Radiator die werkt of in de woonkamer of in de slaapkamer, maar niet beiden.

Starter112

  • #1
Beste allen,

mijn huis heeft de volgende radiators, waarbij er in totaal 7 radiatoren zijn. Alles is ontlucht en er zijn geen geluiden te horen. De CV-ketel druk staat netjes op 1.6 bar, dus dat gaat goed. Er is echter een heel klein probleem, waarbij ik niet goed weet wat er mis is. Hieronder ziet u hoe mijn radiatoren zijn verbonden. De buizen rood en blauw zijn voor aanvoer en afvoer van het water respectievelijk. Ik denk dat deze opzet over het algemeen niet zo heel spannend is. Een deel gaat ook over het plafond.

1670796437017.png


Er is echter wel een klein probleempje, echter denk ik eerst dat het handig is dat ik het knooppunt laat zien bij Knooppunt A. Hieronder ziet u een foto van het knooppunt.

1670796655893.png


Op zich ook niet heel veel spannends. De twee buizen richting de muur gaan naar de woonkamer (met 3 radiatoren die in serie staan) en de buizen die leiden naar de onderkant van de afbeelding gaan naar mijn slaapkamer. (Zie hieronder voor mijn vraag en storing, deze moet ik in een nieuwe post plaatsen vanwege de limitatie van de grootte van het bericht).
 

Starter112

  • #2
Als ik dus alle radiatoren uit heb en mijn radiator in de woonkamer aan zet en de radiator in mijn slaapkamer uit. Dan krijg je het volgende effect:

1670796933286.png


Op zich logisch, want de radiator in mijn woonkamer, die voert ook "relatief" warm water af. Echter, als ik dan de radiator van mijn slaapkamer probeer aan te zetten (dus dan staat woonkamer aan en slaapkamer aan), dan wordt deze niet warm, het ziet er dan schematisch als volgt eruit:

1670797210600.png
1670797344047.png

Ondanks dat ik in het rechter plaatje met knooppunt A, het direct heb laten verlopen alsof dat blauwe heel koud is, is het meer een verloop van warm naar koud en het warme komt door de afvoer van de verwarming in de woonkamer die aan staat.

Ik heb meerdere keren ontlucht en al het water eruit gehaald en dan opnieuw water erin gedaan. Helaas helpt niets. Kan iemand mij uitleggen waarom mijn verwarming niet in de slaapkamer en in de woonkamer aan kan?
 

Starter112

  • #3
Als ik de verwarming van de woonkamer uitzet, dan doet de verwarming van mijn slaapkamer wel (andersom trouwens ook).
 

ADDave

  • #4
Systeem Waterzijdig inregelen.
Staan een hoop videos op youtube hoe je dat moet doen.
 

Auto-Geen

  • #5
1670799397576.png

Welke radiator is dit Wk of Slk ?
 

Starter112

  • #6
Dat is de slaapkamer radiator. Die kan ik goed inregelen, gezien de knop mij dat toelaat, echter die van de woonkamer lukt mij niet. De foto's hieronder zijn die van mijn woonkamer. Ik heb alleen foto's gemaakt van de uiteindes, want de koppelstuk van de in serie geschakelde radiator in de woonkamer is niet zo interessant, er zit geen tussenventiel of iets dergelijks, alleen een normale buis.

photo1670827406 (2).jpeg
photo1670827406 (3).jpeg
photo1670827406 (1).jpeg
photo1670827406.jpeg


Ik kan de watertoevoer wel een beetje af laten nemen door aan de knop te draaien, maar daarmee is dan ook alles gezegd.
 
Laatst bewerkt:

Starter112

  • #7
Excuses voor de vele posts, maar de slaapkamer radiator blijkt goed afgesteld. Ik heb voor de volledigheid mijn diagram geüpdatet, zodat jullie alles zien. Ik mistte een radiator in de studeerkamer, excuses daarvoor.

1670830608739.png


Aanvoertemperatuur is 80C en afvoertemperatuur is dan 25% ervan, dus 60C, echter kan ik bij heel veel radiatoren dit niet afstellen anders dan aan de knop draaien. Liefst zou ik het volgende willen:

Keukenradiator - die mag uit, in principe.
Studeerkamer radiator - alleen 20C als daar iemand is, anders liefst gewoon koud.
Slaapkamer radiator - alleen 18C als daar iemand is, anders liefst gewoon koud
Woonkamer radiator (in series) - alleen 20C als daar iemand is, anders liefst gewoon koud
Woonkamer radiator (dichtbij CV) - ook 20C als daar iemand is, maar meestal laat ik deze gewoon uit.
Badkamer radiator - liefst gewoon alleen aan als iemand gaat douchen en dan 20C.

Ik gebruik veel de thermostaat, om te draaien wanneer alles uit moet of via de app. Maar ja, gezien de huidige energieprijzen, zet draai ik dus nu af en toe radiatoren dicht. Hierdoor snap ik dat er een drukverschil kan ontstaan, maar ik vraag mij dan af hoe ik daarmee rekening kan houden bij het afstellen?

TLDR: ik wil dus eigenlijk alleen de warmte verwarmen door aan radiatoren te draaien wanneer er iemand is. Ik snap dat het lastig is, maar ik denk dat het wel energie scheelt. In principe woon ik in een redelijk slecht geïsoleerd appartement, maar ik krijg geen goedkeuring om mijn muren te isoleren van de VvE (dit komt doordat sommige bewoners geen additionele kosten willen maken en er niet genoeg geld in de VvE pot zit).

Ik heb de app Hytools gebruikt om de afstelling van mijn slaapkamer radiator te doen, maar die geeft aan 87 l/h, dus een 8. Daar staat die ook op, dus dat is prima.

1670830653582.png


Wil trouwens wel even zeggen dat ondanks al dit klussen, ik wel echt veel leer over mijn huis, ondanks dat mijn normale baan niks te maken heeft met de bouw.
 
Laatst bewerkt:

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #8
het lijkt net dat verschillende leidingen verwisseld zijn dus Retour op aanvoer en anders om ook.
Bij radiator aan sluiting is de bovenste leiding altijd Aanvoer en onderste is Retour.
Ook word bij instaleren links Aanvoer en rechts Retour.
Vaak gaat het verkeerd doordat men door plafond of muren gaat dan gaat men spiegel beeld kruisen.
Als je gaat op stoken dan loop je stap voor stap bij je leidingen langs en dan merk je dat er leidingen verkeerd zitten.
Naamloos.jpg
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #9
Op de tekeningen klopt het inderdaad niet dat had ik ook al gezien.
Ik ging er van uit dat het meer voor het gemak zo getekend was.
 

Auto-Geen

  • #10
De drie radiatoren in de woonkamer (waarschijnlijk in de erker) lijken eenzijdig te zijn aangesloten. Dit moet ten alle tijde tweezijdig zijn want de tweede en de derde radiator krijgen alleen maar wat warmte door natuurlijke circulatie.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #11
Nee, dat hoeft niet.
Ik heb al heel veel situaties gezien waar dat goed werkt, met plaat- en leden radiatoren.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #12
Nu maar even afwachten wat @TS heeft ontdekt met zijn leidingen bij op stoken welke warm worden.
 

Starter112

  • #13
Beste allen, excuses voor de late reactie. Het was een klein beetje druk op werk. Ik heb nu het volgende ontdekt. Allereerst, als we kijken naar de aansluiting, dan klopt dit gewoon:

1671086264671.png


De varianten van de afbeeldingen die u hier ziet in de post zijn voornamelijk situaties die na een bepaalde tijd komen. Daarnaast heb ik ontdekt dat het waterzijdig inregelen van de verwarming van mijn woonkamer op neer komt dat ik de verwarming van mijn woonkamer (i.e. de in serie geschakelde drie radiatoren) niet al te hard aan moet laten gaan, want dan stroomt er gewoon bloedheet water weer terug de ketel in. Dat is enorm zonde inderdaad (erg bedankt voor de tip!).

Helaas is daarmee mijn probleem niet opgelost. Nu heb ik ontdekt dat als ik mijn woonkamer verwarming aanzet (de in serie geschakelde verwarming; hiermee bedoel ik lichtjes opendraaien), dat mijn slaapkamerverwarming gewoon weigert om warm te worden. Ik snap niet hoe dat kan. Iemand nog suggesties hiervoor?

TLDR: mijn slaapkamerverwarming doet het niet, als ik mijn woonkamerverwarming een klein beetje open zet. De slaapkamerverwarming aanvoer gaat richting rechtsonder. In die situatie wordt de bovenste buis rechtsonder die nu rood is, ook niet heel erg warm.
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #14
Hij zal wel heel veel weer stand hebben op de T-stuk 15x22x15, je zou die er tussen weg halen en dan hoger een T-stuk te plaatsen 22x15x22 voor slaapkamer en zelfde in retour.
1671097156231.png

Of T-stuk verwijderen en een 22x15x15 plaatsen
Naamloos.jpg
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #15
Heb het niet allemaal . , gelezen maar de CV staat ??? in je huis.
 

Starter112

  • #16
Beste allen,

Dank jullie wel voor jullie reacties. Ik denk inderdaad dat het T stuk een probleem is, echter om nou die te vervangen, weet ik niet echt of ik aan dat project durf / wil beginnen.

Daarnaast staat mijn CV ketel hier (zie het zwarte stuk), dat is een paar kamers verder. Ik zie nog niet de relevantie van waar mijn CV ketel staat en de verwarming anders dan dit diagrammetje.

1671613768154.png
 

Henk253

Specialisme badkamers en sanitair
  • #17
1671624357150.png

Je laat deze leidingen zien en omdat de stroming naar de kamer gemakkelijke gaat omdat daar minder weer stand in zit dan naar je slaapkamer want daar zit direct een knie ook en misschien blijft daar wel kolom lucht hangen, die je niet kunt verwijderen via je radiator.
Door de t-stuk zo te plaatsen dat de sterkste stroming naar je slaapkamer is en dat de kamer een aftakking daar van heeft.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #18
Starter112 schreef:
Ik zie nog niet de relevantie van waar mijn CV ketel staat en de verwarming anders dan dit diagrammetje.
Lucht gaat altijd naar het hoogste punt in het systeem. Daarom moeten de buizen iets op afschot liggen zodat de lucht naar een bepaald punt kan verplaatsen en als je daar een ontluchter aanbrengt kan je de lucht laten ontsnappen en komt er plaats voor water.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu