Probleem met trekschakelaar

Haribo

  • #1
Ik wilde vanmiddag mijn nieuwe wasmachine gaan aansluiten op de trekschakelaar in mijn badkamer. Om te beginnen kwam ik er echter achter dat het lampje van de trekschakelaar niet aan ging. Toen heb ik eerst maar het kapje eraf gehaald, en met een spanningszoeker (schroevendraaier) geprobeerd te kijken of er wel stroom op de draden stond. Dat was niet zo, toen heb in de meterkast even de betreffende schakelaar uit en weer aangezet. Toen ik daarna echter de spanningszoeker weer op de draad hield ging het redelijk mis: ik hoorde een plof en zag een flinke vonk, en de stop sloeg uiteraard door. Wie kan mij vertellen wat er hier mis is gegaan? Heb ik iets stoms gedaan, of kan het zijn dat de spanningszoeker stuk was of iets dergelijks?
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #2
Misschien dat je twee draden hebt aangeraakt met je spanningzoeker of dat er iets mis was met de trekschakelaar en dat je door tegen een schroef aan te drukken het laatste zetje hebt gegeven voor de kortsluiting.

De plof is in ieder geval niet goed en ik zou de trekschakelaar voor de zekerheid vervangen.

Ga verder een tweepolige spanningstester aanschaffen.



Die schroevendraaierspanningzoekers zijn erg onbetrouwbaar.
 

Haribo

  • #3
OK, bedankt voor het advies.

Even lost van het feit dat een schroevendraaier onnauwkeurig is en wat de beste oplossing van de huidige situatie is, wil ik toch nog even proberen te achterhalen wat er nou gebeurd is. Ik heb in ieder geval niet twee draden aangeraakt met de spanningzoeker, die zitten vrij ver van elkaar en zo spastisch ben ik nu ook weer niet :P. Ik heb ook niet tegen een schroef aangedrukt, ik heb de spanningzoeker direct tegen een bloot stukje kabel gehouden wat uitstak buiten de aansluiting van de schakelaar. Achteraf was ook duidelijk te zien dat het fout was gegaan op dat punt, aangezien de roetvlek daar omheen zit en de schroevendraaier zelfs lichtelijk gesmolten lijkt te zijn op die plaats.

Ik begrijp dat het lastig is om op deze manier te bepalen wat er precies is gebeurd, maar ik wil er vooral graag zeker van zijn dat ik niet zelf iets raars heb gedaan wat ik een volgende keer kan voorkomen. Het aanraken van een blote spanningsdraad met een spanningzoeker zou dus in principe nooit tot kortsluiting moeten kunnen lijden?

In ieder geval bedankt. Ik zal eens kijken naar een tweepolige spanningzoeker, zijn die dingen een beetje betaalbaar? Ik zou zo'n ding hooguit een of twee keer per jaar gebruiken.
 

Tom345

Specialist Elektra
  • #4
Heel raar. Hier heb ik geen verklaring voor. Zo te zien heb je niets verkeerds gedaan.

Tweepolige spanningstesters zijn te verkrijgen vanaf 15 euro. Handig is het als er ook een doorgangstest bij zit. Dan betaal je rond de 50 Euro.
 

Veronika

  • #5
Misschien heb je door lichtjes te duwen (op het moment dat je de schroevendraaier tegen de draad hield) ergens kortsluiting gemaakt. Ik had ooit eens een blootliggende draad ergens achterin een wanddoos (niet door mij aangelegd, en dieper in de doos liggend) waardoor de hoofdzekering eruit sprong :(
Of er zat iets mis in de schakelaar zelf, heb je dat bekeken? En dat maakte net contact doordat je lichtjes tegen de draad duwde?

Hoe dan ook wel schrikken zoiets!
 

Xr8

  • #6
Misschien het metalen achterplaatje van de schakelaar geraakt in combinatie met de fasedraad. Vuurwerk is dan verzekerd als de schakelaarvop de juiste manier is aangesloten/geaard.

Succes.
 

Haribo

  • #7
Dat is denk ik de meest waarschijnlijke verklaring, dat ik het achterplaatje heb geraakt. Niet bewust natuurlijk, maar het zou kunnen... :oops:

In ieder geval ga ik gewoon even een nieuwe schakelaar halen, en die probeer ik dan wel gewoon uit door er een gloeilamp op aan te sluiten ofzo. :P

Bedankt voor alle reacties en hulp in ieder geval!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu