Probleem gasdruk Vaillant ketel

Spink

 • #1
Vorig jaar hebben we een nieuwe condensatieketel van Vaillant laten plaatsen. Nu ondervinden we dat (vooral op koudere dagen) de woonkamer veel trager opwarmt dan met de vorige klassieke ketel.

De installateur zei dat alles goed ingesteld was, dus ik dacht dat het dan wel ok zou zijn. Maar het gebeurt dat hij tot 3u nodig heeft voor de kamertemperatuur van 17 naar 20°C geklommen is.

Vandaag daarom eens een technieker van Vaillant zelf laten komen. Hij stelde vast dat de gasdruk te laag is wanneer de ketel draait. Dit kan tot een verminderde/tragere werking van de ketel leiden volgens hem. De installateur van de ketel moet de gasleiding komen nakijken zei hij.

Maar wat ik vreemd vond is dat de gasdruk 25 mbar was in rust en wanneer de ketel op volle toeren draaide zakte de druk naar 8 mbar (heb het zelf gezien op zijn manometer). Is dit normaal of heeft de technieker van Vaillant gelijk en scheelt er echt iets aan de leiding? De initiële gasdruk is toch 25 mbar (=normaal), dus scheelt er dan wel iets aan de leiding of is het de ketel? Moet die druk 25 mbar blijven als de ketel draait of is het normaal dat het wat zakt?

Iemand die hier iets meer van afweet?
 
 • Klusservice
  Klusidee
  Klusidee helpt je met het vinden van een klusoplossing! Kom je er zelf niet uit en heb je een vakman nodig schakel dan de klusservice van Klusidee in. Direct een vakman inschakelen
 • Mobel

  Specialist Verwarming
  • #2
  Gasdruk mag niet wegzakken , dat hoort vrij constant te zijn , dat betekent meestal dat leiding te klein is ? te lang ? weerstand te groot ? defecte gasmeter ? defecte gasdrukregelaar ? allemaal dingen die heel simpel te onderzoeken zijn.
   

  Ingmar89

  Specialist Verwarming
  • #3
  Normaal zakt de gasdruk wel iets als de ketel in bedrijf is, maar dit gaat dan om 1-2 mbar.
  met het meten van de gasdruk in de meterkast is simpel vast te stellen of de storing in de gasdrukregelaar zit, of in de leiding naar de ketel.
  Hoe dik en hoe lang is deze leiding?
   

  Spink

  • #4
  Bedankt voor jullie reactie.

  Dat "meten van de druk in de meterkast", is dat iets dat ik zelf ook zou kunnen? Of kan ik op een eenvoudige manier zelf het probleem opsporen of toch eerder iets voor de installateur?

  Afgaande op jullie antwoord, gok ik erop dat de leiding naar de ketel het probleem is. Vertrekkende van de hoofdleiding is deze ongeveer 10m lang, heeft een 10-tal bochten en is over de ganse lengte 15mm… :roll:
   

  Mobel

  Specialist Verwarming
  • #5
  Zo te lezen wordt het toch .een nieuwe gasleiding naar ketel aanleggen :wink:

  natuurlijk kun je het zelf ook meten , als je maar een goeie meter hebt ,en je weet waar je moet meten , hoe je meet en wanneer je meet :idea:
   

  Xr8

  • #6
  De gasdruk moet boven 20mbar blijven. Dit als de ketel voluit brand. Is het warmwater wel goed? Een ketel neemt in de regel op warmwater bedrijf meer gas af dan in cv bedrijf.
  Je kunt meten op bij de gasmeter en bij de ketel. Het verschil in deze waarden is de drukval over de leiding. 10m 15mm kan aan de krappe kant zijn. Zou zelf voor 22mm gekozen hebben. Heeft de oude ketel wel goed gefunctioneerd?

  Zoja dan zou ik eerst gaan uitsluiten of er geen probleem is bij de meter of huisdruk regelaar.

  Succes.
   

  Spink

  • #7
  Een meter om gas te meten heb ik niet. Ik zie ook nergens een plaats om gas te meten aan de meter waar de leiding binnenkomt. Vermits de technieker aan het gasblok van de ketel in rust 25 mbar gemeten heeft, ga ik ervan uit dat de aangevoerde gasdruk thv de meter wel ok is. Een huisdrukregelaar zie ik ook nergens… bevindt die zich soms op straat?

  Het warmwater is in orde. Het is wel een systeem met een boiler, dus het valt niet zo op als het vermogen niet 100% is.
  De vorige ketel heeft altijd goed gewerkt naar mijn weten. Er zijn nu nog wel een paar bochten bijgekomen om de nieuwe ketel aan te sluiten.

  Wat me wel verbaast, is dat de ketel het nog vrij goed doet ondanks die drukval. Hij geeft ook nooit een foutmelding… (zou ik toch verwachten als de druk te laag is niet?)
   

  Mobel

  Specialist Verwarming
  • #8
  Bij dit soort ketels wordt gasdruk niet bewaakt, te lage gasdruk kan leiden tot het inslaan van de vlam op de brander waardoor de brander bed beschadigd raakt en kan scheuren.
  bij veel ketels wordt gasklep open gestuurd door ventilatordruk , dat betekent dat bij op volle toren draaiende ventilator en max geopende gasklep ,de gas/luchtverhouding niet klopt,veel lucht , weinig gas , enorme luchtovermaat, zero rendement.
   

  Xr8

  • #9
  De gasdruk kan in rust best goed zijn. Je moet deze waarde echter meten op het moment dat de ketel voluit draait dwz in hooglast. Indien het kooktoestel ook op dezelfde leiding zit moet je ook deze belasting mee tellen. De statische gasdruk kan prima zijn, bij een te kleine of verstopte gasleiding kan de dynamische gasdruk best te laag zijn.

  Deze druk kun je meten op de voordruk nippel in de ketel. Bij de meter hoort ook een meetpunt te zijn. Of op het gasmeter flexibel, of in de vorm van een 1/2 aansluiting.

  Succes.
   

  Spink

  • #10
  Ok, bedankt. Ik kan het dus maar beter laten nakijken als ik het zo lees…

  Nog een laatste (misschien domme) vraag: hoe kan een gasleiding verstoppen?
   

  Spink

  • #11
  Niemand?
   

  Jan

  Algemeen beantwoorder
  Moderator
  • #12
  Door loslatende deeltjes bij een stalen buis of door rommel in de gasleiding buiten.
  Dit gebeurt niet zo vaak, ik denk dat u het moet zoeken in een dunne aanvoerleiding naar de ketel dus even de gasdruk laten meten bij de ketel.
   

  Boudewijn 033

  Specialist Verwarming
  • #13
  Spink schreef:
  hoe kan een gasleiding verstoppen?
  meest voorkomend is verkeerd verpakt met tape, dat er hele dotten voor de buis zitten.
  groeten b
   

  Login

  Je wachtwoord vergeten?
  Nog niet geregistreerd? Registreer nu