Problemen met convectorput in combinatie met vloerverwarming

Peter16183

  • #1
Hallo, ik heb 2 maanden geleden een nieuwe Vailliant HR CV en modulerende themostaat laten plaatsen. In de woonkamer heb ik een 2-groeps vloerverwarming en een convectorput (voor de schuifpui).

Nu het wat kouder wordt valt mij op dat de convectorput niet goed werkt. Hij voelt lauw aan waardoor er kou vanaf het raam de kamer in komt. De vloerverwarming werkt goed en de kamertemparatuur wordt snel bereikt.

Wel moet ik de kamerthermostaat wat hoger zetten om een aangename gevoelstemparatuur te krijgen (21,5C) :cool:

Ik heb de pomp van de vloerverwarming wat lager gezet in de hoop dat de convector meer toevoer van warm water krijgt. Dit werkte niet. De thermostaat van de vloerverwarming staat nu op 5 (geen idee welke temp. dat is)

Heeft iemand een idee wat ik moet doen om de convector weer warm te laten worden????

Groeten, Peter
 

Cyruse

Vaste Beantwoorder
  • #2
Conventionele convectorputten werken pas optimaal met een aanvoertemperatuur van 90 graden. Je HR ketel levert die watertemperatuur bij lange na niet (in de meeste omstandigheden 60 graden).

Ik heb om die reden de convectorputten verwijderd en de vloerverwarming een aantal slagen extra dicht op elkaar bij het betrokken raam laten maken. Dat is trouwens ook niet optimaal merk ik nu wel.

Ik dacht wel dat er nu convectorputten bestaan die een beter rendement bij een HR ketel geven, misschien moet je er even op googlen.
 

Fiesiekus

  • #3
Cyruse schreef:
Je HR ketel levert die watertemperatuur bij lange na niet (in de meeste omstandigheden 60 graden).
Dit vraag ik me af; mijn HR-ketel gaat tot precies max. 90 graden aanvoer. Ik denk dat de vloerverwarming een standje terug , evt. de thermostaat gewoon een graadje hoger moet. Beide leidt tot hogere aanvoertemperatuur.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #4
Oudere convectoren werken pas goed bij hogere temperaturen.
Een HR ketel heeft het hoogste rendement tussen 50 en 60 graden, met een modulerende thermostaat zal de hoogste temperatuur rond die 60 graden liggen of lager.
Dat is dus ver beneden de ideale temperatuur voor de convector.

Gaan stoken op 90 graden is een slechte zaak voor het energieverbruik, het hoge rendement van de HR ketel wordt nauwelijks gebruikt.
Een HR op 90 graden stoken is jammer van de aanschaf, een VR ketel gebruikt weinig meer bij die temperatuur en is veel goedkoper in aanschaf.

Een nieuwe convector voor lagere temperaturen lijkt mij de meest gunstige oplossing, in een paar jaar hebt u die investering er weer uit.
 

Chathanky

  • #5
Als de ketel op 90 graden staat ingesteld zal hij dit ook aanmaken.
Het enige wat dat tegen houdt is als de afkoeling van het retourwater groter is dan 20 graden tov de aanvoer.

Als je installatie te veel geknepen is zal je niet de ingestelde cv watertemperatuur halen. Dit kan omdat er teveel radiatoren dicht staan of je hebt thermostaatkranen in de andere ruimtes die dichtlopen.

Er zijn slechts zeer weinig thermostaten die de ruimtetemperatuur gebruiken om het ingestelde cv temperatuur eigenhandig te verlagen als de temperatuur bijna gehaald wordt.
 

Ceevee

  • #6
Wij hebben in zo'n situatie wel eens een kolomradiator (veel groter verwarmend opp.) in de put geplaatst,
tussenschot bevestigt en het probleem zo opgelost.
deze radiatoren liggen genoeg bij de sloop voor weinig geld.
Wel kijken dat de bodem van de put dit gewicht toelaat.
 

Peter16183

  • #7
Bedankt voor de reacties. Ik ga eerst eens kijken hoe het werkt als ik de thermostaat van de vloerverwarming wat lager zet. Die stond op 5.
Welke temparatuur is het meest gangbaar voor de vloerverwarming? Ergens tussen de 35C en 40C??

Heeft iemand een idee wat een andere geschikte convectorput kost?
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu