Polijsten verf op deuren, doen of niet doen?

Fmrama

  • #1
Hallo,

De opdekdeuren van mijn woning zijn zo’n 20 jaar geleden geschilderd met terpentine gedragen verf.
Na al die jaren is de glas van de verf verdwenen. Op plekken waar je de deur aanraakt, rond de klink in het middenstuk zie je wel glimmende oppervlaktes. Als ik met een doek erg boen, krijg ik de glas op die plek terug. Alleen dit is niet te doen voor de hele deur.
Nu dacht ik dat eens met een polijstmachine te doen, zoals dat ook met bijv auto lakken gebeurt.
De vraag is echter, voordat ik zo’n apparaat aanschaf, is dat aan te raden of beter zo laten?
nb. Opnieuw schilderen zit er even niet in.
Vr.gr.
 

Evenwatanders

  • #2
Je bedoelt denk ik glans ipv glas... Autocorrectie?

Het gevaar van polijsten is, dat de betreffende stoffen, die je bij polijsten nodig hebt, in de verf dringen Ze maken de verf vet en ondoordringbaar. Zou je naderhand de deuren alsnog willen schilderen, dan zul je alle verf er vanaf moeten halen, dus afbranden, afbijten of terdege kaalschuren, want je kunt de oude verflaag dan niet even ontvetten, licht opschuren en een nieuwe aflaklaag geven.

Bij binnendeuren die uit niets dan twee lagen board met karton er tussen bestaan is het eigenlijk ondoenlijk ze geheel kaal te schuren, omdat je de structuur van het board dan aantast.

Ik zou zelf de voorkeur geven aan ontvetten, licht opschuren en dan opnieuw aflakken. Volgens mij minder werk dan (grondig) polijsten. Je moet bij allebei de omgeving en/of vloer afdekken, want vergis je niet als je een polijstmachine gebruikt: dat polijstmiddel spat alle kanten op!

Bovendien haal je met polijsten natuurlijk wel een laagje van de bestaande verf af, dus of het lang mooi blijft is maar de vraag.
 

Fmrama

  • #3
Ok! Dank voor de info. Dan ga ik me voorbereiden op het opnieuw verven
Ik was al bezig met deuren en kozijnen in de keuken, om andere reden dan die glans. Met water gedragen verf van S. Ik weet nu wat me nog te doen staat……voordeel is dat je er op ten duur wel handiger in wordt met watergedragen verf te werken.
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu