer gestort, op een PIR30mm ondergrond met vloerverwarming. Rondom heb ik randisolatie aangebracht, 8mm dik. In de keuken, hal en wc ligt een tegelvloer, deze is blijven liggen. Ik wil uiteindelijk op de anhydrietlaag nog een laag egaline aanbrengen, en met het PVC op precies dezelfde hoogtes uitkomen (3 drempels dus) met de bestaande vloer. Ook wil ik het PVC zo strak mogelijk tegen de tegels aan leggen, met natuurlijk enkele mm's voor het uitzetten. Langs de muren werk je alles natuurlijk af met plinten, maar op overgangen niet. Ik wil beslist geen lelijke aluminium overgangsprofielen o.i.d.

Bij de drempels heb ik de bestaande zandcementvloer onder de tegels niet super strak kunnen wegbreken, omdat ik bang was voor scheuren in de tegelvloer. Hier ontstond dus een soort rotsstructuur. Hier tegenaan is gewoon de randisolatie gezet.

Nu zoek ik een manier om tóch de randisolatie te kunnen overbruggen, en het PVC dichter naar de tegelvloer te brengen dan 1 of soms zelfs 2 centimeter.

Anhydriet staat bekend om zijn geringe uitzetting, maar het lijkt me niet verstandig om de randisolatie weg te halen, en deze holte te vullen met egalisatiemortel. Ik vind uitzettingswaardes van 0,01mm/m/k, dus 0,01mm per strekkende meter per graad verhoging. De langste lengte is ongeveer 7 meter. Uitgaande van een vloertemperatuur van max 40 graden ten opzichte van 10 graden in uiterst koude toestand, kom ik op 2,1mm uitzetting; erg weinig dus. Bovendien kan de vloer natuurlijk 2 kanten op uitzetten.

Bijgevoegd een schets van de situatie, met gestippeld omcirkeld het gedeelte waar het om gaat. Ook een foto van de huidige situatie.

Hoe kan ik deze "brug" het beste maken? Volsmeren met flexibele tegellijm voordat ik de egalisatie aanbreng bijvoorbeeld? Of een oplossing met PUR-schuim?

Ik ben benieuwd naar jullie tips.


Bij voorbaat dank!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  De egaline gewoon erover gieten, en langs de tegelvloer insnijden (of folie ertussen). De naad tussen PVC en tegels afkitten.
   

  Duifje

  • #3
  Dank voor je reactie. Ik neem aan dat een brug van 2mm dik egaline over de randisolatie heen afbreekt. Bedoel je dat ik bijvoorbeeld de bovenste 2cm van de randisolatie (onder huidig anhydrietpeil) wegsnijd, dat volgiet met egalisatiemortel, en dan insnijden of dmv folie een kleine uitzettingsvoeg creëer? Het afkit-gedeelte begrijp ik, maar een aanvulling of toelichting op het eerste deel zou ik erg waarderen.

  Mvgr,
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #4
  Er is inderdaad een (kleine) kans dat het randje afbreekt. Maar ik verwacht niet dat dit snel gebeurd. Tenzij je met hoge hakken precies altijd op dit randje gaat staan...

  Dus insnijden langs de tegelvloer zou voldoende moeten zijn.

  Het risico is te verkleinen door het te gieten laagje iets dikker te maken. Je kan een stukje randisolatie wegsnijden. Niet teveel, want je wil ook weer geen risico op zettingsproblemen.

  Wil je helemaal geen risico: plaats dan een profiel over de naad.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu