Plavuizen verwijderen met een vloerverwarming eronder

Annamarie263

 • #1
Ik heb een plavuizen vloer met vloerverwarming. Ik wil nu mijn woonkamer en keuken hetzelfde hebben, dus de plavuizen moeten eruit, met behoud van de vloerverwarming. Heeft iemand daar ideeën over?? Ik kan redelijk klussen, maar weet het even niet!!!
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #2
Heb je elektrische vloerverwarming of is de vloerverwarming aangesloten op de CV installatie?
 

Annamarie263

 • #3
Nee het is een verwarming op de cv aangesloten, met een aparte pomp
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #4
Met slangenverwarming ligt de verwarming diep genoeg in de dekvloer, in ieder geval onder de lijmlaag van de plavuizen. Je kunt dan de plavuizen eruit hakken zonder de vloerverwarming te beschadigen, zolang je maar zorgt dat je niet dieper komt dan de lijmlaag. Elektrische vloerverwarming ligt soms in of direct onder de lijm, dus dat zou wel link geweest zijn.
 

Fiesiekus

 • #5
Even aangenomen dat de plavuizen gelijmd zijn, is dat zoals Krunnie beschrijft wel te doen.
 

Annamarie263

 • #6
Ja ok bedankt, maar is dat te doen voor een vrouw, ahum!!De vloerverwarming is destijds in de afdekvloer gefreesd, en daarna geplaatst en afgesmeerd...maw moet ik een ervaren prof inhuren of kan ik dat zelf? Heb wel een boorhamer met beitel! En is het rendement na plaatsing van het laminaat dan nog goed?? Moet wel een unifloor vloer van quickstep onder heb ik gehoord..,.
 

Fiesiekus

 • #7
Dat laatste is dus het probleem. Zo'n laminaatvloer met onderlaagje(s) isoleert nl. waardoor het vermogen van de vloerverwarming drastisch kan dalen!
 

Annamarie263

 • #8
Ja dat heeft de leverancier gezegd,in de trant van de thermostaat moet dan een graadje hoger, maar is dat dus veeel hoger???
 

Krunnie

Specialist Elektra
 • #9
Het hangt er heel erg vanaf of de vloerverwarming hoofdverwarming is, of dat het alleen maar is voor de warme voetjes en radiatoren voor de rest zorgen.

Als het hoofdverwarming is kan het zijn dat er zoveel isolatie op de vloer ligt dat de kamer moeilijk op temperatuur te houden is. Of je moet op een erg hoge watertemperatuur temperatuur in de vloer stoken wat slecht is voor de vloer en het energieverbruik.

Als het bijverwarming is maakt het veel minder uit. De laminaatvloer isoleert zelf al wat tegen de koude van onderen dus misschien kun je dan zelfs een graadje lager in de vloer stoken voor het zelfde behagelijkheidsgevoel ten opzichte van de plavuizen. De kamer wordt dan immers grotendeels met de radiatoren verwarmd dus dat is geen probleem.
 

Annamarie263

 • #10
Nee, is hoofdverwarming. Is in de keuken...dus gewoon maar niet doen dus!?
 

Mn22

Vaste beantwoorder
 • #11
Quickstep stelt ook eisen aan de temperatuur van de vloer en de aanvoertemperatuur in de vloer. Je kunt de capaciteit dus niet onbeperkt verhogen door de aanvoertemperatuur van de vloer te verhogen.

Of je voldoende capaciteit over houdt om de boel te verwarmen is afhankelijk van de vraag of de vloer in de huidige staat overcapaciteit heeft of niet. De warmteafgifte met een laminaatvloer wordt per definitie minder. Als er nu overcapaciteit is kan het echter best goed gaan.

Ik heb twee jaar terug een laminaatvloer gelegd van 100 m2. Ook daar zat vloerverwarming onder als hoofdvervwarming. Ik heb nooit klachten gehoord. Het kan dus schijnbaar wel. Ik geef toe dat wij destijds ook twijfels hadden of het wel verstandig was. Zeker gezien de oppervlakte. Quickstep geeft wel aan dat de vloer in het stookseizoen kan gaan kieren. Houdt hier dus rekening mee.
 

Peter

Specialist Bouw/Sanitair
 • #12
Om nog even terug te komen op het uithakken van de tegels.

Als de vloerverwarming destijds is ingeslepen, zal hij bijna gelijk liggen met de onderkant van de tegels.

Dus dat vereist de allergrootste voorzichtigheid met het uithakken.
Met een hakhamer zou ik dat niet doen, omdat de kans dat je dan door de slangen gaat heel groot is.

Beter is het dan om het met een hamer en een brede beitel te doen.
En dan maar hopen dat het goed gaat.
 
Status
Niet open voor verdere reacties.

Login

Je wachtwoord vergeten?
Nog niet geregistreerd? Registreer nu