Probleem in de zomer

Celeritas

  • #1
Beste,

Ik heb een kelder als leefruimte (3 slaapkamers en een badkamer). In de kelder is een wtw-installatie die zorgt voor constante aanvoer van verse lucht.
Zowel op de begane grond als in de kelder is er vloerverwarming als hoofdverwarming.

Nu is het zomers heerlijk koel in de kelder en goed warm op de begane grond.
De aanvoer van (warmere) buitenlucht in de kelder koelt af waardoor in de zomer de vochtigheidsgraad in de kelder toeneemt. We merken bijvoorbeeld in de badkamer dat handdoeken minder goed drogen. Bij hele warme dagen zetten we dus vaak de verwarming even aan om de vochtigheid omlaag te brengen. Dat is natuurlijk best gek...

Nu vraag ik me af of het volgende zou werken;
Ik installeer een extra circulatiepomp die ik in de zomer kan inschakelen waarmee het warme water van de vloerverwarming op de begane grond wordt vervangen door het koele water van de vloerverwarming kelder. Of denk ik te makkelijk?
Ik heb op de begane grond nog een oude pomp met een pompschakelaar die alleen inschakelt bij warmtetoevoer; die moet ik vervangen door een nieuwere versie..

Alvast hartelijk dank voor het meedenken!

Remko
 

Gerrit B

Specialist Telecom
  • #2
Warme lucht kan veel meer vocht bevatten dan koude lucht.
Die warme lucht komt in de kelder en koel daar af met als gevolg dat het vocht niet meer in de lucht past en neer slaat op koudere oppervlakken, vaak de wanden.
Die wanden kunnen normaal vaak flink wat vocht opnemen maar zijn ze dekkend geschilderd dan wordt het al moeilijker maar ook als de wand eenmaal verzadigd is dan kan het vocht nergens meer naar toe en merk je dat in een hogere luchtvochtigheid.
Eigenlijk is dat het principe ook van een kelder want door die hoge luchtvochtigheid blijft groente en fruit veel langer houdbaar.

Of het help dat je warm water van boven naar beneden pompt weet ik niet want de vloer zal al kouder zijn en ik verwacht dat het verschil niet voldoende zal zijn om daarmee je vochtprobleem op te lossen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu