Pomp schakelen met thermostaat

Gerlofh

  • #1
Hallo
Ik wil graag een cv pomp aan en uit schakelen met een ruimte thermostaat. Ik voeg een foto toe met de thermostaat die ik heb echter ik kom niet uit het aansluitschema. Hoe sluit ik dit aan zodat de thermostaat de pomp in en uit schakelt. Graag indien mogelijk een schets

20220311_164211.jpg
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #2
En welke pomp wil je in en uit schakelen? de pomp van de ketel een transportpomp af de pomp van een vloerverwarming?
 

Gerlofh

  • #3
Pomp van vloerverwarming
 

Degooyer

Specialist Vloerverwarming
  • #4
Het schakelen van de pomp op een verdeler heeft geen enkele zin als je een label-A pomp hebt (sinds 2013 verplicht)
Wanneer je nog een oudere pomp hebt, zou ik je aanraden om een pompschakelaar te kopen en geen gebruik te maken van een thermostaat, die zo te zien zijn beste tijd al heeft gehad.
Het schakelen van de pomp via een thermostaat heeft totaal geen zin, want een pomp is geen afsluiter (dus je schakelt de vloerverwarming niet 100% aan of uit) en daarnaast zou je ook nog de cv-ketel moeten schakelen.
 

Gerlofh

  • #5
Ondertussen heb ik wellicht een andere oplossing gevonden. Een twee weg klep in de aanvoer plaatsen regelbaar met thermostaat. Ter verduidelijking: ik heb een houtgestookte cv ketel. Met een transportpomp voor het cv circuit. Echter de vloerverwarmingsverdelere zit hier vlakbij. Dus de ruimte waar de vloerwarming zit wordt gewoon te warm en is niet nodig. Met een thermostaat hoop ik de ruimte op een behaaglijke temp te stoken. Als die temp bereikt is hoeft er natuurlijk geen warmte meer heen. Een pompschakelaar heb ik al maar omdat zolang het buffervat warm is de leiding naar de vloerwarming ook warm blijft en dus de pomp maar door blijft draaien.
 

In gedachten

Specialist Vloerverwarming
  • #6
Een 2-weg klep schakelen d.m.v een stelmotortje en een thermostaat, is een beproefde manier en werkt prima. Maar doe dat dan niet met iets wat je nog toevallig hebt liggen.......
 

Acidorant

  • #7
Ik zit met dezelfde vraag als Gerlofh, maar wellicht in een andere toegepaste vorm.

Ik heb het idee om de vloerverwarming met pomp los van het bestaande CV netwerk te gebruiken. De warmtevraag zou ik willen sturen met een doorstromer, maar daarvoor zou de pomp dus ingeschakeld moeten worden, liefst op basis van een (draadloze) thermostaat die in de te verwarmen ruimte hangt. Dus net zoals je met een Honeywell Wireless Round een BDR91 relais op afstand schakelt. Zou in dit geval de oplossing van Degooijer werken, een stelmotor in een tweewegklep?
 

Acidorant

  • #8
Nee, dat kan natuurlijk niet, die stelmotor schakelt geen pomp maar de klep zie ik.
 

Acidorant

  • #9
Ga eens proberen of een Fibaro Smart Plug i.c.m. een binaire sensor met temperatuur voeler werkt zoals ik wil. Andere ideeën zijn welkom.
 

Ronny

Specialist Verwarming
  • #10
De binaire sensor van Fibaro werkt op zich prima en je kunt er drie sensoren op aansluiten.
Wel eerst alle (1, 2 of 3) er op aansluiten en dan pas includen, anders werkt het niet.
Via Fibaro/Domoticz of wat dan ook kun je een logica/programmering maken om iets te schakelen.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu