Poortpaal in beton?

Zakraket

  • #1
Ik wil in een doorgang tussen ons huis en de garage een poort maken. De doorgang is 3m breed. Links van de doorgang komt 1m vaste schutting van ong 1,2m hoog tegen het huis (daar is ook een verhoogde border van 1m breed).
De rechtse 2m wordt een poort van ong. 2x1,5m. Maaiveld bestaat uit grind...

Ik heb een azobe paal van 120x120 waar de poort aan komt te hangen (de poort zal ong. 70kg wegen). De poort wordt onderdeel van het vaste schutting deel en zal dus indirect aan het huis bevestigd worden. De paal komt minimaal 1m in de grond (paal is 3m lang dus er kan nog een stuk vanaf, of niet)

Nu twijfel ik of ik de paal in beton moet zetten; ik denk zelf dat de paal bij gesloten poort meer dan genoeg ondersteuning heeft, maar wanneer de poort open is is dat natuurlijk niet zo. De poort ondersteunen met een wiel gaat denk ik lastig vanwege het grind. Ik zou eventueel bij de border een aanslag kunnen maken waar de poort op schuift wanneer je hem open zet, bijv. een paaltje met een metalen bovenkant oid.

De poort zal over het algemeen dicht zijn, omdat het geen echte looproute is voor ons.

Bijgaand een schetjes van de situatie

Dus, de vraag is, moet deze paal in beton?

Screenshot_2.jpg
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #2
Als de paal slechts een meter in de grond komt, zal de poort in no-time scheef gaan hangen. Het zwaartepunt van de poort bevindt zich op de helft van de 2 meter, dus op 1 meter vanaf de kolom. Dat gaat niet goed...

Daarbij: Ik weet niet of je met een auto bij de poort kun komen, maar auto's worden groter en breder..

Is het niet mogelijk om een dubbele poort te maken? Minder gewicht per deur, en het zwaarte punt gunstiger.
 

Zakraket

  • #3
Hmm bummer. Let wel: de paal is verbonden met het huis, dus in dichte stand is het niet alleen de paal die de poort omhoog houdt. Maar goed, de poort moet ook open.

Dat was het eerste idee, maar omdat er niks boven de poort langs (en dat gaat er ook niet komen met een poort van 1,5m hoog) gaat zal de sluiting in het midden zeer zwak zijn. De ene poort zit dan beneden met een pen aan de grond, de andere moet dan sluiten tegen de ene. Volgens mij druk je dan zo het slot uit elkaar.
Dan moet ik met eoa. beugel met hangslot gaan werken die bovenop de poorten met elkaar verbind, en dat is dan weer veel te veel gedoe.

Het is een doorloop van de inrit naar onze achtertuin, daar komen geen auto's. De reden dat de poort wel 2m breed wordt is omdat ik mijn aanhangertje op het achterterrein wil zetten (die rij je met 1 hand over het terrein)

De paal is 3m lang, dus zou 1,5m in de grond kunnen komen, als ik er niks afhaal

Heeft beton dan in deze situatie wel zin? Ik zou een flinke dot beton rond de voet kunnen storten, zeg 60x60x60 (al is dat voor het hout minder goed)

En de poort zal ook niet half open staan, behalve als er iemand even doorheen loopt (half open en weer dicht). Als ik een aanslag maak waar de poort op komt te rusten in open stand, dan moet het toch prima gaan?
 

Zakraket

  • #4
Voor de duidelijkheid: de poortpaal is onderdeel van de (1m) vaste schutting naar het huis

Ik denk dat ik anders toch maar aan de achterzijde van de poort ook een wiel plaats. Het grind wordt "fijn" dus op zich zal het er wel op rollen als ik een wiel van voldoende grootte neem.
 

Zakraket

  • #5
Ik zou ook een metalen schoor aan de achterzijde kunnen plaatsen bedenk ik nu, zodat de schoor de paal mee ondersteund als de poort open staat.. Die schoor kan naar de grond (blok beton met metalen schoor) of naar het huis.
 

Zakraket

  • #6
@Walker de poort wordt trouwens 2m breed, niet hoog. Maar dat zal niet het grootste verschil zijn
 

AvDijk

Vaste Beantwoorder
  • #7
Welk deel van het land / wat voor grondsoort? Hier in Rijnmond verzakt alles...
 
  • Like
Waarderingen: Jackd

Zakraket

  • #8
Brabant, we zitten hier op relatief zandgrond
 

Walker

Specialist Deuren en Kozijnen
Moderator
  • #9
Ik zou dan zeker de volle 1,5 meter in de grond plaatsen door een gat te boren en rond de paal een snelbeton te gieten.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu