Radiatorfolie op de muur of op de radiator?

walek

  • #1
Is het inderdaad beter om radiatorfolie op de muur aan te brengen?
 

Lange Herman

  • #2
Op de muur.
Als je het op de (achterkant) van de radiator plakt dan reflecteer je eigenlijk niets. Steker nog je maakt als het ware je radiator kleiner.
 

Klussen.

  • #3
Volgens mij beperkt radiatorfolie de hoeveelheid stralingsenergie richting de buitenmuur waardoor er minder energie verloren gaat. Deze energie gaat richting de kamer en verwarmt de lucht. In principe doet de folie tegen de muur hetzelfde en ik denk zelfs iets beter omdat er minder koude lucht tussen de folie en de muur zit (geen circulatie). Folie tegen de muur valt echter op en is minder gemakkelijk te bevestigen dan op de radiator met magneetjes.
 

Lange Herman

  • #4
De radiatorfolie die ik ken heeft een licht isolerende werking en reflecteert straling.
Als je de folie dan op de radiator plakt zal de lucht tussen de muur en de radiator minder opwarmen. Daar door is er dus minder convectie, convectie is het aller grootste deel van de warmteoverdracht tussen radiator en kamer.
Vandaar mijn advies, plak het op de muur.
 

Klussen.

  • #5
Mee eens. Radiatorfolie op de radiator verkleint het convectie-oppervlak. Dat betekent dat de capaciteit van de radiator (zeg maar afgegeven warmte per uur) kleiner wordt. Als je de folie op de muur plakt, voorkom je dit. Dus als je puur voor het rendement gaat is dat het beste.
 
  • Like
Waarderingen: AukeZ en Lange Herman

RudiK

  • #6
Sommige meetresultaten kijken alleen naar de hoeveelheid warmte die door de muur wordt uitgestraald naar buiten toe. Bij radiatorfolie achterop de radiator straal je inderdaad minder warmte op de buitenmuur, dus lijkt er vanuit die optiek minder warmte verloren te gaan bij radiatorfolie achterop de radiator. Wat er echter niet wordt meegenomen in die meetresultaten is:
1. Er wordt bij folie achterop de radiator, tussen de radiator en muur een koudere zone geïntroduceerd welke de buitenmuur ook kouder houdt. Deze lucht blijft dus altijd kouder dan de gewenste kamer temperatuur, dus koelt de ruimte weer af in plaats van opwarming. De hele constructie geeft dus in totaliteit veel minder warmte af maar koelt zelfs deels de ruimte meer af.
2. Door de radiatorfolie achterop de radiator houdt je de warmte meer in de radiator, er is minder warmteafgifte aan de zone achter de radiator. Aangezien er minder warmteafgifte is houdt je de warmte meer in het warmte circuit in plaats van het af te geven aan de ruimte. Het is bekend dat de hele verwarmingsinstallatie (cv-ketel) een lager rendement heeft door het warmere retourwater.
Ik wil geen conclusies trekken maar volgens mij is die hele radiatorfolie op achterzijde radiator alleen maar door de Commercie ingegeven. Het is lekker makkelijk en goedkoper, dus geef er een positieve draai aan en het verkoopt lekker. Is die conclusie te kort door de bocht ? Graag jullie mening.....
 

Bernhard

  • #7
Heel apart allemaal.
Als de radiator minder warmte afgeeft wordt de capaciteit kleiner en zal dat worden gecompenseerd met een hogere watertemperatuur.
Een radiator geeft convectie- en stralingswarmte af.
Convectiewarmte is niet effectief en is gevoelsmatig niet fijn.
Stralingswarmte is wel effectief en is wel aangenaam.
Hoe meer convectie in een verwarmde ruimte des te hoger het warmteverlies.
 

Lange Herman

  • #8
@Bernhard, kun je bovenstaande beter uitleggen?
Het lijkt er nu op dat je de plank volledig mis slaat en dat ben ik niet van je gewoon.
Want waarom zo je het v.o. van een radiator willen verkleinen?
Het lijkt alsof je een infraroodpaneel promoot, ipv de werking van een convectieplaat (=standaard radiator).
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Op zich klopt het wel wat er staat, behalve dat een convector minder comfortabel is.
Wat ik begrijp uit zijn verhaal, en wat ook wel logisch is, dat is dat stralingswarmte direct voelbaar is
en die warmte zal dan ook minder snel "verdwijnen" door transmissieverlies. Convectie verwarmt
de ruimte en door die warme lucht wordt jezelf weer opgewarmd.
 

Bernhard

  • #10
Oke ik heb het niet goed omschreven.
Als er reflecterende folie wordt aangebracht achter de radiator of op de muur dan wordt de warmteafgifte van die radiator kleiner.
Om het verlies van de warmteafgifte van de radiator te compenseren moet de watertemperatuur hoger worden.
Het voordeel van de folie zou hoger moeten zijn dan het nadeel van de hogere watertemperatuur.
Of dat zo is lastig.
Misschien even TNO in Delft bellen.
 

Vraagsteller

  • #11
heb ik ook eens een studie van gemaakt. Conclusie was, niet aan beginnen in een goed geisoleerde woning. Meeste warmte stijgt ook direct op.
Is geloof ik vooral nuttig bij slecht geisoleerde muren.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #12
Vraagsteller schreef:
Meeste warmte stijgt ook direct op.
Het gaat om het infrarood effect, toch.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #13
Het voordeel van zo'n folie is dat er minder stralingswarmte verloren gaat door de muur. De warmte wordt weer gereflecteerd naar de ruimte. Zonder folie warm je de muur meer op en daardoor gaat er mee warmte naar buiten.
Bij een heel goed geïsoleerde muur is dat effect er bijna niet omdat de isolatie zijn werk doet.
Bij convectoren is gaat wel een studie naar gedaan, als er tegen de muur folie wordt geplaatst dan is het rendement van de convector ietsje hoger. Dit heeft met bepaalde luchtstromingen te maken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu