Radiatorkraan identificeren

Michiel84

  • #1
Beste loodgieters, ik huur sinds dit jaar een huis waarvan op 1 na alle knoppen van de radiatoren "kwijtgeraakt" zijn.

Ik heb een foto van de enige overgebleven kraan:



Lekker duidelijk met die verf er op, maar het merk is in ieder geval Herz. Kan ik (als ik ze kan vinden) gewoon nieuwe knoppen kopen en die erop zetten?

Of moet er een heel nieuw binnenwerk bij?

Het volgende punt, is dat van de 5 radiatoren op de eerste verdieping (zonder knoppen) er 2 nu niet warm worden. Dus de vraag is of het plaatsen van een knop uberhaubt zin gaat hebben.

Wat is wijsheid? Oh, als ik ze moet vervangen, moet ik dan thermostatische knoppen kopen, of kan ik normale knoppen kopen? Ik denk wel te kunnen raden wat het verschil is, maar ik heb geen achtergrond in verwarmingstechniek, dus ik hoor het graag van iemand die weet waar hij het over heeft. :D

Thanks
 

Michiel84

  • #2
Voor de zekerheid nog een foto van een binnenwerk

 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #3
Is de verhuurder op de hoogte dat twee radiatoren niet warm worden?
Om het moeilijker te maken: mogelijk is de tweede foto een andere dan de eerste. Want waar zit die koperen schroef in de plastic knop in vastgedraaid?

Op de tweede kan een thermostatische knop. Meet even met een schuifmaat de diameter van de grote schroefdraad, dit kan 28 of 30 mm zijn. Met een stevig voorwerp moet het pennetje in te drukken zijn, als het is ingedrukt stroomt er geen water meer. Laat je het los dan veert het pennetje weer naar buiten en stroomt het water weer door.
Als je weet of het 28 of 30 mm is kun je simpel aan handmatige of thermostatische knoppen komen.

Over de eerste is pas iets te zeggen als knop eraf is, te beginnen met de koperen schroef. Als het eenzelfde 'ding' in het leidingwerk is, waar dit op is gedraaid, geldt hier hetzelfde voor als voor de eerste. Anders maak je een foto met de plastic knop eraf, en post dit hier of neem dit mee naar een installateur.

Dit is geen oplossing voor het koud blijven. Mogelijk blijft hier het binnenwerk hangen. Let op: NIET met een tang aan dat pennetje gaan trekken. Even aan de zijkant van het metalen deel kloppen met een lichte hamer, een tang oid kan helpen.

Als je nu ruimten hebt die op den duur te warm worden als je de radiatoren open laat, dan zijn thermostatische kranen handig. Als je een kamerthermostaat hebt, dan moet je in die ruimte liever geen thermostatische knoppen zetten.
Je mag niet zonder meer alle radiatoren voorzien van thermostatische knoppen, als de installatie hier niet op gemaakt is. Op een slecht moment staat de kamerthermostaat te hoog, gaan alle thermostaatkranen dicht, stroomt er geen water meer en kan de ketel z'n warmte niet meer kwijt. Laat minstens één radiator in de woonkamer, of in de badkamer, handmatig altijd open.
 

Winnieandbuzz

  • #4
Waarschijnlijk heb je eraan gedacht maar voor de zekerheid toch maar: is dit niet gewoon de verantwoordlijkheid van de verhuurder om op te lossen?
 

Michiel84

  • #5
Hoi AvDijk, bedankt voor je uitgebreide reactie.

De verhuurder is deels op de hoogte. Hij is niet technisch en heeft de reparatie vanwege ziekte bij mij neergelegd. Hij zal de kosten betalen.

Ik zal die 2 radiatoren die niet warm worden een keer ontluchten en tegen de metalen behuizing kloppen om te kijken of die het weer gaan doen.

Wat die knoppen betreft. Ik heb de overgebleven knop uit elkaar geschroeft om te kijken of dat die overeenkomt met de andere radiatoren. Dat is het geval. Er is sprake van een extra binnenwerk wat bij de knop hoort.




Ik heb de binnenkant van die onderste metalen ring opgemeten. De diameter van het binnenwerk is 28mm.

Kan ik er zoiets voor kopen? Want ik zie hier geen mm maat bijstaan.



Verder duidelijk verhaal over die thermostatische knoppen. Ik wil eigenlijk alleen de woonkamer opwarmen en optioneel boven 2 kamers open kunnen draaien. Dus reguliere knoppen zouden voldoende moeten zijn.

Ik hoop dat ik wegkom zonder die gehele knoppen te vervangen, want ik zie het niet zo zitten om het water af te tappen...
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #6
Voor wat betreft de knoppen 'kom je weg' zonder de installatie af te tappen.
Meet de buitendiameter eens

Dikke kans dat dit 30mm is, dan heb je veel keus waaronder de door jou genoemde.
Is dit niet 30mm, neem dan de exacte maat en eventueel die ene knop mee.

Waarom die twee radiatoren koud blijven, is nog niet duidelijk, de oplossing dus ook niet.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #7
Ik zou hier thermostatische knoppen voor kopen.
Neem de knop mee naar een winkel, en laat daar bekijken of het op een bekend ventiel past.
Dan weet je snel genoeg of dit b.v. een M30x1,5 knop is.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu