Ramen: siliconenkit overschilderen?

Niels

  • #1
De buitenkant van onze nieuwe kozijnen wordt in donkerblauw geschilderd. We willen geen witte rand kitrand zien maar we hoorden dat siliconenkit niet overschilderbaar is.

Hellup?
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #2
Er is genoeg andere goed kit te koop zonder siliconen, ga eens naar de verfspeciaalzaak.
 

Fiesiekus

  • #3
Transparante (siliconen)kit tussen kozijn en muur. Geen geklieder en staat strak afgewerkt. Dat hoef dan ook niet geschilderd te worden.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Bedoelt Niels soms de beglazingskit?
 

Niels

  • #5
Yep, ik bedoel inderdaad de kit tussen het glas en het raam.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #6
Het is maar de vraag of de glaszetter siliconenkit of een beglazingskit op basis van polyuretan / hybride heeft gebruikt. De laatste 2 zijn goed overschilderbaar, de eerste niet.

De beste methode om dit uit te vinden is de glaszetter bellen en hem vragen welke soort kit hij heeft gebruikt. Is dit niet te achterhalen dan:

Proefondervindelijk vaststellen of de verf op de kitrand hecht. Dit is niet zo moeilijk: siliconenkit schift de verf vrijwel direct. Er komen zg vissenogen op de glaslat en je smeert de siliconen vervolgens dus vrolijk uit op de rest van de kozijnen en door je pot verf.

Dus: neem wat verf uit het blik waarmee je wilt aflakken en doe dit in een potje. Plak rand af op de grens van de glaslat / regel. Doe de proef. Gaat de boel schiften, dan is de schade beperkt door de plakbandrand en ben je slechts een geringe hoeveelheid verf kwijt.
 

Fiesiekus

  • #7
De talloze keren dat ik glazeniers aan het werk heb gezien, pasten ze beglazingskit op poly-urethaan basis toe.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #8
De wonderen zijn de wereld nog niet uit...
 

Niels

  • #9
We hebben het glas afgeplakt, de kitrand vrijgelaten, en de deur geverfd want de verf schift niet en van vissenogen is geen sprake. De verf is gemakkelijk dekkend aan te brengen op zowel het hout als op de kit. Droogt mooi op. Ziet er mooi uit. Wij blij, forum blij, iedereen blij...

maarrrrrr...

De verf kan nu ze droog is worden losgepulkt. Is dat normaal? Bijvoorbeeld doordat de kit toch wat elastisch blijft?
 

Fiesiekus

  • #10
Niet pulken aan verf die op kit gesmeerd is.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #11
Zo ist maar net :lol:

Het is maar goed dat de kit lange tijd elastisch blijft, tot ongeveer 25% vervormbaar. Geen verf die dit kan evenaren. Denk maar aan fikse windbelasting op het glasoppervlak en bij warmte de uitzettingscoefficiënten. Verf drooft sneller, hierdoor ontstaan verschillen in trek-en krimpspanning. Sommige verven kunnen dit opvangen, andere niet.

Hybride-polymeer kit is trouwens speciaal voor watergedragen verven.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu