Pomp Gardena verliest druk

Vandenboerb

  • #1
Beste
We hebben in de tuin een pomp van gardena staan. Deze werkte altijd perfect. Hij heeft vandaag al 2 uur zonder problemen gedraaid, maar opeens zakt de druk van 4,5bar naar 1,0bar. Dit is niet meer genoeg om onze sproeiers te laten werken. Het waterpeil is nagekeken en is meer als hoog genoeg. Een lek zou me ook verbazen, omdat het dezelfde dag nog perfect gewerkt heeft.
Heeft iemand een idee wat het probleem kan zijn?
Alvast bedankt
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #2
Maakt de pomp nog wel zijn normale toeren?

Heb je een klep vlak na de pomp (perskant) die je dicht kunnen zetten? Zo ja, bouwt hij dan wel druk op?

Een lek lijkt mij de meest waarschijnlijke oorzaak.
 

Vandenboerb

  • #3
Na de pomp zit een kraan. Deze kan dienen als klep om de pomp af te sluiten. Zodra deze dicht staat bouwt de pomp terug druk op en gaat deze in rust. De druk blijft dan ook behouden. Indien er een lek was, dan zou deze toch druk moeten verliezen?
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #4
Dan zit er een lek NA deze kraan dus ergens in het leidingwerk naar de sproeiers toe. Of er staan te veel sproeiers open (sectie vergeten dicht te zetten?).

Of er is te weinig water maar dat had je al uitgesloten.
 

Vandenboerb

  • #5
Beste
Het probleem is opgelost. Er zat een kleine verstekeling verstopt in de leidingen. Het water wordt uit een vijver gezogen en er was een kreeftje meegezogen. (kijk foto's)
bedankt voor uw hulp
IMG_20200817_140459.jpg
IMG_20200817_140455.jpg
IMG_20200817_140451.jpg
 
  • Informatief
Waarderingen: Klusidee ralf

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #6
Goed dat je het hebt gevonden. Lekkages komen vele malen vaker voor dan verstoppingen maar dit kan natuurlijk ook inderdaad.
 

Jan

Algemeen beantwoorder
Moderator
  • #7
Er ontbreekt een filter en waarschijnlijk ook een keerklep aan de zuigbuis, als die combinatie er wel zit zou er nooit zoiets of iets anders in de pijp kunnen komen.
 

Vonken_trekker

Specialist Elektra
  • #8
Inderdaad wel slim om een filter in de zuigbuis te zetten. Zeker als je het water uit een vijver haalt. Bij een put komt dit iets minder kritisch.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu