Probleem koudere kring vloerverwarming en celcia20

Asteride

  • #1
Hallo,

Ik heb via dit forum veel gelezen over andere mensen die ook problemen hebben met hun vloerverwarming maar ik kon mijn vraag niet vinden.

Op de benedenverdieping (woonkamer en keuken (ca. 45m2)) van mijn huis waar ik sinds een paar maanden woon, is een briljant 4-groeps vloerverwarming geïnstalleerd waarbij in de woonkamer en in de keuken ook nog de oude radiatoren hangen. Deze hebben gewone radiatorkranen. Ik heb deze kranen 1 kwartslag geopend omdat ik het met de vloerverwarming alleen niet goed warm krijg en ik ook gelezen heb dat er niet te veel water naar de radiatoren moet kunnen stromen.
Bijgevoegd is een foto van de vvw-unit. De aanvoer- en retourleidingen 2, 3 en 4 worden warm maar de eerste blijft veel kouder. Mogelijk is dit het probleem?

Het is een oud huis met niet zo'n goede isolatie en gedeeltelijk dubbel glas. Van de installatie van de vvw zelf weet ik niet veel omdat deze al in het huis aanwezig was. Ik heb zelf in de zomer een nieuwe cv-ketel ( remeha quinta 28c) laten plaatsen met een Celcia20 modulerende thermostaat.

Mijn vraag is of het niet goed warm krijgen van mijn woonkamer en keuken o.a. ook zou kunnen liggen aan de P- en I-waarde-instellingen op de thermostaat. Boven is het nu wel warm.

De thermostaat hangt in de woonkamer en staat nu nog standaard ingesteld op 20 (P-waarde) en 80 (I-waarde). maar deze instelling is volgens de handleiding voor het gebruik met alleen radiatoren.
Voor vloerverwarming gelden andere waarden (5 en 95) maar bij mij gaat het dus juist om een combinatie daarvan. Als ik de waarden instel die voor de vvw gelden wordt het boven dan niet te koud? Of maakt het misschien niks uit of je die waarden verandert? Of moet ik maar wat proberen? Heeft iemand hier ervaring mee?
Op de Remeha-site kon ik hierover niks vinden.

Alvast bedankt.
 

Xr8

  • #2
In het boekje staat vermeld;
P waarde, bij grotere waarde reageert celsia heftiger op veranderingen in de gewenste kamertemperatuur
I waarde, bij grotere waarde regelt celsia op de wat langere termijn rustiger naar de ingestelde temperatuur toe.

Bij vloerverwarming word geadviseerd de P waarde te verlagen, en de I waarde te verhogen.

Doordat vloerverwarming traag is, is het niet nodig om heel snel te gaan stoken. De vloerverwarming doet hier door zijn trage karakter niets mee.
Vandaar dat P verlaagd word, I wordt verhoogt met als gevolg dat de ketel langer door zal stoken op een laag vermogen, dit om de vloerverwarming tijd te gunnen.

U heeft met beide te maken, ik zou het eerst eens instellen op vloerverwarming, voor de radiatoren zal het niet nadelig zijn en mogelijk dat het voor de vloerverwarming wat beter is. Iets vernielen doe je er niet mee dus gewoon proberen.

Succes.
 

Asteride

  • #3
Nog bedankt voor het snelle antwoord.

Ik heb zoals aangeraden de P- en I-waarde van de thermostaat op 5 en 95 gezet en ook een oplopend verloop van de temperatuur geprogrammeerd, dus 's morgens de laagste en 's avonds de hoogste temperatuur en 's nachts maar een paar graden verschil met de gewenste ochtendtemperatuur. En ik moet zeggen dat dit redelijk goed werkt.

Alleen is het nu buiten nog niet zo koud dus ik weet niet hoe het straks gaat als het gaat vriezen.

Er blijft namelijk één retourleiding koud (aanvoer is wel warm) maar misschien zit hier lucht in?. Bij gewoon ontluchten krijg ik dat er niet uit. Ik heb de ketel opgestookt met alle radiatoren dicht behalve eentje in de badkamer en alle andere kringen ook dicht behalve die ene maar ook dit helpt niet. De retourleiding wordt wel ietsje warmer maar zodra ik de de rest weer open zet wordt alles warm behalve die ene retourleiding. Dit duurt overigens wel een hele tijd.

Ik heb alleen afsluiters zitten op de retourslangen dus daar kan ik waarschijnlijk niks mee?
Ik hoor graag nog van u.
Alvast bedankt.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #4
Het kan zijn dat het eerste vloerverwarmingscircuit verstopt zit, er lucht in zit of veel langer is als de overige groepen.
(de verhoudingen kloppen dan niet)
Zet de groepen 2, 3 en 4 eens een tijdje dicht, ontlucht regelmatig en bekijk dan of de eerste groep wel gaat werken.
Als dat in orde is dan kun je de overige groepen verder open zetten.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu