Probleem bij aflakken trap

Daan3

  • #1
Ik loop tegen een 'probleem' aan bij het lakken van mijn trap.

Voorheen heeft er vloerbedeking gezeten. Deze is eraf gehaald (lijmresten verwijdert enz.). Na grondig schuren de trap in de grondlak gezet, alkyd, huismerk.

Daarna oneffenheden geplamuurd, en nogmaals schuren -> grondlak.

Dat ging allemaal vrij aardig, maar nu komt het aflakken. In tegenstelling tot de grondlak is deze op waterbasis (Rubbol BL Satura). een PU lak welke mij geschikt leek voor de trap (behoorlijk onderhevig aan slijtage).

Uiteraard eerst weer geschuurd, de grondlaag heeft zeker meer dan een week kunnen drogen. Het aflakken ging erg goed, droogt snel. Nu wil ik de eerste laklaag schuren voor het aanbrengen van een tweede laag, maar daar gaat het mis.

Met korrel 260 schuur ik heel snel door de laklaag heen (dus tot op de grondverf). met name bij randen (neus van een trede) of oneffenheden in de trap schuur ik in een haal er doorheen. Ik heb voorzichtig geschuurd en daarna nogmaals gelakt. en nu is het al beter, maar alsnog schuur ik zeer makkelijk de laklaag door. (nu met korrel 400).

Ik heb de laklaag ongeveer 1,5dag laten drogen voor het schuren. Nu vraag ik me af waar het fout is gegaan. of is dit normaal?

Wat ik kan bedenken. Na het schuren maak ik telkens de trap stofvrij met een vochtige spons met wat St Mark. begrijp dat ik eigenlijk eerst vetvrij moet maken, en dan schuren. dat heb ik dus andersom gedaan)

Iemand een idee wat ik fout doe? En hoe kan ik nu het beste verder gaan?
 

Robbie's

  • #2
Ondergrond altijd eerst vetvrij maken voordat je gaat grondverven en aflakken. Tussen iedere laag licht opschuren. Een verfspecialist kan misschien doorgeven of je een watergedragen lak op een alkyd grondverf kunt gebruiken. Ik denk dat dit geen probleem is. Begrijp alleen niet dat je zo'n goede verf als Sikkens Rubbol BL gebruikt op een huismerk grondverf. Ik zou eerst de trap weer vetvrij maken en daarna opschuren en in ieder geval een goede grondverf gebruiken voor de Rubbol SB. Persoonlijk zou ik geloof ik eerder voor een hoogglans variant gaan omdat ik denk dat Rubbol BL Satura voor een trap te zacht is. Maar de meningen zullen verschillend zijn. Sowieso de volgende keer misschien met 1 trede beginnen om te bepalen of de verf wel goed hecht.

Succes.
Rob
 

Tiho

  • #3
De verf wordt echt niet iedere keer weer vet.


De reden dat jij erdoor schuurt is dat er minder vulmiddel in Watergedragen verf zit. De laagdikte is dus automatisch ook minder. Dit heeft geen nadeel op de kwaliteit.

Maar waarom wil je het schuren? Staat dat in het product blad. Zo ja gebruik iets wat zo min mogelijk schuurt.

Niet vet zijn is veel belangrijker als schuren voor de hechting.
 

Daan3

  • #4
Bedankt voor de reacties.

Voor volgende keer is duidelijk wat er beter kan.

voor nu ga ik met Tiho mee, Slechts zeer licht opschuren en dan de verflaag. De verf lijkt verder gewoon goed te pakken, ik heb het gevoel dat de hecting op de onderlaag wel OK is.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
  • #5
Volgens mij is hier de verkeerde grondverf gebruikt voor het eind doel.
Er had een algrund grondverf gebruikt moeten worden.
Daar kun je met zowel water als olie basis verf overheen.

Maar een verfspecialist hier op dit forum zal dat het beste uit kunnen leggen.

Zelf had ik enkele jaren geleden ook de fout gemaakt, om een watergedragen verf over een olie basis grondverf heen te zetten op de trap.
Dit omdat ik de grondverf nog had staan (verkeerde zuinigheid)

Daar komt nu op delen de verf weer vanaf.

Dus ga deze zomer de trap maar weer eens goed onder handen nemen.
 

Fmrama

  • #6
Bij schuren van watergedragen werf zie je snel de schuurstrepen terug in het eindresultaat. Schuren kun je daarom beter doen met een schuursponsje, groene kant.

En nooit watergedragen verf op merbouw, maranti, dit gaat bloeden. Deze eerst met terpentine gedragen grondverf voorbehandelen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #7
Ter info: watergedragen isolerende grondverf kunt u over loofhout aanbrengen. De fout die hier vaak wordt gemaakt is dat hardhout soorten niet goed worden ontvet. Hierdoor kan watergedragen iso grondverf niet goed op de ondergrond worden aangebracht omdat water en vet niet samen gaan.
Terpentine gedragen verf heeft de eigenschap zich wel tot op bepaalde hoogte te vermengen met een vettig oppervlak.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu