Pummels van radiatoren zweten bij stoken

Status
Niet open voor verdere reacties.
Ik heb van de zomer een huis gekocht waar het één en ander aan gedaan moest worden. Tijdens het klussen zijn alle radiatoren gedurende lange tijd van de muur geweest. Toen alles weer was aangesloten lekten vrijwel alle radiatorkranen en pummels. Deze hebben we dan ook allemaal laten vervangen. Ik ben alleen niet helemaal tevreden over de nieuwe pummels. Ze zijn van het type op de foto. Als we stoken, dan zweten de pummels (zonder uitzondering) heel licht langs de zwarte o-ring, weliswaar minder dan een druppel, maar zou het niet gewoon droog moeten zijn? Ik heb de cv-installateur geen hennep en paardenhaar op de schroefdraad naast de o-ring zien doen, maar is dit überhaupt wel nodig gezien de rubberen o-ring? Is er iets dat ik kan doen om het zweten te doen ophouden zonder de radiator weer los te halen? (Bijv. proberen wat in hennep gedoopte paardenhaar tussen de o-ring en radiator in te trekken?)

Ik hoop dat iemand me kan helpen!

42344_pummel_zoom_1.jpg
 
Zo te zien zitten er vlakke kanten aan het deel wat je in de radiator draait,
de grote wartel iets lossen,,voorzichtig en evt een doek er omheen en dan met een smalle steeksleutel het dunne deel vaster in de radiator draaien.

werkt dit niet idd alles loshalen en opnieuw verpakken met hennep en fitterskit [wat ik sowieso een betere oplossing vindt dan dit soort ringen die op den duur altijd wel een keer gaan lekken , al is het pas over 10 jaar oid].
 
Helaas, er ziten geen vlakke kanten aan het deel dat je in de radiator draait (plaatje is misschien niet helemaal duidelijk). Dus dat zou betekenen helemaal loshalen en met zo'n speciale inbus-achtige sleutel (die ik niet heb en ook niet bij de gamma of zo heb zien liggen) de pummel vaster in de radiator draaien. Is er misschien een eenvoudigere/snellere oplossing? In principe zijn deze pummels met o-ring hier toch gewoon voor gemaakt en dus zou het toch gewoon goed moeten werken, of komt zweten wel vaker voor bij dit soort pummels en moet ik niet zeuren? Is er evt kans dat het vanzelf dicht gaat agv kalkaanslag oid?
 
De staartstukken horen met de o ring dicht te zijn. Mogelijk verf of rommel tussen de radiator en de ring. Als deze blijven lekken dan heb je kans dat de boel verrot.

Mijn ervaring met deze dingen is dat de nogal eens losdraaien uit de radiator doordat je de grote moer op de kraan aandraait.

Persoonlijk gebruik ik nog altijd ouderwetse staartstukken met hennep en kit en daarbij heb je dit nooit of bijna nooit. Tegenwoordig moet alles echter snel snel snel en of dat beter is?

Je zou de schroefdraad kunnen verpakken met hennep en kit, het geheel is dan bij goed verpakken zeker dicht. Als u het overigens heeft laten doen, is dit dan niet een probleem voor degene die het niet goed heeft gedaan? Dit omdat u aangeeft dat het bij allemaal zo is.

Succes.
 
Wat verrot er in dat geval precies, de o-ring? die moet toch wel bestand zijn tegen dat kleine beetje vocht van het zweten, daar is ie toch immers tegen gemaakt mag ik hopen?

Nog een vraag:
Is er kans dat het zweten erger wordt met een andere ketel? We hebben nu nl een VR-ketel, maar als deze de geest geeft dan schaffen we een HR-ketel aan. Ik weet niet of deze ketels met een hogere druk of temperatuur werken, maar zou dit het zweten evt kunnen verergeren, of zal dat wel mee vallen?
 
Het ijzer van de aansluiting op de radiator zal gaan rotten. De aansluiting moet gewoon dicht zijn. Wat betreft het type ketel, dat maakt niets uit.

Gewoon goed dicht maken.
 
Inderdaad wartel iets los draaien en met sleutel of waterpomptang puntstuk iets vaster zetten. Meestal gaat dat vrij makkelijk. Vaak gaan de puntstukken die afdichten met een o-ring los als je wartel aandraait.
 
Een Vr en Hr ketel werken beide met dezelfde waterdruk. Een Hr ketel zal proberen na te streven met een lagere watertemperatuur te werken. Dit omdat het gunstiger is voor het rendement van de ketel.

In wat voor mate dit gebeurd is afhankelijk van de capaciteit van de radiatoren en soort thermostaat.

Succes.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Heb je problemen met wachtwoorden of reset, stuur een mailtje naar info a p e n staartje klusidee nl Nog niet geregistreerd? Registreer nu
or Log in via
Back
Bovenaan Onderaan