Raar pomp probleem Bauknecht WA8785

S@m

  • #1
Hoi!

Het gaat over deze wasmachine:
-Bauknecht WA8785
-Service nr 8583 214 12000


Sinds enige tijd hebben we problemen met onze wasmachine. Deze pompt het water niet goed weg. Nu ben ik zelf service monteur in een andere branch, dus ik heb een redelijke kijk op de zaak.

Het gekke is dat de pomp tijdens het afpompen prima draaid. Niet schuurt, rateld oid maar gewoon een gezond geluid maakt. Echter hij pakt geen water. Het waterniveau zakt geheel niet, totdat je het filter ietsje los draaid en er paar druppels water uit laat stromen. Dan pakt de pomp wel water en pomt hij in no-time de hele machine leeg.

Uiteraard krijgen we een FP waarschuwing als we de pomp niet helpen, aangezien hij dan de machine niet leeg krijgt.

Ik weet dus een aantal dingen zeker:
- De pomp draaid goed, blijft zeker niet hangen en rateld niet
- De filters en de pomp zijn goed schoon (beide geheel gedemonteerd en schoon gemaakt)
- De trommel is goed schoon van binnen (soda methode gedaan + 1 jaar geleden heb ik de trommel lagers vervangen, waarbij ik de machine heb schoongemaakt)
- Alle aan en afvoerleidingen zijn schoon, want anders zou hij niet binnen 20 sec de hele machine leeg pompen (nadat de pomp water heeft gepakt).

Het lijkt er dus op de pomp in een luchtbel draaid, die verdwijnt als je het filter ietsjes open draaid. Echter de volgende keer zit de luchtbel er weer en moet je het zelfde weer doen.

Ik wordt er echt een beetje moedeloos van en heb ook niet de behoefte om een nieuwe pomp te kopen, aangezien daar volgens mij niks mis mee is. :?

Wie o wie kent dit probleem en kan me op weg helpen? Bedankt alvast! :D
 

Witte Hond

  • #2
Verwijder de darm.

Dit is de slang tussen de trommel en de pomp, en knip een driehoek van 20 x 20 x 20cm uit de terugslagklep. En je probleem is opgelost.

Succes
 

Henny

  • #3
Door te hoge zeepdosering ontstaat er soms een luchtbel in het pomphuis, waardoor er geen water wordt verplaatst.

Door in de terugslagklep een wig te knippen, zoals Witte Hond aangaf, zal de lucht via de kuip kunnen ontsnappen.
Hierdoor wordt wel de werking van de aquasluis, voor optimaal gebruik van het wasmiddel, enigszins teniet gedaan.
 

S@m

  • #4
Heren, bedankt voor jullie snelle antwoord.

Ik heb de afgelopen uren de halve machine gestript om het probleem definitief op te lossen. Eerst jullie oplossing geprobeert, maar toen ik de 'darm' los trok aan de kant van de pomp wachtte mij een verassing :lol: Er bleek een twee euro munt stuk overdwars in de slang te zitten :oops: , deze heeft onder invloed van voldoende tegendruk blijkbaar de slang geblokkeerd. Op het moment dat je de tegendruk weghaalde (lees: het filter iets los draaide) kantelde het muntstuk en deed de pomp het prima. Gelukkig had ik de terugslag klep nog niet verknipt :mrgreen:

Aangezien ik toch alles los had liggen heb ik gelijk de hele afvoer vanaf de trommel tot en met de afvoer slang geheel schoon gemaakt. Alles weer netjes in elkaar en proef draaien. Resultaat was dat de pomp het prima deed! Alleen stond na een minuut ineens de hele keuken blank :roll: Met een zaklamp op zoek gegaan naar de lekkage en na lang zoeken bleek de overloop slang van het zeepbakje door gesleten te zijn. Wel een bizzar toeval dat hij juist nú ineens moest open scheuren :o

Afijn, slang ga ik binnenkort even vervangen en het probleem is weer opgelost.

Bedankt voor het meedenken!
 

Henny

  • #5
Dergelijke afpompproblemen deden zich veel voor in de tijd van de flippo's.
Deze zorgde er ook voor dat de watertoevoer naar de pomp soms geblokkeerd was.

Echter is de flippo nu vervangen door de euro. :)
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu