Raam plaatsen zonder kozijn - proberen of slecht idee?

Jobhoogendoorn

  • #1
Bovenin het houtskelet Tiny huis wat ik aan het bouwen heb ik ruimte vrijgehouden voor een raam van 3 meter bij 34 cm. Daarvoor heb ik inmiddels het glas besteld, wat ik liefst direct in het hout van het houtskelet zou plaatsen. Omdat er anders al helemaal zo weinig hoogte overblijft :). Ik heb wat glaslatten, stelblokjes en tochtband gekocht en dacht het raam daarmee gewoon vast te klemmen.

Ik vond het zelf vrij slim bedacht allemaal, maar na wat verder denken weet ik toch niet zo zeker hoe goed dit gaat werken. Wat denken jullie, gewoon proberen of erg slecht idee?

image.jpg 80148A54-B64C-4637-8803-982FF4E599AF.jpeg
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Ruit breekt vanzelf als er een keer iemand op het dak staat.
 

Jobhoogendoorn

  • #3
Nou, dat dak zal denk niet zomaar doorbuigen met verlijmd vuren balk van 30cm boven en onder Rola
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als er toch balken van 30 cm boven en onder het raam zitten had je beter een sponning in deze balken kunnen maken.

De glasmaat was dan gelijk gebleven (geen verlies aan oppervlakte) en montage had je gewoon kunnen doen zoals het hoort.

Het “kozijn” is dan wel dragend, maar met dit formaat balken zal er weinig tot geen doorbuiging zijn en als je de glasmaat van de hoogte iets kleiner had genomen dan gebruikelijk dan had je de minimale doorbuiging van de balk ruim voldoende kunnen compenseren om eventuele glasbreuk bij belasting te voorkomen.
 
  • Like
Waarderingen: Jobhoogendoorn

Jobhoogendoorn

  • #5
Je hebt helemaal gelijk Bert. Plan voor de extra glaspartij is helaas pas later ontstaan. Nu met 6 mm speling in hoogte, misschien dan toch wel wat krap…
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #6
Vurenhout is niet geschikt voor buitentoepassing. Er rechtstreeks een ruit inzetten is dus vragen om houtrot. Om nog maar te zwijgen over afwateringsproblemen. Het is immers nog niet waterdicht.

Denk je wel aan een zeer zorgvuldig aangebracht dampscherm? Ik zie elektra zitten, de doorvoeren moeten ook zorgvuldig afgeplakt worden. Als het een tijdelijk huis is wat over tien jaar uit elkaar mag vallen heb ik niets gezegd :mrgreen:
 
  • Like
Waarderingen: Jobhoogendoorn

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu