Plintverwarming

Tmp_t

  • #21
Kom op... dit is toch totaal irrelevant?
Het serienummer...
Wil je ook mijn pincode hebben?
Ik krijg sterk de indruk dat het inderdaad een soort bezigheidstherapie is voor sommigen hier.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #22
Wat is de watertemperatuur van die VR, is je systeem ingeregeld, hoeveel vermogen heb je nodig in de ruimte.

De overschakeling van VR naar HR met modulerende thermostaat gaat vaak helemaal fout omdat het systeem niet juist is ingeregeld. Thermostaat en ketel gaan elkaar tegenwerken, uiteindelijk wint de thermostaat altijd maar dat kan heeeel lang duren.

Jij wilt een goed advies, tegen lage kosten het enige dat wij daar voor terug vragen zijn alle relevante gegevens.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #23
Op die manier hoef je inderdaad niks te vragen.
Bij een 20 jaar oude vr kun je er gerieflijk van uit gaan dat hij inderdaad alleen aan uit regelt.
Maar een ketel van 12 jaar HR veranderd de zaak en dat is de reden waarom we zo door hameren op merk en type.

Ketels uit die leeftijd moduleerden namelijk al op aanvoer en retour temperatuur ook al had je een aan uit thermostaat.

Dit gezegd hebbende houdt deze ongeletterde zich niet meer bezig met de bezigheidstherapie die hier in dit onderwerp ten toon gesteld wordt.

Wat mij betreft zoek je de overige info maar gewoon lekker zelf op.

Google eens misschien vindt je dan iets meer info op plaatsen die niet zo'n
" lastige " vragen meer stellen.


En NEE je pincode hoef ik niet.

Ik ga werken want ik heb wachtdienst.
 

Tmp_t

  • #24
Let wel: ik heb hier niemand een ongeletterde genoemd.

Het enige dat ik vroeg is in hoeverre een plintverwarming goed gaat werken in combinatie met een nieuwe (nog aan te schaffen) ketel.
Het gaat niet om de bestaande situatie en ketel die er hangt.
 

Freekcv

  • #25
Dat zou prima kunnen werken, mits de aanvoer temp boven het minimum vd Plintverwarming blijft. En om de situatie in te schatten, word er hier gevraagd om het merk en type vd ketel.
 

The headhunter

Specialist Elektra
  • #26
Daar gaat het wel om, in de huidige situatie werkt het goed.

Waarom? omdat de ketel een voor deze situatie juiste regeling heeft

Dus wij willen de regeling weten om te achterhalen of er problemen te verwachten zijn met een modulerende thermostaat.
 

Bernhard

  • #27
De plintverwarming gaat prima werken. Een thermostaat heeft geen invloed op de juiste of onjuiste werking van een installatie.
Totale onzin dat een thermostaat een installatie regeld.
Een thermostaat stuurt de ketel net zo lang aan tot dat de ruimtetemp bereikt is. Een modulerende thermostaat doet dat in kleine stapjes.
Een modulerende thermostaat zorgt niet dat een ketel op lage temp blijft branden. De CV-watertemp is afhankelijk van de de cap van de radiatoren en van de buitencondities. mvgr Bernhard
 

Roykes

  • #28
@bernhardt

ik ben bang dat dat niet helemaal klopt...
een aan/uit ketel brand of brand niet. waardoor je vaak een overshootkrijgt.
een modulerende ketel/regeling die regeld op de temperatuur waardoor je bijna geen overshoot krijgt eigenlijk helemaal geen overshoot, is er bijna voldaan aan de warmtevraag dan gaat hij wat minder hard stoken.
cv water temperatuur is afhankelijk van de warmte vraag van radiatoren. en van de buitencondities is alleen sprake bij een weersafhankelijke regeling.

een HR ketel werkt het beste op lage temperatuur(condenseerd hij meer in rga) daarom is het beter om de modulerend aan te sluiten. echter hangen de meeste mensen een HR ketel neer, en vervangen niet de radiatoren (deze worden te klein) hierdoor zal je dus nooit het rendement halen wat de fabrikant opgeeft. de meeste radiatoren zijn ook gedimensioneerd op een hoge water temperatuur bijvoorbeeld 90-70. een hr werkt het beste bij bijvoorbeeld 40-60 of 50-40 (vloerverwarming)

omdat jij geen vloerverwarming hebt (haal ik in ieder geval niet uit je verhaal) zal deze gewoon werken! omdat je aanvoer (en retour) temperatuur niet lager word als 38 graden
 

Mn22

Vaste beantwoorder
  • #29
Wanneer je een modulerende kamerthermostaat gaat toepassen, zal in de regel de gemiddelde watertemperatuur in het systeem afnemen. Dat heeft het volgende tot gevolg:

1. De lagere watertemperatuur heeft tot gevolg dat de warmteafgifte van de plintverwarming per tijdseenheid zal afnemen. Het gevolg zal zijn dat de plintverwarming waarschijnlijk meer draaiuren gaat maken. Met als gevolg langer geluid en meer elektraverbruik.

2. Je loopt het risico dat de watertemperatuur in het systeem vooral bij geringe warmtevraag bij de hogere buitentemperaturen onder de 38 graden blijft. De plintverwarming zal dan niet inschakelen.

Beide gevolgen moet je afwegen en overwegen of je het gaat proberen met de plintverwarming, of dat je gelijk een radiator plaatst.

Op basis van de verstrekte gegevens valt er verder weinig over te zeggen. Hangt helemaal af van de woning, isolatie en de opbouw van het huidige en toekomstige systeem.
 

Tmp_t

  • #30
Mn22 bedankt voor je duidelijke antwoord.
Het klinkt mij inderdaad logisch in de oren wat je schrijft.

Ik ga nog gegevens posten over de ketel en de woning, maar die moet ik nog even verzamelen...
 

Tmp_t

  • #31
Ik kon niet echt een type vinden op de ketel.
Het is een AWB Thermo master.
Deze stookt in de ruimte waar de plintverwarming zit samen met een flinke radiator (waarvan ik het vermogen niet weet). Deze ruimte is ongeveer 125 m3.
 

Obelix2

Specialist Witgoed
  • #32
2 HR ?
3 HR?


Met waakvlam?
Of zonder

Maak eens een foto zonder deksels er op
 

De loodgieter

Vaste beantwoorder
  • #33
Wat voor ketel je gaat hangen of hebt hangen heeft niets te maken met de weking van je kickspace, en wel om de simpele reden dat de kick space een thermostaat heeft waarop de ventilator aangestuurt word bij die van jou boven de 38 graden.

dus modulerent, aan uit open therm maakt geen reet uit.
word je cv aanvoerwater over de kick space +38 graden gaat de ventilator aan en heb je warmte dit ongeacht het soort regeling dat er aan de cv ketel hangt.

enige groot verschil
aan uit regeling altijd 90 graden over kick space tot kamerthermostaat uitschakeld.

Modulerende thermostaat (niet de ketel)
deze stopt de ketel eerder.

opentherm
thermostaat bepaalt de cv water temp. dus zal het langer duren voor je ventilator gaat draien omdat deze thermostaat eerst regelt dat de pomp in de cv gaat draaien en met de restwarmte in de installatie de ruimte opwarmt alvorens de ketel aan te sturen.

john
 

Kacheltje

  • #34
Als je al een goed gebalanceerde installatie hebt dan is er op het moment dat de cv temperatuur lager is in het hele huis minder warmtebehoefte. Dat de plintverwarming minder warmte afgeeft staat in lijn met wat er in het hele huis nodig is aan warmtevraag.

Daarnaast blijkt uit je laatste gegevens dat de plintverwarming niet de enige warmtebron is in de ruimte. Dat zal invloed hebben op het totaal.
Die grote radiator, heeft die een thermostaatknop en wat is de vermogensverhouding van de radiator?

Een modulerende ruimtethermostaat zal niet lager stoken dan 38 graden, dit omdat de meeste modulerende thermostaten de keteltemperatuur aanhouden op voorwaarde met een verschil van 20 graden tussen aanvoer en retour.

Het antwoord van Mn22 komt dan wel aardig in de richting van wat er gaat veranderen aan de werking van de plintverwarming.
 

Bernhard

  • #35
Een ruimte- of kamerthermostaat regelt de temperatuur in de kamer en niet de keteltemperatuur. De keteltemperatuur is afhankelijk van de warmtevraag en de capaciteit van de radiator in de kamer waar de kamerthermostaat hangt. mvgr Bernhard
 

Kacheltje

  • #36
Met die 2 zinnen geef je aan dat de thermostaat dus wel de ketel regelt Bernhard. :mrgreen:
Je spreekt jezelf tegen. :wink:
 

Bernhard

  • #37
Nu snap je het niet, je hebt het niet gesnapt en je gaat het niet snappen.
Bernhard
 

Kacheltje

  • #38
[ur=https://nl.wikipedia.org/wiki/OpenThermlHier][/url] staat de werking bescheven van een van de meest voorkomende modulerende thermostaat.
Als de kamertemperatuur de gewenste waarde nadert zal de ketel terugmoduleren, gevolg is dat de cvtemperatuur daalt en de radiatoren of andere warmteafgevers minder warmte gaan afgeven.

De ruimtethermostaat regelt daarmee wel de cvtempreratuur van de ketel.
Kanttekening is wel dat de ketel niet te groot is en dat 25% het minimum is die de meeste ketels op terug kunnen moduleren.
Heb je een 32 kw ketel is het minimum vermogen rond de 8 kw. (afhankelijk hoe de fabrikant dit ingeeft)
Heb je 8 kw aan radiatoren staan of dat deel altijd in gebruik en staat de rest dicht heb je niets aan een modulerende regeling en zal het ook niet werken.
 

Bernhard

  • #39
Kacheltje,
Wat je schrijft klopt.
Maar waar het om gaat is de temperatuur van het ketelwater die wordt bepaald door de warmtevraag en de cap. van de radiator.
Bij kleine radiatoren is de max Cvwatertemp 90 grd.
Bij grote radiatoren is de max CV-watertemp 75grd.
Bij vloerverwarming max ca 40grd.
Dus hoe groter de radiator hoe lager de CV-watertemp.
Bij een weersafhankelijke regeling moet de stooklijn ingesteld worden op de capaciteit van de radiatorenen de min buitentemp.
Ik hoop dat je dit snapten anders laten we het maar zo. mvgr Bernhard
 

Kacheltje

  • #40
Ik snap het Berhard. :wink:
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu