Radiator capaciteit... overpeinzing

Bouwtux

  • #1
Ik heb een aantal radiators weggehaald, een tweetal pasten niet meer door een bouwkundige aanpassing, een ander moest weg omdat de muur eronder zwaar aangetast is door vocht. Terwijl ik beredeneerde welk exemplaar ik wil terugplaatsen realiseerde ik mij iets...
Ik woon in een jaren '30 huis. Je kunt vrij veilig stellen dat het merendeel van zulke woningen is uitgerust met een centrale verwarming, lang voordat zij dubbel glas kregen (ja ik realiseer me dat er ook huizen zijn zonder CV of zonder dubbel glas). Wat hieruit logischerwijs volgt is dat de radiator capaciteiten zijn berekend op de enkelglas situatie van destijds, correct? Met andere woorden, mits men dubbel glas heeft zijn de radiators zonder twijfel overgedimensioneerd, en wetende hoeveel warmte je verliest met enkel glas, zeer fors overgedimensioneerd zelfs.
Dit is dan nog afgezien van de relatief warmere winters, maar daar zijn altijd uitzonderingen op.

Voor mij betekent dat dat ik sterk overweeg het kleinere model radiator terug te plaatsen. Maar misschien is dit in bredere zin een waardevol inzicht, immers er wordt nu vaak gedacht aan lagetemperatuursverwarming in combinatie met warmtepompen. Ik kan het verschil uiteraard niet quantificeren, en het geldt ook zeker niet voor huizen waar de CV later is geplaatst dan dubbelglas, of nieuwbouw, maar het helpt wellicht om te weten dat wellicht ook u een CV verwarming overcapaciteit heeft, dat kan wellicht helpen bij toekomstige beslissingen.

En, omdat dit een forum is voor vragen, niet voor gedachtenspinsels, sluit ik af met een vraag: Kan ik een radiator die een flink aantal maanden in een onverwarme schuur is opgeslagen weer gebruiken of is deze van binnen weggeroest?
 

Marcn.88

Vaste Beantwoorder
Moderator
  • #2
ff spoelen voordat u hem weer installeert verder geen probleem
 
  • Like
Waarderingen: Bouwtux

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #3
En droog wegzetten, blijft er een bodempje water in staan, dan roesten ze behoorlijk aan de binnenkant.
 

Lange Herman

  • #4
Het is nog maar de vraag of uw overbemeten radiatoren voldoen als u een warmtepomp gaat plaatsen.
Maar voordat de wp er is kunt u met overbemeten radiatoren wel met een lagere cv-watertemperatuur stoken. En dat is zuiniger en milieuvriendelijker. Als u dan een radiator heeft die niet overbemeten is gaat dat in de die ruimte wss niet meer warm worden.
Dus ik zou zeggen, plaats die oude radiator gewoon terug.
 

Bouwtux

  • #5
Daar zit zeker wat in, kunnen stoken op 50 graden inplaats van 80 graden is zeer effectief, dus het is ook geen pleidooi om de radiators maar te gaan verkleinen. Wel wil ik een onderscheid maken: mijn eigen specifieke situatie* (grote of kleine radiator terugplaatsen) is uniek voor mij en staat geheel los van de constatering dat naar alle waarschijnlijkheid de CV radiatoren in de meeste bestaande bouw van voor 1980 overbemeten zijn als er dubbel glas aanwezig is.

Echter het is geenszins een aanwijzing dat een WP haalbaar is, dat zal van geval tot geval verschillen en zal individueel beoordeeld moeten worden. Het enige wat ik zeg is: er zit mogelijk heel wat meer marge in dan wellicht wordt aangenomen.

*In mijn specifieke geval heb ik naast de CV een 'bij'verwarming te weten een lucht-lucht warmtepomp ook wel geheten airco, en mede daarom durf ik de aanpassing naar een kleine radiator wel aan. Sterker nog, de radiator is al langer dan een jaar weg, en ik ben afgelopen winter prima doorgekomen.
 

Cvolieboy

Specialist Verwarming
  • #6
We zijn er van uitgegaan in de jaren 80 dat er ca.30% radiator overcapaciteit ontstaat door dubbel glas te plaatsen.
En dat was toen de reden dat er de eerste HR ketels geplaatst werden op een lagere water temperatuur (retour temp) met een zelfde warmte effect om het huis op te warmen.

Vr Gr
 
  • Like
Waarderingen: Bouwtux

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu