Plinten op scheve houtvloer

Ruderik

  • #1
We hebben een huis uit ongeveer 1900 met houten verdiepingsvloeren. De vloer loopt naar alle kanten scheef, wat op zich niet heel erg is, maar wel lastig met klussen.

We willen de muren overnieuw laten stuccen en waren erover aan het denken om de plinten ook meteen te vervangen. De plinten zijn planken van ongeveer 22mm x 150mm. Om de scheefheid van de vloer te compenseren hebben ze deze in de lengte scheef gezaagd, zodat bovenkant plint waterpas is. Dit leek mij ook het beste, zeker omdat we gaan behangen.

Nu ben ik naar de plaatselijke doe-het-zelf winkel gegaan en die vond het een belachelijk idee om de plinten bovenkant waterpas te maken. Dan zou je meteen zien dat de vloer niet recht is. Beste is om de planken gewoon te plaatsen en dan eventueel het behang scheef af te knippen.

Ik vraag me nu af wat het beste is? Ik ben geen klus-wonder, dus vroeg me af wat er normaal geadviseerd wordt in deze situatie. Het verval van de vloer is trouwens ongeveer 1,5cm, en het gaat om een slaapkamer, 3 deuren, langste plint is ongeveer 4m

Bedankt,
Ruud
 

Rola

Algemeen Bouwkundig Specialist
  • #2
Bij behang is het afhankelijk van het patroon wat het minst storend is, verlopende plint of een verlopende onderzijde van het behang.
Bij stucwerk zou ik bij dit verschil de plint evenwijdig maken.
 

Fmrama

  • #3
De plinten recht, heb ik ook gedaan. Bij mij zit zeker 2cm afloop. Bij behangen snij je toch bij de plint af. En mocht het patroon bij de plint aflopen, dit zie je niet. Tenminste je kijkt m.i. Niet steeds naar de vloer
 

IJkenhout

Vaste beantwoorder
Moderator
  • #4
Of iets scheef of waterpas is zie je niet, je ziet het pas als er een referentie is. Ga het dus niet benadrukken door de plinten waterpas te plaatsen.

Kies eventueel een behang waar geen horizontale lijnen in zitten.
 

Ruderik

  • #5
Bedankt voor de duidelijke reacties allemaal!
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu