Problemen met AEG 40840 vaatwasser

Ilisa

  • #1
Wij hebben een spikslinternieuwe AEG vaatwasser. Alles electronische aanduidingen/functies functioneren. Het klokje loopt, de pomp doet het (als we er zelf water ingooien) maar het probleem is dus dat er geen water inkomt.

Geen druppel. Ik vermoed dat het dat apparaat in de toevoerslang is die op een of andere manier niet open wil. Is dit probleem op te lossen?

Mijn vraag: waarvoer dient het, kan het vervangen buitenwerking worden gesteld (op de koop toe nemend dat daarmee een stukje beveiliging wordt uitgeschakeld).

Let wel, we wonen in Panama. Ik kan niet even naar de winkel toe.

Overigens hebben wij al ons witgoed uit NL; wasmachine, droger, koelkast, vriezer, allemaal Bosch. Het werk allemaal prima op 220 volt/60 Hz. binnen in wordt het immers allemaal gelijkstroom..

Maar dat 'ding' in de watertoevoerslang, die ligt dwars ben ik bang.

Groeten,

Thorwald Westmaas
 
  • Klusservice
    Klusidee
    Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
  • Co de Witgoedman

    • #2
    Zit de toevoerslang op de machine geschroefd, probeer dan eens een andere toevoerslang zonder stop erop........ Anders de kop loshalen met het sterschroefje, als het dan goed is ziet u een sponsje zitten wat de slang dichtdrukt, verwijder dit.

    Mbt de overige apparatuur, deze is geschikt voor 50 Hz, de wasmachine kan last krijgen met de motorregeling, deze zal dan wel een te hoog toerental geven, dit kan schadelijk zijn voor uw machine, draai in dit geval dus niet op het max toerental, maar wat lager.

    Succes in Panama, het weer zal daar beter zijn dan hier (Hollandse regendag) :mrgreen:
     

    Ilisa

    • #3
    Beste Co,

    De slang gaat de machine in en zit achter het plaatwerk ergens vastgeschroefd. Dat plaatwerk zit natuurlijk niet met kruiskopschroeven vast maar met Torx als ik me niet vergis. Maar goed, dat krijg ik wel los.

    Maar, ik zal eerst eens kijken of ik de kop los kan krijgen om het sponsje te verwijderen.

    Hartstikke bedankt alvast.

    Wat betreft de 50/60 Hz situatie. In principe, als de motoren binnenin ook op wisselstroom zouden werken zouden 20% sneller gaan draaien en de middelpuntvliegende krachten in het kwardraat toenemen. Da's niet zo goed voor de lagers :-) . De compressor motoren zouden het waarschijnlijk snel begeven. Het feit dat niet niet gebeurt geeft aan dat ze op gelijkstroom werken. In het geval van de vaatwasser, ik heb de klok erbij gehouden en het klokje loopt ook niet sneller. Als dit niet voor 60 Hz geschikt zou zijn zou er gewoon helemaal niks werken. Maar, ik kan keurig het programma kiezen en de klok geeft dan ook de nieuwe programma lengte aan. Dus wat dat betreft alles in orde.

    Ja, het is hier lekker warm. Tropisch warm .... 25-30 graden. Droge tijd dus al een maand of 3 geen regen, behalve af en toe een verfrissende bui. Leven de air conditioning.

    Groetjes,

    Thorwald
     

    Co de Witgoedman

    • #4
    Europese electronica is vaak gevoelig voor andere frequenties, bijv. aan boord van schepen met generatoren die vaak varieëren van frequentie zijn er nog al vaak problemen, vandaar. Uw vraag over de droger is ook beantwoord,

    Groetjes uit een geairco'd Holland. :lol:
     

    Ilisa

    • #5
    Ik heb de 'kop' van de waterslang eraf gehaald. Overigens lag ik hierop dat het een model 220 V 50/60 Hz is dus het is niet waarschijnlijk dat de onze 60 Hz netfrequentie de oorzaak is van het niet functioneren van deze beveiliging. In elk geval, ik kon er alleen een zeefje en een ringetje met een rubbertje uithalen. Verder valt er niets aan los te schroeven.

    Zonder deze onderdelen kwam er nog steeds geen water in de machine. De achterplaat onder los gemaakt. Daar kon je zien hoe de echte waterslang daar de kraan loopt in een buitenslang waarin ook de draden van de stroomvoorziening naar de 'kop' in lopen. Het kortsluiten van deze contacten had geen invloed op de watervoorziening.

    Wat is die 'kop' eigenlijk voor ding? Wat wordt ie geacht te doen? Zijn er nog andere dingen waar ik naar kan kijken?

    Bij voorbaat dank voor elke reactie.

    Thorwald

    Ik dan
     

    Co de Witgoedman

    • #6
    Ben op dit moment thuis, heb schema van machine op de zaak in de computer, ben daar morgenochtend, over 14 uur dus, aanwezig.

    Meld me dan wel even met een vermoedelijke oplossing (zit een beetje tijdsverschil tussen Panama en hier)
     

    Co de Witgoedman

    • #7
    Volgens schema maakt AEG 2 duidelijk verschillende vaatwassers, een 50 hz model en een 60 hz model, waarbij de pompen de circulatiemotor andere weerstandswaarden hebben. Ik ben bang dat hierdoor uw probleem is ontstaan.

    Ik stel voor dat u via de website van aeg uw probleem daar eens voorlegt.
    Klik hier ga naar vragen&service vervolgens naar consumentenbelangen en dan naar webemail en stel daar uw vraag opnieuw.

    Ben wel benieuwd naar het antwoord.

    Succes
     

    Ilisa

    • #8
    Hoi Co,

    OK. Dat gaan we doen . Ben ook benieuwd. Overigens doet de pompt het wel. We hebben met de hand water in de machine laten lopen en dat werkt er wel uitgepompt. Het is echt een probleem dat er op een of andere manier geen water IN de machine wil komen... Grrrr.

    Gelukkig kost een huishoudelijke hulp hier niet te veel, dus de afwas wordt wel gedaan. :-)

    Ik hou je op de hoogte. En mocht je op dit forum nog andere vragen over de 50/60 Hz problematie tegenkomen, m'n Bosch koelkast, vriezer, droger en vaatwasser doen het allemaal prima.
     

    Ilisa

    • #9
    Vandaag probeerden we onze vaatwasser weer eens.

    In eerdere instanties hoorden we alleen maar de pomp maar kwam er geen water in. Nu ineens, wonder boven wonder, hoorden we er water inkomen en het werd er ook uitgepompt.

    Omdat de afvoerslang niet in de afvoer zat even snel de machine open gedaan en de slang goed gemonteerd; daarna weer verder.

    Maar helaas, nu foutmelding '30' ofwel 'beveiligingsysteem tegen wateroverlast'.

    Nu dat we weten dat er toch water in kan komen en de pompt het ook doet, hebben we weer hoop. Iemand enig idee wat de oorzaak van deze melding kan zijn en hoe we haar kunnen verhelpen?

    Groeten,

    Thorwald
    Favorit 40840
    PNC: 9112 3264 801
    SNo: 4444 8493
     

    Ilisa

    • #10
    Nog een observatie. Om zeker te weten dat de pomp het deed heb ik nog wat water in de machine gegooit maar dit wordt er niet uitgepompt.

    Het komt er op neer dat als we de machine starten, alles normaal begint. Dan na een seconde of 10-20 krijgen we foutmelding '30' ; het nog in de machine staande water wordt niet weggepompt al deed de pomp het eerder vandaag wel.

    Thorwaldl
     

    Co de Witgoedman

    • #11
    Hallo daar, ik was al benieuwd hoe het ging.

    Indien de schakelaar die door de drijver bedient wordt omhoog ingedrukt wordt en de machine aangeeft waterbeveiliging is aangesproken zult u even moeten kijken waarom deze aangesproken is.

    Kan zijn dat het piepschiuimen schijfje is gebroken of zelfs dat er een deuk in de bodemplaat zit door de verhuizing. Kan ook wat water zijn in de bak, dit dient dan te worden verwijderd.

    Succes.....
     
    Status
    Niet open voor verdere reacties.

    Login

    Je wachtwoord vergeten?
    Nog niet geregistreerd? Registreer nu