Probleem met Fagor inductie kookplaat

Mpeeters

  • #1
Ruim 10 jaar enorm genoten van onze Fagor inductie kookplaat. Totdat gisteren de stoppen eruit vlogen (zelfs de hoofdschakelaar) en hij het sinds toen niet meer doet.

Omdat Fagor niet meer bestaat, we er zeer tevreden over waren, en het waarschijnlijk moeilijk is een nieuwe te vinden met exact dezelfde maten als de uitsparing in het keukenblad:

- Hij werkt niet meer, de lampjes branden ook niet meer, maar wel blijft de ventilator constant draaien.
Iemand een idee wat dat zou kunnen zijn?

- Zou ik het kunnen (laten) repareren? Heb al van een reperateur gehoord dat er geen onderdelen meer voor zijn, maar ik heb bijv. wel een 2e hands printplaat gezien. Kan ik die zelf vervangen?
 

S.oldeerbout

Specialist Keukenapparatuur
  • #2
En heeft U die reparateur dan ook geen typenummer gegeven?
 

Mpeeters

  • #3
Nee, want er werd me gezegd dat Fagor failliet is, dat er geen onderdelen meer zijn en dat er dus geen Fagor's meer gerepareerd kunnen worden.

Dus vandaar dat ik me afvroeg of iemand misschien weet wat er gebeurd zou kunnen zijn als de plaat niets meer doet, maar de ventilatie wel constant blijft draaien (zonder uit te gaan)
 

Kees

Vaste Beantwoorder
  • #4
Als ik je startpost zo lees, kan ik me niet anders voorstellen, dan dat er door een kortsluiting in het apparaat ernstige schade aan de besturing van het apparaat is veroorzaakt.

Dat de ventilator daarbij blijft draaien zegt niets: het kan zijn dat een relais waarmee die aangestuurd wordt nu constant contact maakt. Dat betekent nog niet dat de rest makkelijk te repareren zal zijn.

Mét onderdelen zou het waarschijnlijk al nauwelijks rendabel zijn de plaat te repareren, zonder beschikbare onderdelen naar mijn idee volkomen onmogelijk. Het is beslist niet even een kwestie van één IC'tje TNY... + bijbehorende weerstand vervangen.

Ik heb even wat gezocht wat betreft het merk Fagor (dat vroeger heel veel in andere merken apparatuur gebruikt werd!):
- In 2013 ging Fagor voor de eerste keer failliet. Het merk werd overgenomen door de CNA Group (Spanje).
- Er was goede hoop dat het merk nieuw leven ingeblazen zou worden, vooral omdat de fabriek in Baskenland een belangrijke werkgever was.
- Dat mocht niet zo zijn en uiteindelijk is op 11 september 2017 het voltallige personeel ontslagen. Gevolg daarvan is dat er inderdaad geen onderdelen meer zijn (behalve misschien een restvoorraadje bij enkele leveranciers) en er ook geen servicegegevens meer zijn (behalve datgene wat sommige servicebdrijven misschien al hadden).

Het enige dat kan gebeuren is dat op zeker moment het merk Fagor zelf weer ergens opduikt, omdat (alleen) het merk zelf gekocht is door een of andere grote jongen in de witgoedmarkt. Dat is al heel vaak gebeurd met allerlei merken. Waardoor er nu wasmachines te koop zijn van merken die zelf radio's en TV's maakten en nog nooit één wasmachine hebben geproduceerd. Maar dat heeft dan niets meer te maken met de oorspronkelijke producten van de betreffende fabrikant.

Daarom denk ik dat je er goed aan doet geen poging te ondernemen de inductie kookplaat te (laten) repareren, maar je erop te concentreren een vervangende kookplaat te vinden met dezelfde afmetingen. Of indien nodig, te kijken naar mogelijkheden het bestaande gat in het werkblad aan te passen. :wink:
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu