Raam afdekken met plaat

Blister

  • #1
Binnenkort zullen de buitenkozijnen van ons huis geverfd gaan worden. Aangezien we daar mee bezig gaan, dachten we er ook aan om een klein raam wat onder een groter raam zit en niet bedekt wordt door onze rolgordijnen, af te gaan dekken met een plaat. Dit zou dan meteen in dezelfde kleur meegeverfd kunnen worden. Op dit moment heeft dit raam een plakfolie aan de binnenkant van het raam zitten, maar dat ziet er niet echt uit en is nog steeds lichtdoorlatend.

Een optie is natuurlijk een niet-lichtdoorlatende folie te gebruiken, echter leek ons een plaat aan de buitenkant er tegenaan en afgekit ook een mooie oplossing
Echter zitten daar vast nog haken en ogen aan.

Hoe plaats je zoiets? Direct tegen het raam? Met ruimte ertussen? Daartussen opvullen met....? En hoe zit het met ventilatie en eventuele schimmel?

Zie de foto van hoe het eruit ziet. Het gaat om dat kleine raam onder de grotere raampartij. De tweede foto is een foto van een woning in de straat die het ook dicht heeft. Ik weet echter niet of het raam daar eruit is gehaald of niet.

20230330_193726.jpg 20230330_193731.jpg
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #2
Een lichtdichte folie aan de binnenkant is wel het handigst.

Als er een plaat overheen gaat, moet dit ventilerend bevestigd worden en moet er een profiel over tegen regenwater. Dat is best ingewikkeld voor zo'n raampje.
Alternatief is het glas eruit en een (geisoleerd) paneel erin.
 

Blister

  • #3
Hmm, was er al bang voor. Wel even in de straat navraag gedaan. Die hebben het ook al jaren, zonder enige vorm ventilatie en het gaat nog goed. Lucky of het ventileert zonder dat ze het zelf weten.
 

BertPleizier

Vaste Beantwoorder
  • #4
Ik zou het risico niet (willen) lopen om het ongeïsoleerd te bevestigen. Het condens ziet je niet aan de buitenkant maar het rot wel je onderdorpel weg. Daar kom altijd pas achter als je overal je schroevendraaier al in kan steken omdat het kozijnhout helemaal vermolmd is.
 

Hharbers

  • #5
glaslat eruit.
glas eruit.
(Gisoleerd) paneel van zelfde dikte als glas erin.
Glaslatten terug en weer afkitten.

In kunststof kozijnen past men vak dichte sandwich panelen toe.
Google maar eens op afbeeldingen van " sandwichpaneel kozijnvulling"

Ik denk als je je plaatstelijke leverancier van kunsstof kozijnen vraag hij je dit zo kan leveren
 
  • Like
Waarderingen: BertPleizier

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #6
Hharbers schreef:
(Gisoleerd) paneel van zelfde dikte als glas erin.
Dat wordt dan een enorme koudebrug. Beter zorg je ervoor dat de sponning naar binnen toe uitgevuld wordt, en rondom luchtdicht afgesloten. In dit geval (met buitenbeglazing) kies je dus voor een paneel met een verjonging van 17 mm rondom.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu