Problemen met bediening/display Bosch SGV55M43EU

Corr

 • #1
Wij zijn in het bezet van een 10 jaar oude Bosch vaatwasser.
E-nr: SGV55M43EU/07
FD 8608 000627

Deze heeft altijd zonder problemen gefunctioneerd, tot een paar weken terug. Bij het inschakelen van de vaatwasser gebeurt het regelmatig dat het display niet aan gaat. Bij het uitzetten verschijnt er even tekst in de display en daarna gaat het scherm uit. Dit probleem loste zichzelf meestal na een paar uur weer op, waarna de vaatwasser weer zonder problemen gebruikt kon worden.

Helaas is het probleem een paar dagen geleden verergert en blijft het scherm zwart bij aanzetten. Bij uitzetten branden de ene keer alle leds met 64/69 of een ander getal met een * in de display. Ook staat er regelmatig 188 met alle mogelijke leds/icoontjes. Of ik krijg een C1* of C4*. Heel af en toe blijft het display aan met alleen C1* of C4*, waarna de toetsen nergens op reageren.

Met de knoppen b/d ingedrukt lukt het wel om de vaatwasser tijdens het aanzetten in het testprogramma te krijgen. Het draaien van het test wasprogramma (met vele piepjes) verloopt prima. Water wordt goed warm, water pompt ook goed weg, lijkt ook goed te drogen en na afloop komt er flink wat warme damp uit de machine wanneer ik de klep open. Na het draaien kan ik met dezelfde handelingen vanuit het testmenu de foutcodes uitlezen, waarbij ik de code E0 krijg. Ik heb dit meerdere malen geprobeerd en een paar keer krijg ik wel een echte foutcode (E1/E5), maar die verdwijnt met de volgende testrun.

Heel af en toe krijg ik ook een C1* of C4* in het testmenu. Wanneer ik de klep dan dicht doe, wordt het bijbehorende programma gedraaid.

Ik heb de machine ook open gemaakt en kan zelf niets vreemds vinden. Wel heb ik gezien dat het labyrint en de vlotter schoon gemaakt moeten worden, maar dat is met alle handleidingen goed te doen en heeft (nog) niet de hoogste prioriteit. De bodem is droog en alle kabels/aansluitingen lijken goed vast te zitten.

Wat me verder opvalt is dat de voorplaat aan de bovenkant wat schuurtjes vertoont en is opgezet (vochtprobleem). Wellicht is dat ook de reden dat de bediening niet meer lekker reageert. Zag na het open schroeven van de klep dat het om de Siemens EPG55256 gaat.

Grote vraag is natuurlijk of het vervangen van de module / bediening voldoende is of dat er een ander probleem is, aangezien het testmenu wel werkt. Na googlen op het onderdeel (EPG55256) kreeg ik voornamelijk resultaten van duitse sites en niet van nederlandse. Mijn doel is (gezien de leeftijd van de machine) om te kijken of we de machine zelf weer aan de praat kunnen krijgen. Zo niet, lijkt het mij verstandiger om voor een nieuwe te gaan. Denk dat een grote investering niet meer de moeite waard is, maar als ik er naast zit, hoor ik dat natuurlijk ook graag.
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Techrax

  • #2
  Dit heb ik ergens gevonden voor E1 en E5: voedingsmodule. Alle codes E1, E3, E4, E5 duiden op een probleem met de voedingsmodule. Dit is (meestal) niet door door een vaatwasser eigenaar te repareren. Deze modules moeten geconfigureerd zijn om te werken.
   

  Corr

  • #3
  Ai, dat klinkt niet goed. In ieder geval bedankt voor de reactie. Heb in ieder geval weer iets om me in te verdiepen.
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu