Raamkozijn in gipswand

Stevie_k

  • #1
Ik ben bezig met twee gipswandjes om de zolder op te delen. Gaat best goed!
Nu ben wil ik graag een raam maken in 1 gipswand.

Ik maak de gipswand met 89 x 38mm balkjes en 125mm gipsen platen. Ook horizontaal plaats ik tussen de staanders enkele balkjes om het geheel iets steviger te maken.

Nu had ik voor het kozijn 44 x 119 balkjes gekocht, dan heb ik precies 5mm die uit de wand steekt (wanddikte met gips is 114mm) wat volgens mij voor de mooiste afwerking gaat zorgen. Ik wil dan van deze balkjes een rechthoek maken en deze plaatsen tussen twee staanders en dan onder en boven het kozijn de boel afmaken met staanders en nog enkele horizontale balkjes. Daarna glaslatten / latjes + iets van foam / rubber, raam erin en vervolgens weer glaslatten er tegenaan om het glas vast te zetten. Het gaat immers om een binnenkozijn, ik hoef dus geen rekening te houden met water en alle andere elementen.

Echter, ik google mij suf naar tips / constructies voor een dergelijke binnenkozijn. Ik vind alleen maar tips en constructies over buitenkozijnen, wat veelal erg ingewikkeld is en voor binnen helemaal niet echt nodig is. Bovenstaande heb ik namelijk zelf bedacht, maar ik vroeg me toch af of dit wel zo slim en mooi is. Wellicht is er wel standaard kozijnhout te krijgen o.i.d. (net zoiets als de standaard deurkozijnen).

Ik hoop dus iemand nog wat tips kan geven of dat mijn idee prima is :-).

Heel veel dank alvast!
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Je kunt ook een sponning van 30 x 15 mm in het hout maken. Dan maak je ook een contramalverbinding voor de stijlen. Netjes deuvelen met 2 deuvels per hoek, en je hebt een net kozijntje.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #3
Standaard kozijnhout is inderdaad te koop. Voor ramen kan je een iets kleinere maat gebruiken dan voor deuren.

Zelf maken met wat vurenhout is ook goed te doen. Als je geen sponning wilt zagen, kan je een (smallere) lat lijmen op een balkje (2x3tje).
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu