Radiator raadsel

Appie Geijn

  • #1
Ik heb al wel vaker radiatoren geplaatst en verplaatst maar hier begrijp ik niets van....
Ik heb de aan- en afvoer van de radiator in onze toekomstige studeerkamer verplaaatst. In plaats van dwars door de gang lopen ze nu door een loze ruimte boven het plafond, en dat ziet er een stuk beter uit. De radiator zelf is gewoon blijven hangen. Fluitje van een cent, zou je denken. Alleen... hij doet t niet meer!

De situatie is als volgt. Op zolder ligt een hoofdleiding van 22 mm. In één van de aftakkingen naar beneden (15 mm) heb ik kogelkranen gemonteerd om een deel van het systeem af te kunnen sluiten. Daaronder hangen nu twee radiatoren, waarvan eentje het prima doet. En de andere dus niet. Beide radiatoren zitten deels aan flexibele leidingen van 20 mm, binnenmaat 16 mm. Van de kogelkranen naar de defecte radiator is ongeveer 5 meter. De leidingen zijn goed geisoleerd .
Vroeger hing er aan dezelfde tak nog een loeigrote radiator. Ook die deed het goed. De capaciteit van de ketel en die van de leidingen is dus voldoende, lijkt me.

Toen ik na de installatie de kogelkraan opendraaide, werd de aanvoer warm (niet heet) tot voorbij de thermostaatkraan. Het begin van de radiator was hooguit lauw, daarachter bleef het koud.

Ik heb vanalles geprobeerd, maar niets werkt. Radiator ontlucht - geen resultaat. De thermistaatknop is vervangen - helpt niet. Alle leidingen gecontroleerd op verstoppingen - niets gevonden. Aan en afvoer verwisseld - maakt niet uit.

Het viel me op dat er steeds maar heel weinig water uit de radiator stroomt als ik de leiding openschroef. Maar een litertje of drie, terwijl het een flinke dubbelplaats radiator is. Alsof er heel veel lucht in blijft zitten. Ik heb op allerlei manieren geprobeerd te ontluchten, ook bv door de kogelkraan van de afvoer (onderaansluiting) open te zetten, met de aanvoer dicht maar wel de beluchtingsdop open. Ook dat helpt niet. Er spuit alleen water uit de ontluchtingsdop, geen lucht.

Wat doe ik fout??
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #2
Ontluchten op het hoogste punt al geprobeerd?
 

Appie Geijn

  • #3
Ja via het ontluchtingskraantje op de raditor. Of Bedoel je daarboven, in de leiding?
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #4
Ja boven aan de leiding, desnoods door de wartel een stukje los te draaien.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Als de leidingen die nu vanaf de radiator omhoog lopen, en een stuk verder op weer naar beneden, dan heb je daar 1 hele grote luchtbel in zitten die de doorstroming verhinderd.
Dus dat gaat niet werken zo.
De enigste optie is dan om in de 2 leidingen op het hoogste punt een T-stuk op zetten, met een stukje buis omhoog, en daar 2 ontluchters op plaatsen.
Anders krijg je de lucht er nooit uit.
 

Appie Geijn

  • #6
Ja dat snap ik, dat klinkt logisch. En die ttip van de ontluchters ga ik onthouden!
Maar helaas in dit geval loopt de leiding over het hele traject alleen naar beneden (of omhoog - bij de afvoer). Dus dat is het niet.
Kan zo'n luchtbel ook in de radiator blijven 'hangen'?
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #7
Als je thermostaat knop er af haalt hoever staat het stiftje er uit, plaats even een foto.

of er zit tape of hennep voor de staartstuk of bij de onder aansluiting waar door er geen stroming is.
 

Appie Geijn

  • #8
Ontluchten op het hoogste punt ga ik uitproberen. En de aansluitpunten kijk ik na. Bij deze de foto van de thermostaatkraan
 

Appie Geijn

  • #9
Hij doet het weer! Ontluchten op het hoogste punt heeft geholpen. Afvoer onder druk open gezet, aanvoer bij de kogelkraan dichtgedraaid en losgekoppeld. Of het nu lucht was, of een verstopping bij de aansluitpunten kan ik niet zeggen. Maar hij doet het in elk geval. Iedereen bedankt!
 

Frank

Vaste beantwoorder
  • #10
Ga er maar van uit dat het lucht was.
Ik zou op het hoogste punt een ontluchtingsnippel aanbrengen voor de volgende keer.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu