Plinten schilderen - hoe strakke lijnen verkrijgen?

Tanooki

  • #1
We hebben de muren inmiddels geschilderd en komen nu toe aan de plinten.

We hebben eerst 12cm hoge plinten geplaatst (met high tack kit tegen de muur gelijmd).
Vervolgens met een anti crack acrylaat kit de kier tussen de plint en de muur afgekit (bovenop).

Helaas zijn niet alle muren even recht: soms zat er een millimeter tussen plint en muur, soms een halve centimeter.

We zijn slim geweest en hebben bij het afplakken van de plinten een aantal millimeters open gehouden en zijn hier met de muurverf overheen gegaan. Dus effectief heeft dat deel van de plint de kleur van de muur gekregen.

We dienen de plinten (die wit gegrond zijn) eerst te gronden met een donkere grondverf, vervolgens lakken met de Capacryl PU Mat verf RAL 9005.

Idealiter zouden we dan de 18mm dikte van de plint gronden en alles daarna niet. Zodat we een strakke lijn krijgen en we de plint niet (heel overdreven) zien "golven".

Zijn hier goede technieken voor? Met het afplakken voor het schilderen van de muur was het simpel, gewoonweg de plint zelf afplakken en evt 1mm hout niet afplakken, zodat je zeker weet dat alles dat geen zwarte verf moet krijgen, de witte muurverf kleur heeft.
Maar nu moeten we dus andersom afplakken en dat is toch iets uitdagender.

Ik hoor graag of iemand al eens eerder voor dit klusje heeft gestaan en wat dan de oplossing was om dit simpel en effectief te doen, voor een strak resultaat.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #2
U had zich veel moeite kunnen besparen door de plinten in RAL 9005 afgelakt te bestellen.

U kunt met een 60 cm lang spackmes die u op de bovenrand van de plint drukt, tegen de muurverflijn, vrij strakke lijnen schilderen. Dat is wel een geduld werkje.
 

Tanooki

  • #3
Ik heb de plinten expres niet in RAL 9005 afgelakt besteld, gezien:
1. Bij het plaatsen van de plinten tegen de muur een klein kiertje zal ontstaan, dat afgekit moet worden met acrylaatkit, deze kit zou dan overschilderd moeten worden met ral9005, welke niet exact dezelfde kleur zal zijn
2. De plinten tegen neuten en/of architraven geplaatst zijn, welke wit gegrond zijn en dus ook nog gelakt moeten worden (en ook nog acrylaatkit behoeven her en der)
3. De binnenwerkse hoeken met acrylaatkit afgekit dienen te worden, tenzij ze al mega strak zijn (zelfde verhaal weer)

Bedankt voor de suggestie @Kees de schilder ! Ik heb inderdaad al een aantal filmpjes voorbij zien komen waarbij men een zeer breed spackmes gebruikt om dit te doen. Dit lijkt me inderdaad de betere manier om dit goed te realiseren.

De muren zijn inmiddels geschilderd en de acrylaatkit bovenop de plint doet goed zijn werk: soms waren er kieren van 1 mm, maar elders weer 5 mm en soms zelfs nog iets groter.

Mijn idee is om inderdaad het spackmes te gebruiken en daar dan tape op te plakken, zodat ik dit vervolgens in die naad kan drukken en helemaal los kan gaan met de lak, zonder dat het spackmes zelf vol met verf komt te zitten.
Ik denk dat het ook een secuur werkje is. Maar goed, dit doen we maar 1 keer hopelijk. ;) Dan is het dat wel waard.

Nouja, 2 keer. Eerst in een donkere kleur gronden, dan RAL 9005 schilderen.
 

Kees de schilder

Verf- en houtrotherstel adviseur
  • #4
Tape om het spackmes is geen goede oplossing: net als water werkt muurverf capillair. Binnen de kortste keren zit de muurverf aan de verkeerde kant.
Gewoon het spackmes na elke 60 cm schoonmaken.
 
  • Like
Waarderingen: Tanooki

Tanooki

  • #5
@Kees de schilder dank je wel voor de tip! Dan zie je toch het verschil tussen een YouTube filmpje en een schilder met praktijk ervaring.

Gelukkig is het watergedragen verf. Dan durf ik het wel aan om het spackmes zonder tape te gebruiken.

Bedankt voor de tips!
 

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu