Radiatorkoppeling - knelkoppeling nippel

Beliwan

  • #1
Hallo allemaal,

Ik heb vandaag eindelijk het uitgestelde klusje [radiator ophangen] uitgevoerd. Ik heb een hele tijd geleden een radiator gekocht met alle benodigde spullen. Ontluchtingsventiel, Aftapventiel, Radiatorstop en een gewone radiatorafsluiter.

Nu heb ik alles netjes gemonteerd en opgehangen en volgens mij iets verkeerds gedaan. De aanvoer van het water gaat aan de bovenkant door de radiatorafsluiter, die had ik nog. Nu had ik voor de afvoer van het water aan de onderkant geen beschikbare koppeling in het setje zitten en daar heb ik een dubbele nippel van een knelkoppeling voor gebruikt en dat is volgens mij niet helemaal goed. :oops: De nippel is volgens mij niet geschikt voor de radiator en ook nog eens erg ver in de radiator gedraaid. Het hele systeem is weer gevuld en toen kwam ik erachter dat de koppeling lekt. Klopt mijn gevoel en is er gewoon een koppeling voor de radiator verkrijgbaar waar dan wel weer de knelkoppeling op kan?

Morgen maar weer alles loskoppelen en leeg laten lopen en hopen dat ik de radiator niet kapot gedraaid heb. Iemand nog suggesties of tips?

Hmm, zo is het klussen toch minder leuk, als het net niet lukt. Na de grote verbouwing al ruim 2 jaar geen hamer meer aangeraakt en nu weer opgepakt en dan dit :shock: Nogmaals morgen maar weer aan de slag en dan maar hopen dat het weer meevalt :)

Ik hoop op nog wat bemoedigende tips.
Groet,
Iwan
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #2
Een zogenaamde knelsok is hiervoor inderdaad niet de beste oplossing omdat hij niet conisch is maar voorzien van een rechte draad.
Je moet dus een rechte koppeling 1/2 x 15 mm knel nemen dan deze draad opruwen met een zaagblaatje.
Hierna verpakken zoals je dat noemt met hennep en fitterskit of eventueel met lockt... 55 en liever niet met teflontape.
Een klusser kan nou éénmaal niet alles weten en daarvoor zijn er mensen op dit forum om te helpen dus.
 

Ketelchrisje

Specialist Verwarming
  • #3
Idd,, en bovenstaande hulpstuk wordt ook wel puntstuk genoemd,
verpakken met hennep en kit heeft de voorkeur imo.

je schroefdraad is niet beschadigd en je kan dit makkelijk herstellen,, geen probleem :)
 

Beliwan

  • #4
Pak van mijn hart dat het schroefdraad niet beschadigd is. Heb gelukkig 2 dagen vrij voor oa deze klus en nog wat andere klusjes, dus morgen gelijk weer aan de slag met frisse zin en moed :) Bedankt voor de snelle reacties.

Wat is er precies mis met teflontape en waarom dus liever hennep en fitterskit?

Opruwen? gewoon haaks op het schroefdraad, zoals de koppelingen er van de fabriek ook uitzien?

groet,
iwan
 

Neesje

Specialist Verwarming
  • #5
Inderdaad gewoon haaks op de draad opruwen.
Teflontape is eigenlijk niet geschikt voor cv, indraaien gaat nog wel maar als je een koppeling aandraaid en iets terugbeweegt gaat het geheid lekken.
Ook door warm en koud worden van de koppeling kan het gaan lekken.
Teflontape alleen gebruiken voor gas dus.
Voor CV bij voorkeur hennep met fitterskit of lockt..55 als alternatief.
Dit laatste wordt ook veel gebruikt bij waterleiding omdat hennep met kit tegenwoordig door waterleidingbedrijven wordt gezien als bron voor legionella.
 

Chathanky

  • #6
Eigenlijk niets maar ieder heeft zo zijn voorkeur. :wink:
Dit geldt tenminste voor deze toepassing.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu