Pomp uitzetten - koude water vloerverwarming koelt te snelaf

Wilw43

  • #1
Beste mensen,
ik heb op zich geen probleem maar ik zit na te denken over mijn vloerverwarming (2 kleine oppervlaktes) 2 keukens.
Heb daar per unit 2 groepen met grundfoss automatische pomp die beide rond de 7 watt gebruiken.Mijn huiskamerthermostaat gaat om 22.30 van rond 21gr. naar 15gr. Nu is mijn gedachte dat als de pomp van de vloerverwarming s'nachts doorloopt de temperatuur door het koudere water sneller afkoelt als nodig. Mijn vrouw die vroeger op is als ik ervaart dat zo. Zit ik er totaal naast of is daar een oplossing voor, ik wil de pomp eigenlijk niet uitzetten s'nachts zeker als het winter wordt.
Graag een voorzet over mijn denkwijze.
WilW
 

Lodos

  • #2
Als het goed is gaat jouw ketel dus om 22.30 uit en zal je pomp van de vv ook niet gaan draaien waardoor je hele huis aan het afkoelen is.

Met vv kan je beter een constante temperatuur aanhouden zoals 18 graden. Heeft je vrouw of jij er s'ochtends er geen last van.
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #3
Wat maakt men zich toch druk over een pomp die 's nachts 7 Watt consumeert en waardoor de vloer zou afkoelen.....

Die kleine oppervlakken zullen nooit verwarmd worden, als de ketel ook niet aan slaat.
Een nachtverlaging van zoveel graden is niet erg zinvol, zeker niet als je vloerverwarming hebt.
Bedenk dat vloerverwarming totaal anders reageert dan de radiatoren.
Wil je dat die vloerverwarming(en) 's nachts wel aan blijft, dan is dat alleen op te lossen met een zoneregeling.
Daarmee kan je de vloerverwarming(en) los van de "rest" van de woning regelen.
Verdiep je ook even in de werking van een Label A pomp (en zet deze zeker niet uit of regel deze zeker ook niet via een pompschakelaar)
 

Tumkie

  • #4
Van 21 naar 15 laten afkoelen ? Max 2gr verschil tussen dag en nacht temp is aan te raden voor vloer ...
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #5
Je moet wel een verdomd slecht geïsoleerd huis hebben als de temperatuur 's nachts terug valt van 21 naar ca 15 graden C.
Men heeft vaak geen enkel idee wat vloerverwarming inhoudt en hoe daarmee om te gaan.
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #6
Inderdaad maar we weten niet waar hij woont.
Gisteren avond rond 23:15 einde dag. Thermostaat stond op 22,5 gr. Vanochtend 8:30 weer een nieuwe dag thermostaat staat op 21,5. CV is nog steeds uitgeschakeld. Woning midden jaren 60 alleen dubbelglas. Wel behoorlijk wat glas op het zuiden.
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #7
Hebben jullie al de verwarming aan? :lol: :denk:
 

Wilw43

  • #8
Bedankt voor jullie commentaar, maar ik zal duidelijker zijn.
Ik zit in een 40 jaar oud huis waar later op 2 plaatsen de radiators vervangen zijn door een vloerverwarming. Op die plaatsen zijn de leidingen van de radiator vervangen door een pompunit met 2 groepen per eenheid, met label A pomp van Grundfoss vandaar die 7w in autobedrijf. Die pomp is er later ingekomen. Verder gaat de verwarming van het huis sinds 1974 geregeld door een kamerthermostaat in de huiskamer, we hebben altijd thermostaatkranen gehad van Danfoss(zijn alle reeds vervangen) op alle radiators. Vroeger had ik een Ithothermostaat waar je de knop op radiators kon zetten, nu hebben we een Valliant 430 calormatic met buitenvoeler. Het huis is redelijk geisoleerd met spouwmuurisolatie en alles A++glas maar het is wel ruim.
Nu is die Calormatic zo ingesteld dat de nachttemperatuur 15 gr. is, is dit gat te groot? Ik heb ook het idee dat de Thermostaat hoger moet om de thermostaatkraan te regelen zoals vernoemd met die Itho anders heb ik zelf geen keus aan de kraan(ook in andere ruimte) want dan krijgt die geen warm water, want de thermostaat vind het wel warm genoeg.Dat is het eigenlijke probleem, maar ook dat vloersysteemafkoeling is een punt waar ik nog steeds over na zit te denken.Kan die Thermostaat 430 in een radiatorstand?
Bedankt voor het commentaar
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #9
Wilw43 schreef:
......Nu is die Calormatic zo ingesteld dat de nachttemperatuur 15 gr. is, is dit gat te groot? Ik heb ook het idee dat de Thermostaat hoger moet om de thermostaatkraan te regelen zoals vernoemd met die Itho anders heb ik zelf geen keus aan de kraan(ook in andere ruimte) want dan krijgt die geen warm water, want de thermostaat vind het wel warm genoeg.Dat is het eigenlijke probleem, maar ook dat vloersysteemafkoeling is een punt waar ik nog steeds over na zit te denken.Kan die Thermostaat 430 in een radiatorstand?
.....want de thermostaat vind het wel warm genoeg.
Dan zet je die toch hoger: jij bent toch de baas in je huis, toch niet zo'n stomme thermostaat....

Bij toepassing van radiatoren en vloerverwarming blijf je altijd problemen ervaren met de regeling. Beste zou m.i. zijn om die buitenregeling z.s.m. te verwijderen en daarvoor in de plaats te denken aan zoneregeling, waarbij je voor iedere ruimte een eigen temperatuur kunt instellen.

Ik heb je al eerder vermeld: waar maakt men zich druk om: een pomp die keurig in ruststand 7 Watt energie opneemt....
Bij vloerverwarming de temperatuur 's nachts hooguit 1 graad laten zakken: dat biedt het beste comfort.
 

JeffreyD94

  • #10
IJkenhout schreef:
Hebben jullie al de verwarming aan? :lol: :denk:
Jaah omdat mijn vrouw telkens alle ramen open doet voor luchten :lol: Maar algemeen bekend vrouwen strooien graag met het zuurverdiende geld van hun man :P
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #11
Als luchten nodig is, betekent dit meestal dat de ventilatie in huis onvoldoende is. Leesvoer.
 

JeffreyD94

  • #12
Ventilatie is voldoende hoor, alles zelf ingeregeld en nagemeten. Maar bedankt!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu