Rachelwerk gemaakt: hoe nu isoleren en is het stevig genoeg?

Omlbg

 • #1
Ik heb tegen mijn gordingen een aantal verticale latten gemaakt als regelwerk voor isolatie. Nu heb ik daarover een tweetal vragen:

1. Kan ik gewoon isoleren met spijkerflensdekens? Op internet zie ik veel afbeeldingen waarin tussen balken (kepers?) wordt geïsoleerd, maar ik heb tussen de gordingen in eigenlijk een groot vlak van 5 meter breed en 1,5 meter. Dat is prettig zodat ik geen koudebruggen krijg, maar zakt mijn isolatie niet uit als ik spijkerflensdekens gebruik? Kan ik beter met platen isoleren?

2. Hoe zorg ik ervoor dat ik geen onderbrekingen in mijn dampscherm krijg met spijkerflensdekens? Immers: ik kan de spijkerflenzen niet over de gordingen heen leggen (en een los dampscherm kan ik niet netjes aansluiten). Moet ik een los dampscherm over het gehele dak maken?

3. Hoe weet ik zeker dat mijn rachelwerk (60 cm van elkaar) stevig genoeg is voor gipsplaten? Dat geldt te meer nu de dakhelling niet heel hoog is.

Alvast bij voorbaat bedankt! Mochten jullie nog vragen hebben, dan hoor ik dat natuurlijk graag!
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #2
  Zijn de spijkerflensdekens breed genoeg voor de afstand tussen de gordingen? Deze breng je aan voordat er rachels geplaatst zijn.

  Voor de stevigheid van de rachels plaats eens een foto. Wat is de afmeting rachel?
  Ik doe ze altijd hoh 300.
   

  Marcn88

  • #3
  Rachelwerk voor gipsplaten altijd hoh 30 zetten helemaal met een niet al te grote hellingshoek
   

  Omlbg

  • #4
  Een foto heb ik helaas niet bij de hand. Hoh heb ik nu 600, maar daar kan ik er dus beter een tussen zetten begrijp ik. Dan is het geheel ongetwijfeld stevig genoeg. Rachels heb ik 27x44 gebruikt (dat was het dichtst bij de 22x50 die jij eerder adviseerde). De gipsplaten zet ik er dan horizontaal op dacht ik zo.

  De spijkerflensdekens zijn niet breed genoeg. Ik heb een nokgording (op 2,6 meter hoogte) en een gewone gording. De tussenliggende ruimte tussen de gordingen is ongeveer 1,5 meter. De spijkerflensdekens zijn uiteraard maar 60 cm.

  Ik heb de rachels al gedeeltelijk geplaatst, dus het loshalen daarvan heeft niet mijn voorkeur, maar dat kan natuurlijk wel indien noodzakelijk.
   

  Omlbg

  • #5
  Ik heb het even getekend. Dit is de huidige situatie:  Dit is niet helemaal op schaal: er passen ongeveer 2,5 à 3 spijkerflensdekens boven elkaar tussen de gordingen. Ik dacht dat dus als volgt te doen:

  11.jpg


  Kan dat? Zakt dat niet uit?
   

  IJkenhout

  Vaste beantwoorder
  Moderator
  • #6
  Bartg schreef:
  De gipsplaten zet ik er dan horizontaal op dacht ik zo.
  Nee, de langsnaden moeten ondersteund worden. Verticaal plaatsen dus.

  Nadeel van de 44mm rachels is dat waar twee platen op één rachel geschroefd worden, de rachel wat smal is. Maar als je ze netjes op maat zet, werkt het wel.

  Zorg dat de isolatie tegen het beschot zit. Desnoods vastzetten met extra racheltjes oid.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu