Radiator capaciteiten

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb enkele vragen m.b.t. de radiator capaciteiten van onze woning.

Het betreft hier een vrijstaande woning uit 1975, totale inhoud 400 m3 voorzien van spouwmuren (spouw 3 cm, geen spouw-isolatie) ramen voorzien van dubbel glas, en onlangs voorzien van een nieuw (zadel)dak (sandwich PUR dakelementen, RC waarde 3,0)

Eén ruimte is op dit moment niet verwarmd ("tuinkamer"), hier zat een openhaard. Deze willen we nu gaan verwarmen met radiatoren.
Her en der vind je op het internet vuistregels voor het berekenen van een radiator capaciteit. Met toeslagen voor een vrijstaande woning, slechtere isolatie etc. Op basis hiervan zou een capaciteit voor een woonvertrek zo rond de 80 W/m3 voldoende moeten zijn.

Voor de zekerheid heb ik de huidige radiatoren opgemeten en hun capaciteiten uitgerekend en ik ben toch wel wat geschrokken :

Huidig geïnstallerd vermogen (W/m3) :

Woonkamer 132 W/m3
Keuken 146 W/m3
Hal achter 26 W/m3
Badkamer 178 W/m3
Achteringang 160 W/m3
Hal voor 58 W/m3
Slaapkamer beneden 117 W/m3
Tuinkamer 0
Slaapkamer boven (achter) 122 W/m3
Slaapkamer boven (voor) 94 W/m3


Uiteraard zijn deze capaciteiten gebaseerd op de oude situatie, waarbij het dak nog niet was geïsoleerd, maar dan nog, denk ik dat men destijds de boel veel te ruim heeft bemeten.
Nu ben ik ook bang dat wanneer ik die 80 W/m3 aanhoud, dat die nog te installeren ruimte waarschijnlijk nooit voldoende op temperatuur gaat komen gezien de veel hogere capaciteiten van de overige vertrekken ?

Is het überhaupt nadelig dat er nu (na isolatie van het dak) overal teveel capaciteit is geplaatst ?

Nu kan ik twee dingen doen :

1. Deze ruimte (ook) verwarmen met 130 W/m3 (veel grotere radiatoren dus) ?
2. Alle vertrekken qua warmte-behoefte herberekenen en hier en daar capaciteit weghalen, zodat de verdeling optimaal is ? (Ook al omdat wij de radiator in de keuken en badkamer willen vervangen, en ik ook in deze vertrekken een veel te grote radiator moet terugplaatsen ?)
 
Radiatoren op de normale temperatuur uit rekenen/plaatsen

De overige radiatoren inregelen waardoor ze minder water krijgen.
 
Als uw slaapkamers gewoon aangenaam te verwarmen zijn, kunt u een 100 W/m3 aanhouden en dat installeren in de tuinkamer.

Verder is radiatorovercapaciteit niet nadelig, zolang er voldoende vermogen door de ketel geleverd kan worden. Als sommige ruimtes achterblijven: zie ook de opmerking van Utreg; waar teveel capaciteit is, de betreffende "overcapaciteitradiator" knijpen.
 
Slaapkamer beneden wordt nu aangenaam warm. Nominaal vermogen C.V. ketel is 28 kW. Geïnstalleerd radiator vermogen bedraagt thans 32,9 kW. Hal "voor" is vrij koel. Woonkamer is aangenaam (Hier hangt ook de cv thermostaat).
Slaapkamers boven zijn aan de warme kant. Keuken is aangenaam, Badkamer is vrij warm.
Radiatoren kunnen alleen open/dicht. Er zijn geen voetventielen gemonteerd of andere regelmogelijkheden.
 
Er valt weinig over te zeggen of de verdeling klopt. (eerste indruk van de verdeling is bedenkelijk en behoorlijk ruim berekend)
Misschien is de hal bijna rondom grenzend aan verwarmde vetrekken en is 58 watt/m3 voldoende.
Nu is nog te controleren wat de ruimtes doen als alles open staat.
Elk vetrek meten zegt een hoop of het klopt.
Overcapaciteit kun je beter verminderen door de cv temperatuur te verlagen. (komt je rendement ook ten goede) Het knijpen van radiatoren heeft als nadeel dat een moderne ketel niet op vermogen komt. Die wil een temperatuursverschil zien van 20 graden, door te knijpen zal de delta t groter worden en de ketel gaan terug moduleren.

Mocht de hal te kort komen dan kun je overwegen om daar een grotere radiator te plaatsen om het geheel wat recht te trekken.
Houd er rekening mee dat je tuinkamer waarschijnlijk veel vlakken heeft die grenzen aan de buitenlucht, extra verlies aan warmte die aangevuld moet worden.

Een duidelijk advies kan ik zo niet geven, wel wat tips om rekening mee te houden. Elk huis is weer anders en een vuistregel is er om ruimtes niet tekort te doen. Echter energiezuinig berekenen is noodzakelijk om elke ruimte precies genoeg vermogen te geven.
 
Eens met Chathanky, maak de nieuwe situatie net zo ruim bemeten als de oude delen die er al zitten, dan kan de ketel temperatuur naar 40/60 en stookt u het zuinigst.

Anders komt u in de nieuwe ruimte te kort.

Vr Gr en succes ermee
 
Fiesiekus schreef:
Verder is radiatorovercapaciteit niet nadelig, zolang er voldoende vermogen door de ketel geleverd kan worden. Als sommige ruimtes achterblijven: zie ook de opmerking van Utreg; waar teveel capaciteit is, de betreffende "overcapaciteitradiator" knijpen.
Ik heb veel te grote radiatoren geplaatst om de max temperatuur te kunnen verlagen. Het rendement zou hiermee toenemen maar heeft dit ook nadelen?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan