Polystyreen op dakbeschot

Swinxo

  • #1
Goedemorgen,

Ik heb 'n vraag wat betreft isolatie aan 't dakbeschot. Vroeger zat 't rachelwerk tegen het dakbeschot aangeschroefd. Dit heb ik verwijderd en vervolgens aan de gordingen bevestigd.

Vroeger zat daar 20mm polystyreen tussen. Verder geen folie o.i.d. De huidige situatie is anders geworden. In de onderste 2 delen van 't rachelwerk is plek voor 40 mm isolatie en 't bovenste gedeelte plek voor 20 mm.

Moet hier folie tussen? Zo ja, welke en waar?

De situatie:
Betreft een kleine zolderkamer met een radiatorkachel.
Dak = dakpannen, panlatten, dakbeschot. Verder niets.

Het gaat mij niet eens om de isolatie maar meer om het terugbrengen naar een afgewerkte situatie en dat ik niet een situatie creëer waardoor ik juist meer vocht veroorzaakt.

Alvast vriendelijk dank voor jullie advies.

Ps: de reden dat deel 3 een andere maat rachel heeft, is omdat de gipsplaat dan niet mooi uitkomt tegen de plafondplint.

20230415_111328.jpg 20230410_182609.jpg
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #2
Dit is de gelegenheid fatsoenlijke isolatie aan te brengen. Een huis met 2 of 4 cm dak isolatie van welke soort dan ook wil niemand meer. Kun je straks die gipsplaten er weer afhalen. Ik zou er toch echt goed over nadenken.
 

Swinxo

  • #3
Bedankt voor je antwoord. Voor zo ver ik kan zien is één zijde van 't dak met 2cm polystyreen voorzien. Vermoedelijk door de oud bewoner of diegene daarvoor.

Dat stukje wat op de foto's zichtbaar is 270 bij 70 cm o.i.d.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #4
Dit is iets wat men rond 1980 vaak deed moet je echt vanaf. De hele ruimte tussen de gordingen met glaswol vullen is goedkoop en een wereld van verschil wat betreft comfort.
 
  • Like
Waarderingen: Charel

Swinxo

  • #5
Ik ben op de hoogte dat er inmiddels veel meer ontwikkeling is geweest wat dat betreft. Ik weet dat 't ook erg brandbaar is maar ik moet er wel bij vermelden dat de temperatuur op betreffende verdieping gewoon aangenaam is zonder dat ik me helemaal de tandjes hoef te stoken.
 

Edwinnn

Vaste Beantwoorder
  • #6
Aanvulling: als aan de buitenkant geen folie zit, gaat het met de eps binnen goed, de dunne laag eps is dan a.h.w. de dampremmende laag. Ik zou adviseren de hele ruimte tussen de balken met steenwol of glaswol te vullen en aan de binnenkant dampremmende folie te plaatsen. Je kunt ook glaswol met aluminiumcachering nemen nog gemakkelijker en goedkoper. Daar overheen de afwerking.
 
Laatst bewerkt:

Chuckles

  • #7
Er bestaan mooie systemen om dit soort zolders te isoleren. Helemaal compleet met PIR platen afwerkstrippen en zwelband e.d. Prima te doen voor de klusser, en gelijk afgewerkt. per M/2 betaal je wel iets meer in vergelijking als je het traditioneel zal uitvoeren met minerale wol/folie en gips maar het resultaat is wel wat beter. Google > zolderisolatie > en dan merk met een leeuw als logo
 

Swinxo

  • #8
Het is gewoon een ouderwets dak. Pannen, latten en beschot. Nergens folie. Dus in principe kan ik nu gewoon aan de afwerking beginnen.

Wat betreft de moderne isolatie, dat is misschien een klus voor een andere keer.
 

Robert0v

  • #9
Je dakbeschot is wel geschilderd aan de binnenkant. Dat vormt ook in enige mate een dampdichte laag. Vraag me af of dat geen problemen gaat opleveren.
 

Swinxo

  • #10
Ik trof het al zo aan toen ik de isolatie weghaalde. k vermoed dat het vroeger een slaapkamer is geweest zonder isolatie tegen 't dak. En dat 't daarom geschilderd is. Hetgeen wat niet geschilderd is daar zat vroeger een schot. Uiteindelijk heeft iemand besloten om te isoleren denk ik.

Voor de zekerheid de verf wegschuren dan maar?
 

Wgb

Vaste Beantwoorder
  • #11
Swinxo schreef:
Voor de zekerheid de verf wegschuren dan maar?
Eerst nog even vermelden hoe je het precies gaat maken. Als je het aan de warm zijde keurig dampdicht afwerkt zal die verf niet in de weg zitten.
 

Swinxo

  • #12
Ik heb voor de zekerheid de verf weggehaald. Zaten iets van 3 a 4 lagen op o.i.d. Dat was een minder leuk klusje.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu